Hlavní obsah

Soutěž o nejlepší interiér představí trendy: luxfery, kontejnery i inspiraci tradicí

Novinky, tnk

Na akci „World Festival of Interiors” se bude vyhlašovat nejzajímavější interiér roku 2014. Podívejte se, kdo se probojoval do finále. Na ceny je nominováno zhruba šedesát různých interiérů z více jak dvacítky zemí světa.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: interiér v Oslu v Idunsgate Residence od Haptic Architects nominovaný v kategorii klasických obytných interiérů a rekonstruovaný bývalý školní interiér v Singapuru od studia Park + Associates Pte Ltd nominovaný v kategorii opětovného využití.

Článek

V soutěži o nejlepší interiér roku se soutěží v celkem devíti kategoriích. Cílem je ocenit originální a zajímavé interiéry, které vznikly v uplynulých dvanácti měsících.

Letošní ročník představuje širokou škálu různých typů interiérů, od obývacích pokojů rodinných domů, školních tříd, kanceláří až po letištní haly nebo stany.

Současné interiérové trendy

Klání zároveň představuje současné interiérové trendy, kterými jsou jednoduchost, důraz na detail a tradici. Z letošních nominací je zřejmé, že porotci budou oceňovat nápadité proměny prostor a opětovné využití materiálů v interiérech.

Foto: Profimedia.cz

Do výběru nejlepších se dostal i interiér v čínském Huizhou od architektů ze studia Taiwan DaE International Design Career.

V nominacích za bary a restaurace zaujme indický klub přestavěný z opuštěného skladu, který vznikl i díky opětovnému využití kovového odpadu.

Z kategorie veřejný prostor, kultura a doprava stojí za pozornost komunitní prostor ve Vietnamu, na jehož tvorbě architekt ušetřil za materiál, který měl majitel k dispozici z minulého projektu.

V kapli zaujme třeba výrazný motiv stromu s větvemi. Přírodní prvky se dostávají do interiérů ve velkém a jsou pro dnešní designéry velkou inspirací.

Foto: Profimedia.cz

Rezidenční interiér navrhlo v americkém Malibu studio Patrick Tighe Architecture.

V kategorii bary a restaurace byla nominován přestavba slavného Baru Riviera v Sao Paulu s židlemi od slavného designéra Arne Jacobsena, které jsou nestárnoucí nadčasovou klasikou. Pokud si tak do interiéru pořídíte jeho židli Vejce, Labuť nebo Mravenec, budete in i letos.

V baru v Sao Paulu je k vidění i výrazná fialová luxferová stěna, která dodává interiéru výraz. Tento typ prosklení se po letech opět dostává do současných interiérů, byť má nádech retra.

Kontejnerová architektura boduje

V kategorii vzdělávacích a kulturních zařízení se objevily i přednáškové sály a ateliéry vytvořené z bývalého skladu. Nové prostory vznikly díky kontejnerům, ze kterých dnes díky jejich variabilnosti a cenové dostupnosti vznikají mateřské školky nebo rodinné domy.[celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Architekti ze studia CIT proměnili sklad v irském Corku ve školní prostory.

V kategorii kanceláře si pozornost získal pracovní prostor od Clive Wilkinson Architects, kterému dominuje jeden velký pracovní stůl pro všechny zaměstnance. Stůl tak propojuje celý prostor a vytváří dynamické pracovní prostředí. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Interiér připomínající stan se spa prostorem navrhli architekti z a21studia. Nachází se ve vietnamském městě Nha Trang.

Horkým favoritem v kategorii Retail jsou londýnští MAKE Architects a jejich redesign art-decové haly s eskalátory z roku 1920 slavného obchodního domu Harrods. V kategorii ale soutěží i OpenAir Studio se svým Just Cavalli Concept Store, ve kterém jsou stěny, regály a zařízení vytvořeny z rezavého kovu.

„Festival nabízí příležitost k setkání se s designéry, podnikateli a potenciálními klienty z celého světa. Vytváří globální komunitu v oblasti designu a architektury na celé tři dny,” uvedl loňský vítěz soutěže David Kohn, který letos usedl v porotě.

Loni zvítězil s apartmánem Carrer Avinyo, který představil efektivní využití vysokých stropů v klasickém domě v Barceloně. Vítězné interiéry soutěže budou vyhlášeny v Marina Bay Sands Hotelu v Singapuru v říjnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám