Hlavní obsah

Jak správně zazimovat bazén

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K zazimování bazénu přistupujeme ve chvíli, kdy teplota vody je mezi 10-15 °C, ale teplota vzduchu ještě není pod bodem mrazu. Kdybychom vypnuli filtraci dříve a o bazén se přestali starat, kazila by se v něm voda a na jaře by vznikly problémy.

Foto: BALAREPO

Voda v bazénech Balarepo se před zimou zásadně nechává v plném stavu. Pokud by došlo při upuštěném bazénu ke zvýšení hladiny spodní vody, hrozilo by jeho vytlačení.

Článek

Dokonale zazimovat bazén se totiž podaří jen tehdy, když v něm voda bude čistá jako křišťál. Pak zvládne chladné měsíce a na jaře bazén snadno a rychle uvedeme do nové koupací sezóny.

Foto: MOUNTFIELD

Koupací sezonu si výrazně prodloužíme s bazénovým zastřešením. Také se nám takto vybavený bazén bude lépe udržovat v čistotě, zazimovávat a zprovozňovat na jaře.

Se zastřešením a tepelným čerpadlem můžeme dát první tempa už na začátku dubna.

Čistíme ručně i chemií

Mechanická očista: ze dna bazénu odstraníme všechny nečistoty, nejlépe bazénovým vysavačem. Zlikvidujeme i na hladině plavající hmyz, spadlé listí (teleskopickou síťkou).

Foto: ALBIXON

Zazimovat se musí čistý bazén. A tak si nachystáme mechanický čistič dna, teleskopickou tyč a vysavačovou hadici.

Zaměříme se na chemické složení vody. Zkontrolujeme a upravíme úroveň pH vody, její tvrdost a množství chlóru, a to pomocí příslušných testerů a bazénové chemie. Naměřené pH by se mělo pohybovat v rozmezí 6,8-7,2, obsah chlóru maximálně 0,3 mg/l.

Foto: MOUNTFIELD

Věnujeme se i správnému složení vody. Je-li třeba, upravíme úroveň pH, tvrdost vody a množství chlóru pomocí příslušných testerů a bazénové chemie.

Pak zapneme filtraci a necháme ji běžet tak dlouho, než se voda v bazénu dobře promíchá. Následně odpustíme vodu z bazénu na úroveň asi 10 cm pod skimmer a pod úroveň vratné trysky (hlavu vratné trysky demontujeme i s kroužkem a oba díly uskladníme).

Foto: ALBIXON

Hladina vody nesmí zamrznout, proto se doporučují dilatační plováky. Oproti PET lahvím se lépe skladují, mají trvalou výplň. Pro bazén o velikosti 3 x 6 m je ideální 10 až 12 kusů plováků.

Velkou chybou je bazén celý vypustit, to se nedělá, protože by se mohla narušit jeho konstrukce. Logicky musíme odpojit i hadice a vylít z nich veškerou vodu, protože kdyby v nich zmrzla voda, zařízení by se poničilo.

Foto: MOUNTFIELD

Do částečně vypuštěné vody aplikujeme podle návodu zazimovací přípravek. Ten brání během zimy růstu řas a vzniku zákalu.

Do vody, která zůstala v bazénu, aplikujeme zazimovací přípravek přesně podle návodu. Tato chemie je vlastně preventivní, brání růstu řas, vzniku zákalů, vápenných usazenin v době, kdy není voda filtrována.

Foto: ALBIXON

Jestliže je v bazénu i reflektor (bazénové světlo), je nutné ho demontovat. Vyndáme středový plastový rámeček. Pod ním je 1 samořezný šroub, který vyšroubujeme. Tělo světla jemně vyjmeme. Uvolníme i připojovací kabel.

Přípravek oceníme při teplé zimě, protože když teplota bazénové vody stoupne nad 12 °C, může se začít kazit. Jestliže takové neobvykle zvýšené teploty trvají v zimě více dní, je dobré zazimovací přípravek dodávkovat.

Nezapomeneme na výbavu

Před zimou musíme ošetřit i další bazénovou techniku (písková filtrace, tepelné čerpadlo, solární ohřev). Pískovou náplň filtrace propláchneme, jestliže už jí ale používáme dvě sezóny, pořídíme si raději novou. Ve specializovaných obchodech je v balení po 25 kg asi za 250 Kč.

Foto: ALBIXON

Ze skimmeru vyndáme košík na hrubé nečistoty. Koncovku hadice vysavače umístíme „do dna“ skimmeru, které má závit. U některých typů bazénů tento postup nelze použít, proto vsuneme koncovku vysavačové hadice přímo do sání skimmeru.

Z filtrace demontujeme čerpadlo i hadice, vypustíme vodu z filtrační nádoby. U bazénu se solárním ohřevem odpojíme jeho panely, vysajeme z nich vodu a uložíme na suché místo, kde nemrzne.

Postaráme se i o tepelné čerpadlo, odpojíme ho od elektrické sítě a uzavřeme obtokové ventily. Z čerpadla vypustíme vodu, a tu co zbyla ve výměníku čerpadla, pečlivě vysajeme. Vyndáme bazénové schůdky a čisté je uskladníme.

Foto: MOUNTFIELD

Nezbytné je i odpojení filtrace, vylití vody z filtrační nádoby, demontáž čerpadla i hadice. Příslušenství uložíme na suché místo, kam nemůže mráz.

Bazén, který není pevně zastřešený, se vyplatí pokrýt plachtou, která vodu chrání před padajícími nečistotami. Vhodná je třeba speciální zazimovací plachta typu kris-kros. Při bohatší sněhové nadílce vyšší vrstvu sněhu z plachty pro jistotu odstraníme.

Dopřejme si tepelné čerpadlo

Koupací sezónu výrazně prodlouží nejen zastřešení, ale i aktivní zařízení na ohřev vody - tepelné čerpadlo. Jeho výhodou je, že na rozdíl od solárních panelů není závislé na sluníčku. Odebírá totiž tepelnou energii z okolního vzduchu o nízké teplotě a dokáže vodu ohřát až o 12 °C.

Foto: ALBIXON

Čištění samotné technologie v technologické šachtě nemusí být pro laiky snadné. Na zazimování bazénu se určitě vyplatí povolat specializovanou firmu.

Provozní náklady na tepelné čerpadlo jsou nízké, funguje i při teplotě 5 °C. Při výběru tepelného čerpadla se řídíme objemem vody v bazénu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Příklad: pro bazény 20 m3 vystačíme s čerpadlem o výkonu 5 kW, u objemu 60 kubíků se už doporučuje 12 kW.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám