Hlavní obsah

Zásady zdravého spaní aneb Jak vybrat správnou postel

Právo, Gizela Růžičková

Ke zdravému spánku patří postel, proto bychom neměli podcenit její výběr. Hlavním parametrem by mělo být pohodlí. Na čem bychom ale rozhodně neměli šetřit, je matrace a rošt.

Foto: J&H Nábytek

Postel Varezza 2 (12 950 Kč) z masivního buku s možností moření a volbou čtyř typů zadních čel.

Článek

Na uvolnění a regeneraci páteře a celého těla má vliv kvalita lůžka, dobře zvolený rošt a důkladně vybraná matrace. Pokud je matrace příliš měkká nebo naopak tvrdá, je naše páteř nepřirozeně prohnutá a dlouhodobě se poškozuje.

Špatná matrace může způsobit i vážné zdravotní problémy s vnitřními orgány. Abychom se ráno necítili jako rozlámaní a nevyspalí, je důležité, aby si páteř při spánku vždy udržela správný tvar.

Vybíráme postel

Jako první při výběru postele vnímáme rám (od 1500 Kč). Rámy se vyrábějí nejčastěji z masivu, lamina, jsou lakované i dýhované nebo dokonce kovové, čalouněné, případně kombinované z různých materiálů.

Nejvhodnější je zdravotně nezávadné dřevo, které vydrží déle, je pevné, přirozeně barevné a příjemně voní. Navíc je vhodné pro děti, seniory i alergiky.

Foto: Jelínek

Nejlepší kombinace pro zdravý spánek - masivní dřevěná postel s polohovacím roštem a kvalitní matrací.

Pro dospělého volíme postel podle jeho výšky. Za základní rozměr u dvoulůžek se považuje 200x180 cm, u jednolůžek 200x90 cm, ale velmi často je žádaný i rozměr 200x200 cm a 200x100 cm. Celkové vnější rozměry postele, včetně rámu, jsou vždy o 10-20 cm větší než ložná plocha.

Kolem postele zajistíme dostatečný prostor na průchod. Výška postele i s matrací by měla být 40-50 cm, ale měli bychom si při nákupu vyzkoušet, zda se nám z postele dobře vstává i uléhá. Vhodnou matraci na míru si vybereme přímo ve specializovaném studiu.

Pro dítě v kojeneckém či batolecím věku vybíráme postel bezpečnou, funkční a ergonomickou. Většinu modelů mohou děti užívat až do předškolního věku. Do postýlek pořizujeme vždy kvalitní matraci. Měla by být spíše tvrdá, prodyšná a s odnímatelným potahem, který se dá prát v pračce.

Foto: JMP

Samostatný rošt i matrace u partnerského lůžka je výhodnější už kvůli rozdílné hmotnosti nebo preferenci měkkého a tvrdšího spaní.

Pro školáky a teenagery volíme postele z běžné nabídky pro dospělé. Podle náročnosti můžeme lůžko vybavit např. polohovatelným rámem. Nikdy nešetříme na matraci, je důležité, aby se svaly při odpočinku uvolnily a tělo se skutečně zregenerovalo.

Pro seniory má mít postel minimálně polohovací rošt a o něco vyšší matraci kvůli lepšímu vstávání. Ideální výška postele i s matrací má být v rozmezí 45-55 cm. Senioři by vůbec měli výběru postele věnovat větší pozornost. S pozdějším věkem přibývají zdravotní problémy, proto i rám postele nemá mít žádné hrany kvůli případnému zranění.

Matrace je základ

Pěnové matrace - Matrace z jednoduché polyuretanové pěny již nahradily matrace ze studené pěny nebo také HR pěny. Ty mají různé názvy jako soft, form, cell, vždy však jde o jeden a tentýž produkt.

Vedle studené pěny existuje ještě tzv. biopěna, která by měla obsahovat alespoň 50 % přírodních materiálů a látek. V opačném případě je zbytečné platit jen za drahý název. K dostání jsou i matrace z paměťové pěny. Jsou pocitově příjemné, měkké a nezanechávají žádný otisk.

Levná pěnová matrace má životnost kolem 4 až 5 let. Předností pěnových matrací je, že jsou vzdušné a dobře odvádějí vlhkost. Bohužel nečistoty, jako je prach nebo soli, zůstávají v pórech matrace. Rozpětí cen: od 2000 do 17 000 Kč.

Foto: Dormeo

Nová řada matrací Dormeo Air nabízí technologii pěnových pružin Octaspring, jež v sobě spojují nejlepší vlastnosti paměťové pěny a pružin. Pružiny se dokážou přizpůsobit postavě, nevyvíjejí na tělo žádný tlak, ani nepřenášejí pohyby s pěnovými pružinami.

Latexové matrace - Jsou kombinací přírodního a syntetického latexu, vynikají zejména v pružnosti a schopnosti vrátit se po stlačení do původního stavu. Celková hustota latexu by měla být minimálně 60 kg/m3.

Tyto matrace jsou vhodné i pro alergiky, lze je použít na pevný podklad či rošt, mají vynikající podporu těla, jsou pružné, nehlučné, mají dlouhou životnost a bezproblémovou údržbu, regulují vlhkost. Rozpětí cen: 7500-14 000 Kč.

Taštičkové a pružinové matrace - Na ty si sice připlatíme, zato se nám bohatě odmění svými vlastnostmi. Mezi hlavní přednosti patří dlouhá životnost, možnost recyklace a samozřejmě příznivý vliv na zdraví.

Na rozdíl od pěnových materiálů nejsou tyto matrace elektrostatické, což znamená, že nemají negativní dopad na nervový systém a nepřitahují prach. Taštičkové matrace jsou stabilní po celou dobu používání. Pokud jde o kvalitu spánku a ortopedické vlastnosti, patří mezi špičku.

Rozpětí cen pružinových matrací 2500-6000 Kč, taštičkové 4500-30 000 Kč.

1) Luxusní dětská matrace ze studené pěny Mimi (od 986 Kč), výška v potahu cca 7 cm, má pevný a tvrdý podklad pro správné tvarování páteře rostoucího miminka a jemné vlnité tvarování na obou stranách matrace: přispívá k lepšímu prokrvení těla, vhodná pro děti do 3 let. (Purtex 2x)2) Kvalitní dětská matrace sendvičového typu z PUR pěny Bambino (od 839 Kč), výška v potahu cca 7 cm, jádro z PUR pěny se střední vrstvou lehčeného polyuretanu výrazně zpevní tvrdost matrace, vhodná pro děti do 3 let.3) Ortopedická flexi matrace Bondy (6990 Kč) z kombinace pěn Flexifoam s možností výběru výšky 18 nebo 20 cm a kombinace tuhostí soft/hard. Pěna Flexifoam je příjemně prodyšná a odolná, svými vlastnostmi se podobá studené pěně. (Tropico)4) Matrace Pilatis (14 920 Kč) s originálním systémem vzduchových průduchů a kanálků. Vytváří dokonalé proudění vzduchu, odvádí teplo a vlhkost z jádra matrace. Tímto systémem automatické termoregulace snížíte svou potivost. Výrobce Ferreti. (J Nábytek 5x)5) Aktivní regenerační matrace Biosynergy (40 430 Kč) s biostimulačními účinky. Prostřednictvím unikátní terapie je dosaženo dokonalého spánku a doposud nepoznaná schopnost matrace zabezpečit detoxikaci a regeneraci těla během spánku. Výrobce Ferreti.6) Zdraví prospěšné matrace (v rozměru 80x200 od 51 480 Kč) pocházejí z kombinace vrstev lnu, bavlny, koňských žíní a pružinového systému, kdy každá pružina je upevněna zvlášť ve speciálním pouzdru, navíc umožňuje lepší oporu těla během spánku a pomocí "kopírování" těla i jeho vyvážené zatížení. (Hästens)7) Matrace SeaCell Emotion (od 27 213 Kč). Snímatelný potah obsahuje mikroskopické částice vláken z mořských řas napomáhajících při regeneraci buněk. Vnitřní jádro matrace SeaCell Emotion se skládá z vrstvy materiálu Ecogreen, umístěné mezi dvěma vrstvami Geomemory Aloe. Matrace se dodává ve výšce 23 a 30 cm. (Magniflex)

Nejvhodnější rošt

Existují tři základní typy roštů: pevný, polohovací a motorový. Motorový rošt je vlastnostmi shodný s polohovacím, ale poskytuje komfort polohování pouhým stiskem tlačítka. Nutností je zejména pro osoby s omezenými možnostmi pohybu a vhodný pro seniory.

Pevné rošty (1000-3000 Kč) jsou laťkové nebo lamelové.

Laťkové rošty z dřevěných latí jsou vhodným podkladem pro pružinové nebo pěnové matrace s vyšším jádrem. Při výběru si dáme pozor na velikost mezer mezi jednotlivými latěmi - neměly by být větší než 4 cm.

Foto: J&H Nábytek

Pohodlný a odolný rošt Portofley Ahorn (3070 Kč) s pouzdry uloženými nad bočnicí pro vyšší odolnost proti prudkému zatížení. Pružné lamely v 7 anatomických zónách uložené ve dvojitých kaučukových pouzdrech se natáčejí a reagují po celé délce.

Lamelové rošty z pružných dřevěných nebo syntetických lamel jsou do rámu zasazené pod mírným úhlem. Šířky lamel jsou u jednotlivých roštů různé. Lamelový rošt musí mít alespoň 28 lamel (čím víc, tím líp) a mezery mezi nimi by měly být maximálně 4 cm.

Lamely ve výkyvných pouzdrech se v rámu mírně pohybují, a tím vyrovnávají rozložení váhy a přizpůsobují se tvaru těla. Některé mají v nejvíce namáhaných oblastech zdvojené lamely s nastavitelnou pružností. Na lamelové rošty se hodí latexové nebo pěnové matrace, ale i matrace vyztužené např. kokosovláknitou deskou.

Foto: J&H Nábytek

Dokonale přizpůsobivý rošt Triomed Ahorn (6350 Kč) je z bukového vrstveného dřeva s vysokým počtem úzkých lamel. Lamely v pružných pouzdrech dvojí tuhosti reagují na zátěž nezávisle na sobě a člení plochu lůžka do 7 anatomických zón.

U polohovacích roštů (1500-10 000 Kč) platí stejná pravidla jako u pevných lamelových roštů. Polohovací mechanismus musí poskytovat snadnou manipulaci. Rošty vybíráme podle toho, jaké polohování chceme - některé rošty umožňují pouze nastavení výšky hlavy, jiné lze ohnout i v oblasti kolen a nohou.

Foto: J&H Nábytek

Přizpůsobivý a elegantní rošt Lussoflex Motor Quattro Memory Ahorn (23 400 Kč) s motorovým polohováním. Bezšňůrové ovládání s funkcí Memory. Čtyři motory nezávisle polohují hlavovou, bederní, stehenní a lýtkovou část roštu.

Motorové polohovací rošty (5000 - 85 000 Kč) snadno změní polohu lůžka pouhým stiskem tlačítka. Kombinují se s pružnými matracemi určenými pro polohovací rošty. Při výběru se držíme stejných zásad jako u pevných lamelových roštů. Ať už nakupujeme rošt kdekoli, prodejce by měl vědět, k jaké matraci je daný typ roštu vhodný.

Reklama

Související témata:

Související články

Matraci nekupujte ve spěchu

Jak dobře se vyspíme, tak vypadá následující den. Kvalita spánku je pro nás prioritou, z velké části se na ní podílí i výběr matrace. Nákup není tak snadný,...

Unikátní postel odkrývá hvězdné nebe

Usínání uprostřed ztichlé panenské přírody jen s hvězdným nebem nad hlavou patří k nejčastějším představám o romantickém spánku. Postel, která spáčům takové...

Výběr článků

Načítám