Hlavní obsah

Chloubou historické budovy v Praze je vertikální zahrada

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva roky trvala rekonstrukce historické budovy na rohu pražských ulic Jindřišská a Politických vězňů. Spojení historické a vybudování zcela nové moderní budovy se podařilo. Má i prvního nájemce spodních obchodních prostor. Více než stometrový obchod tu bude otevírat společnost Deliberti.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Chloubou zrekonstruované Jindřišské 16 je vertikální zahrada s více než 5000 živých rostlin.

Článek

Před podepsáním je také stopadesátimetrová restaurace. Kancelářské prostory v budově velké dohromady 6621 m2 jsou zatím volné. Metr čtvereční tu totiž vyjde na 500 až 600 korun měsíčně. To odpovídá i vysoké investici, kterou společnost IMMOFINANZ Group do rekonstrukce vložila. Cenu rekonstrukce a stavby společnost vypočítala na 24,6 miliónu eur, tedy téměř 689 miliónů korun.

Budova je výjimečná nejen spojením historické a moderní stavby, ale i z hlediska úspornosti a šetrnosti k životnímu prostředí, pročež získala Jindřišská 16 mezinárodní certifikaci LEED Gold. Chloubou budovy je obří stěna plná zeleně.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Chloubou zrekonstruované Jindřišské 16 je vertikální zahrada s více než 5000 živých rostlin.

„Při pohledu zvenku na nově zrekonstruovanou historickou budovu byste neočekávali to, co vás uvnitř přivede k úžasu. Před vámi se otevře elegantní atrium s dech beroucí zelenou stěnou. Tato vertikální zahrada obsahuje více než 5000 živých rostlin, a vytváří stoprocentně čistý vzduch pro komfortní a zdravé pracovní klima. V budově se snoubí historie s modernou, k jejichž spojení v jedinečnou harmonii dochází právě v atriu budovy,“ říká Eduard Zehetner ze společnosti IMMOFINANZ Group.

V některých patrech historické části budovy jsou štukové stropy, repliky historických oken, ovšem už s automatickým vypínáním klimatizace při otevření oken, a chlubí se i krásným historickým schodištěm. Nové křídlo budovy má moderní charakter v pojetí kovu a skla, zatímco historická vnitřní fasáda respektuje původní materiály, tedy kámen a dřevo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám