Hlavní obsah

Obklady a doplňky z kamene nejlépe vyniknou v přirozeném prostředí

Právo, Karolina Černá

Kámen přírodní i umělý využijeme na vnější plášť domu, obklady, dlažbu i terasu. V létě jsou na bosé nohy příjemné kamenné koberce z říčních kamenů nebo chodník vysypaný oblázky.

Foto: KAMENNÉ OBKLADY ŘEPA (3x)

Kamenný obklad Ontario tmavý s nepravidelnou strukturou, kterou tvoří příčně lámané kusy kamene. Výsledkem je imitace štípané břidlice v odstínu šedé a hnědé barvy. Cena 1234 Kč/m2

Článek

Přírodní kámen s léty tmavne. Je mrazuvzdorný, protože nesákne vodu, a vydrží po dlouhá desetiletí. Vzhledem k jeho vysoké ceně a těžké manipulaci ho častěji nahrazují imitace.

Obdivuhodně věrohodné jsou kameny z betonu, tzv. umělý kámen, což je deskovina z nadrcené směsi kameniva spojená pojivy, jako jsou pryskyřice, cement, a smíchané s dalšími přísadami (např. pigmenty, sklo, zrcadla).

Kámen a dům

Klasické těžké hranaté tvary kamene se hodí k domům rustikálního stylu. Nové celokamenné fasády dnes tvoří často imitace kamene, lehčené obklady, štípaný kámen. Působí odlehčeněji, vhodné jsou i na moderní minimalistické stavby.

Foto: PIEDRA

Obklady z přírodního pískovce mají své využití v exteriéru na fasády, sokly domů, ploty, plůtky apod. Cena podle formátu a povrchové úpravy od 599 Kč/m2.

Méně těžkopádně než celokamenný dům působí obklady z kamene, které doplňují omítku. Zpestřují fasádu svou plastickou strukturou, barevnými odstíny s broušeným leštěným i drsnějším povrchem.

Mezi nejpoužívanější patří pískovec, a to i díky široké škále teplých barevných odstínů, dále břidlice nebo jurský mramor. Na trhu nechybějí ani lehčené kamenné obklady ve tvarech štípaných skalních úlomků, říčních valounů, hradebních kamenů.

Kámen a plocha

Na terasu a venkovní dlažbu vybereme z bezpečnostních důvodů protiskluznou hrubší variantu a z hlediska opotřebení spíše tvrdší materiály, jako jsou žula, rula, mramor, křemenec. Mezi měkčí materiály patří třeba pískovec a vápenec.

Foto: TOP STONE

Bezespárový povrch kamenného koberce ze směsi přírodních kamínků a speciálního pojiva uvítáme v blízkosti bazénu. Cena od 379 Kč/m2

Nejlevněji vyjdou např. štěrk, drť, říční oblázky, valouny vhodné pro malé plochy, které vyniknou na plochách, jež se nedají vydláždit. Východiskem může být kamenný koberec – bezespárový povrch ze směsi přírodních kamínků (říční kameny nebo také drcený mramor) a speciálního pojiva, např. pryskyřice.

Betonová dlažba imitující kámen hodně vydrží, snadno se udržuje, je mrazuvzdorná. Praktická je broušená tryskaná dlažba, která má jemně drsný vzhled a vysokou protiskluznost.

Foto: TOP STONE

Kámen uplatněný na schodišti by měl ladit s použitým druhem kamene na domě či terase. S palisádami, nášlapy a obrubami ze stejného materiálu působí dekorativně.

Na trhu se objevuje v různých podobách, např. s jemným leštěným povrchem nebo s přírodním vzhledem lámaného kamene. Větší kusy se přitom pokládají na sucho, menší se vtlačují do vlhké malty nebo betonu.

Péče o kámen

Přírodní kámen, kamenné koberce omýváme tlakovou vodou. Přidáváme-li do vody čistidla, pak pouze neutrální, protože např. vápence jsou citlivé na kyseliny. Na etiketách čističů by měla být vhodnost použití na přírodní kámen zmíněna.

Foto: KAMENNÉ OBKLADY ŘEPA

Imitace kamene Ohnivá skála nabízí vrstevnatý kámen nepravidelné struktury, který vyniká rychlou instalací, vysokou přesností a lehkou údržbou. Aplikuje se bez přítomnosti spár. Cena od 397 Kč/m2

Na umělé a přírodní kameny se používá lešticí krém, který oživuje jejich barvu a strukturu. Nanáší se suknem, nechá se schnout maximálně tři minuty a poté se dolešťuje čistou textilií.

Na leštěný mramor, travertin, žulu a umělý kámen se používá speciální impregnace na bázi vody.

Foto: KAMENEX

Zahradní zídka a schody z kamenného řemínkového obkladu z velmi odolné mrazuvzdorné ruly. Cena 600 Kč/m2

Na neleštěné povrchy je vhodná impregnace pro pískovce, vápence a druhy obsahující křemičitany a kalcity.

Existují zvýrazňovače barevného tónu pro hrubé a broušené kameny a uzavírače kamene pro hrubé a broušené plochy, které po ošetření odpuzují vodu a špínu. Ošetření antislip vytváří protiskluzový povrch.

Foto: KAMENNÉ OBKLADY ŘEPA

U obkladového kamene Laugaracio převažuje nepravidelná struktura v kombinaci se zešikmenými liniemi, díky kterým není vidět spoje a přechody ve struktuře. Cena 870 Kč/m2

Na terasy, chodníky, zdivo, schody používáme odstraňovače cementového závoje, zelených povlaků a plesnivých skvrn.

Detail v zahradě

V zahradě může kámen sehrát roli na schodech do svahu, poslouží jako dělicí čára mezi trávníkem, skalkou. Můžeme jím obložit vyvýšené záhony. Na cestičkách uplatníme oblázky a říční kamínky, štěrk, v trávě pak šlapáky.

Foto: PIEDRA

Kamenný koberec potažený podél zahradního domku je velmi příjemný na chození. Schody díky němu získají jemnější vzhled. Cena podle typu od 275 Kč/m2

Ať už volíme přírodní kámen, nebo jeho imitaci (beton, cihla), dbáme na protiskluznost materiálu. Vhodné jsou proto hrubší povrchy.

Má-li větší kámen zajímavý tvar či historii jako základní kámen původní stavby, může na zahradě posloužit jako solitér.

Foto: PIEDRA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám