Hlavní obsah

Chata se díky přístavbě proměnila v celoročně obývaný domek

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také patříte k majitelům chaty, kteří si s partnerem plánují, jak se do ní jednou, na stará kolena, přestěhují natrvalo? Přesně takové rozhodnutí učinili majitelé roztomilého víkendového domku, jenž víc než cokoli jiného připomíná stan typu „áčko“ a stojí na okraji belgického Brechtu. Aby mohl být obyvatelný celoročně, bylo třeba jej trochu rozšířit. Zakázka připadla mladým architektům z ateliéru dmvA.

Foto: Mick Couwenbergh

Největší prostor uvnitř nově přistavěné části zabírá knihovna.

Článek

Jak stále vysvítá i ze současné podoby domu, stavba vyrostla před lety na území určeném jako rekreační zóna. Město se ovšem od té doby rozrostlo, a tak se charakteristika tamní oblasti na územním plánu změnila na trvale rezidenční.

Jak architekti poznamenávají, podobné rekreační rysy má ovšem spousta dalších okolních budov, mj. i proto, že se sice způsob jejich využívání možná změnil, ale při návrzích jakýchkoli staveb nebo jejich úprav se stavitelé musejí i nadále řídit spoustou místně specifických omezení.

Foto: Mick Couwenbergh

První projekt přístavby spoléhající na oblé tvary úředníci zamítli. Stroze hranatý návrh jejich schvalovacím procesem naopak prošel.

Jistému „hledání“ se proto nevyhnuli ani v ateliéru dmvA. Svůj první návrh popisují jako „laločnatý“, organický, sestávající ze tří částí a rozprostřený mezi trojici jedlí. Ač se architekti snažili v maximální míře respektovat přírodu, jejich projekt se nesetkal s pochopením úřadů, a tak jejich práce začala nanovo.

Foto: Mick Couwenbergh

Přístavbou je buď možné vidět jako tunelem skrz....

Foto: Mick Couwenbergh

... anebo všem zvědavým pohledům zatne tipec posuvná přepážka.

Návrh, který nakonec úředním schvalováním prošel a který stále ještě nějak dokáže obstát po boku poněkud definitivní podobě původní stavby, má formu plovoucího objektu. Při pohledu ze strany je pro něj typický lichoběžníkový tvar.

K dřívějším 54 m2 zastavěné plochy přibylo dalších 26 m2. Po formální stránce se Belgičané rozhodli převzít pro přístavbu stejný stavební styl, jaký má původní dům.

Foto: Mick Couwenbergh

Od nově postaveného vchodu, po projití skrz posuvnou přepážku, vede cesta úzkou uličkou kolem koupelny do knihovny a odtud do dalších částí přízemí.

Foto: Mick Couwenbergh

V interiéru zůstaly odhalené šikmo uložené trámy původní stavby. Jejich řada od sebe odděluje nový a původní prostor.

Nová část vznikla jako dřevostavba s kostrou z trámů, přičemž trámy původní stavby zůstaly v interiéru zachovány. Věnem, jež přístavba do svazku se starou budovou přinesla, jsou knihovna, nová koupelna a vchod. Změnila se pouze dispozice přízemí budovy, zatímco první podlaží s ložnicí zůstalo nedotčeno.

Foto: Mick Couwenbergh

Centrálním bodem obýváku - nyní rozšířeného o knihovnu - jsou krbová kamna.

Foto: Mick Couwenbergh

Z kuchyně je výhled do zahrady a do ulice.

Přední a zadní strana nové části domu jsou celé prosklené, a nabízejí tak obyvatelům ničím nerušený výhled do zahrady a na rybník, zatímco boční stěna zůstala kvůli bezprostřední blízkosti křovin zcela zavřena.

Z tohoto hlediska může přistavěná část někomu vzdáleně připomínat tunel. Zvědavým pohledům z ulice pak brání v nahlížení do interiéru a skrz celý dům posuvná přepážka umístěná hned za vchodem.

Foto: dmvA (2x)

Nové uspořádání přízemí

Foto: dmvA (2x)

Situace na parcele

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám