Hlavní obsah

I z obyčejné překližky lze vytvořit elegantní dekorace do domu či na chalupu

Novinky, nes

Dlouhé podzimní a zimní večery tráví kutilové různě. Tu něco vyspraví, něco vylepší, ale co dál? Jednou z možností je najít si koníčka, díky němuž mohou svůj domov nebo chatu vyzdobit například hezkými dřevořezbami. Pro ty, kteří uvažují například o vyřezávání lupénkovou pilkou, přinášíme jako inspiraci několik děl Martina Tomskyho, londýnského ilustrátora a výtvarníka, jehož rodiče pocházejí z Čech.

Foto: Martin Tomsky (9x)

Ryba na háčku

Článek

Právě ilustrace dětských knížek připomínají jeho řezbářská díla nejvíce. Není divu, jak Martin Novinkám prozradil, svůj život si bez tužky v ruce nikdy neuměl představit.

Jako dítě českých rodičů vyrostl na Krtečkovi Zdeňka Milera a ilustracích Adolfa Borna. Samozřejmě byl také častým návštěvníkem londýnského přírodopisného muzea a milovníkem dokumentárních filmů Davida Attenborougha.

Foto: Martin Tomsky

Vyřezaná díla tvoří vždy několik vrstev překližky, z nichž každá má jinou barvu.

Později, když vystudoval ilustraci a kreslení na Camberwellské fakultě umění, začal pracovat ve firmě vyrábějící modely, kde měl příležitost seznámit se s různými druhy materiálů a modelářskou prací obecně.

Pro jeho současnou tvorbu však měl největší význam okamžik, kdy se naučil zacházet s laserovou řezačkou. Práce s ní ho velmi okouzlila, takže se rozhodl přeorientovat svůj výtvarný zájem tímto směrem.

Foto: Martin Tomsky

Nástěnné miniatury s lesní tematikou

Významnou roli v tom sehrála i skutečnost, že po dvaceti letech neustálého kreslení a „čmárání“, jak tomu Martin s úsměvem říká, se mu začaly do permanentně přetěžované ruky opakovaně vracet bolesti, které mu souvislejší kreslení znemožňovaly.

Foto: Martin Tomsky

I potkan obecný může být uměleckým dílem.

Protože se výtvarné práce odmítl vzdát, využil možnosti vyřezávat a vytvořil si svůj vlastní charakteristický styl, pro nějž je typická veliká pestrost, spousta rostlin a postaviček z pohádkových a snových světů.

Foto: Martin Tomsky

Vetřelec

Foto: Martin Tomsky

Strážce

Martinova díla s organickou tematikou mají různou velikost, od drobných šperků po větší, obvykle nástěnné kusy. Všechna jsou složena a slepena z několika vrstev obarvené překližky. Jeho postup se prakticky nemění. Zahájí tím, že si obrázek nakreslí tužkou. Vytvoří dvě nebo tři verze, než je konečně spokojen.

Foto: Martin Tomsky

Setkání

Kresbu pak převede do počítačové podoby a připraví si překližku. Vybere pro jednotlivé vrstvy správné barvy, překližku natře a nalakuje, přičemž dbá na to, aby hrubost povrchu každé vrstvy odpovídala typu a velikosti tvaru, který z ní bude vyřezávat.

Foto: Martin Tomsky

Některá díla vznikají na zakázku, jak například tento erb.

Když jsou všechny desky suché, jednotlivé části skládanky vyřeže. Na závěr vše slepí dohromady a dokončí poslední detaily.

Foto: Martin Tomsky

Inu, která rodina nemá nějakého toho kostlivce ve skříni?

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám