Jak stále vysvítá i ze současné podoby domu, stavba vyrostla před lety na území určeném jako rekreační zóna. Město se ovšem od té doby rozrostlo, a tak se charakteristika tamní oblasti na územním plánu změnila na trvale rezidenční.

Jak architekti poznamenávají, podobné rekreační rysy má ovšem spousta dalších okolních budov, mj. i proto, že se sice způsob jejich využívání možná změnil, ale při návrzích jakýchkoli staveb nebo jejich úprav se stavitelé musejí i nadále řídit spoustou místně specifických omezení.

První projekt přístavby spoléhající na oblé tvary úředníci zamítli. Stroze hranatý návrh jejich schvalovacím procesem naopak prošel.

První projekt přístavby spoléhající na oblé tvary úředníci zamítli. Stroze hranatý návrh jejich schvalovacím procesem naopak prošel.

FOTO: Mick Couwenbergh

Jistému „hledání“ se proto nevyhnuli ani v ateliéru dmvA. Svůj první návrh popisují jako „laločnatý“, organický, sestávající ze tří částí a rozprostřený mezi trojici jedlí. Ač se architekti snažili v maximální míře respektovat přírodu, jejich projekt se nesetkal s pochopením úřadů, a tak jejich práce začala nanovo.

Přístavbou je buď možné vidět jako tunelem skrz....

Přístavbou je buď možné vidět jako tunelem skrz....

FOTO: Mick Couwenbergh

... anebo všem zvědavým pohledům zatne tipec posuvná přepážka.

... anebo všem zvědavým pohledům zatne tipec posuvná přepážka.

FOTO: Mick Couwenbergh

Návrh, který nakonec úředním schvalováním prošel a který stále ještě nějak dokáže obstát po boku poněkud definitivní podobě původní stavby, má formu plovoucího objektu. Při pohledu ze strany je pro něj typický lichoběžníkový tvar.

K dřívějším 54 m2 zastavěné plochy přibylo dalších 26 m2. Po formální stránce se Belgičané rozhodli převzít pro přístavbu stejný stavební styl, jaký má původní dům.

Od nově postaveného vchodu, po projití skrz posuvnou přepážku, vede cesta úzkou uličkou kolem koupelny do knihovny a odtud do dalších částí přízemí.

Od nově postaveného vchodu, po projití skrz posuvnou přepážku, vede cesta úzkou uličkou kolem koupelny do knihovny a odtud do dalších částí přízemí.

FOTO: Mick Couwenbergh

V interiéru zůstaly odhalené šikmo uložené trámy původní stavby. Jejich řada od sebe odděluje nový a původní prostor.

V interiéru zůstaly odhalené šikmo uložené trámy původní stavby. Jejich řada od sebe odděluje nový a původní prostor.

FOTO: Mick Couwenbergh

Nová část vznikla jako dřevostavba s kostrou z trámů, přičemž trámy původní stavby zůstaly v interiéru zachovány. Věnem, jež přístavba do svazku se starou budovou přinesla, jsou knihovna, nová koupelna a vchod. Změnila se pouze dispozice přízemí budovy, zatímco první podlaží s ložnicí zůstalo nedotčeno.

Centrálním bodem obýváku - nyní rozšířeného o knihovnu - jsou krbová kamna.

Centrálním bodem obýváku - nyní rozšířeného o knihovnu - jsou krbová kamna.

FOTO: Mick Couwenbergh

Z kuchyně je výhled do zahrady a do ulice.

Z kuchyně je výhled do zahrady a do ulice.

FOTO: Mick Couwenbergh

Přední a zadní strana nové části domu jsou celé prosklené, a nabízejí tak obyvatelům ničím nerušený výhled do zahrady a na rybník, zatímco boční stěna zůstala kvůli bezprostřední blízkosti křovin zcela zavřena.

Z tohoto hlediska může přistavěná část někomu vzdáleně připomínat tunel. Zvědavým pohledům z ulice pak brání v nahlížení do interiéru a skrz celý dům posuvná přepážka umístěná hned za vchodem.

Nové uspořádání přízemí

Nové uspořádání přízemí

FOTO: dmvA (2x)

Situace na parcele

Situace na parcele