Rodinu zaujal projekt architekta Tomáše Palkovského, který byl určen jako východisko k rychlé výstavbě nového bydlení v oblastech zasažených povodněmi.

Hlavní průčelí směřuje jihozápadním směrem, do klidné zadní části zahrady a k lesu. Na obložení fasády si majitelé vybrali neupravené dubové dřevo, které dobře odolává našemu podnebí.

Hlavní průčelí směřuje jihozápadním směrem, do klidné zadní části zahrady a k lesu. Na obložení fasády si majitelé vybrali neupravené dubové dřevo, které dobře odolává našemu podnebí.

FOTO: www.mujdum.cz

„Líbila se nám jednoduchá dispozice, která umožňuje dům podle potřeby zmenšit nebo zvětšit a lze ji realizovat rychle a levně,“ říká majitel domu.

Nestejnoměrnou patinu fasády oživují okna a vchodové dveře s barevným nátěrem. Místo původně uvažované modré si majitelé vybrali veselejší červenou. Speciální odstín se blíží barvě skandinávských dřevěných staveb.

Nestejnoměrnou patinu fasády oživují okna a vchodové dveře s barevným nátěrem. Místo původně uvažované modré si majitelé vybrali veselejší červenou. Speciální odstín se blíží barvě skandinávských dřevěných staveb.

FOTO: www.mujdum.cz

Při pohledu zvenku každého hned zaujme nepravidelný, atypický dubový obklad a červená okna.

Jižní fasádu stíní shrnovací markýza na ocelových lankách, kterou zkonstruoval pán domu. Velké zasklené okno majitelé nechali dodatečně vyříznout do hotové konstrukce domu. Také terasu, opěrnou zídku a záhony z dubových fošen zhotovili vlastníma rukama

Jižní fasádu stíní shrnovací markýza na ocelových lankách, kterou zkonstruoval pán domu. Velké zasklené okno majitelé nechali dodatečně vyříznout do hotové konstrukce domu. Také terasu, opěrnou zídku a záhony z dubových fošen zhotovili vlastníma rukama.

FOTO: www.mujdum.cz

„Návrh počítal s různými fasádami, například s obezdívkou z režných cihel nebo obklady z recyklovatelných materiálů. My jsme dali přednost dřevu a vybrali jsme si dub, protože je velmi trvanlivý, dobře se hodí do našich klimatických podmínek a měli jsme možnost získat materiál za dobrou cenu a obložení provést sami.

Dům postupně získává patinu, stárne. Tento proces probíhá nestejnoměrně, někde dřevo šedne méně, někde již černá. Líbí se nám, že každá fasáda je jiná, dům se každý rok mění, žije jako živý organismus,“ říká majitelka.

FOTO: www.mujdum.cz

Na dřevostavbě montované systémem two-by-four se uplatnilo i měkké jehličnaté dřevo – na konstrukci, podlahy a okna. Stejným způsobem pak majitelé realizovali i přístřešek pro auto a kůlnu.

Aby výsledný vzhled nebyl fádní, je měkké dřevo (rámy oken, dveře, sloupky) opatřeno červeným nátěrem, vše ostatní si ponechává svou přírodní podobu.

Také interiér domu je pojat prakticky a úsporně. Nad sedačkou z IKEA jsou zavěšeny police vyrobené z vybavení kanceláře.

Také interiér domu je pojat prakticky a úsporně. Nad sedačkou z IKEA jsou zavěšeny police vyrobené z vybavení kanceláře.

FOTO: www.mujdum.cz

Velký profit z malé plochy

Protáhlá parcela v malé obci končí kouskem vlastního lesa a potokem. Starou zahradu, která přerostla v divokou houštinu, manželé vlastníma rukama proměnili v klidnou oázu s velkým rekreačním trávníkem, volejbalovým hřištěm a užitkovou zahrádkou. Ponechali jen tři staré ovocné stromy.

Kuchyňská linka vznikla z nepříliš nákladných skříněk z IKEA a dalších na míru vyrobených prvků.

Kuchyňská linka vznikla z nepříliš nákladných skříněk z IKEA a dalších na míru vyrobených prvků.

FOTO: www.mujdum.cz

Jídelní kout u okna je nejoblíbenějším místem v domě.

Jídelní kout u okna je nejoblíbenějším místem v domě.

FOTO: www.mujdum.cz

Dům je orientován podélnou osou jihozápadním směrem, hlavní štít směřuje do klidové zóny k lesu. Obdélníkovou dispozici tvoří jeden trakt o rozponu 5,50 m, vymezený dvojicí obvodových stěn.

Kuchyňskou pracovní desku s atraktivním moderním designem manželé koupili za dobrou cenu v hobbymarketu.

Kuchyňskou pracovní desku s atraktivním moderním designem manželé koupili za dobrou cenu v hobbymarketu.

FOTO: www.mujdum.cz

Střed zaujímá hala se schodištěm a zázemím, na jižní straně se nachází společná obývací část, na severní straně pokoj – původně ložnice, proměněná v saunu s odpočívárnou. Tuto část dispozice si majitelé upravili.

Do podkroví vede otevřené dřevěné schodiště s jednoduchým ocelovým lankovým zábradlím, pod schody je umístěn úložný prostor.

Do podkroví vede otevřené dřevěné schodiště s jednoduchým ocelovým lankovým zábradlím, pod schody je umístěn úložný prostor.

FOTO: www.mujdum.cz

V horním podlaží byla navržena hala, tři pokoje a koupelna. Poté, co se děti osamostatnily, manželé střední pokoj zrušili ve prospěch větší manželské ložnice a nově vybudované šatny. Prostor haly naproti schodišti slouží jako otevřená pracovna.

„Díky zvýšené pozednici má podkroví po celé ploše dostatečnou výšku a celý prostor podkroví, i pod šikmými stropy, se dá bez problémů vybavit nábytkem a prakticky využít,“ komentuje paní domu.

Díky zvýšené pozednici se dá prostor v podkroví dobře využít. Schodišťová hala je zároveň otevřenou domácí pracovnou.

Díky zvýšené pozednici se dá prostor v podkroví dobře využít. Schodišťová hala je zároveň otevřenou domácí pracovnou.

FOTO: www.mujdum.cz

Originální výsledek

Na stavbě domu se celá rodina intenzivně podílela vlastníma rukama i vlastními nápady, a to od drobných detailů až po konstrukční prvky.

Šatna, která vznikla zrušením malé ložnice, má přirozené denní osvětlení střešním oknem.

Šatna, která vznikla zrušením malé ložnice, má přirozené denní osvětlení střešním oknem.

FOTO: www.mujdum.cz

Každý nápad si nejdříve vyzkoušeli „nanečisto“ – nakreslili, vyřízli z běžných prken či kartonu, osadili na místo, a když se zkouška zdařila, realizovali jeho finální podobu. Tak probíhalo obložení fasády, pokládka terasy atd.

Rodičovská ložnice, rozšířená o zákoutí s křeslem a komodou, je příjemná jak pro spaní, tak pro odpočinek. Okna jsou umístěna s ohledem na pěkný výhled do okolí.

Rodičovská ložnice, rozšířená o zákoutí s křeslem a komodou, je příjemná jak pro spaní, tak pro odpočinek. Okna jsou umístěna s ohledem na pěkný výhled do okolí.

FOTO: www.mujdum.cz

Do již hotové stavby na jihozápadním nároží vyřízli velké okno, aby měl obývací pokoj více světla a lepší výhled na les. Podle návrhu hlavy rodiny byla vyrobena také shrnovací textilní markýza nad terasou, která se navíjí pomocí bočních nerezových lanek zavěšených na sloupcích.

Garážové stání s horním úložným prostorem připomíná skandinávské domky v oblastech, kde v zimě napadnou 3 m sněhu. Je architektonicky jednotné s domem.

Garážové stání s horním úložným prostorem připomíná skandinávské domky v oblastech, kde v zimě napadnou 3 m sněhu. Je architektonicky jednotné s domem.

FOTO: www.mujdum.cz

Díky velkému osobnímu nasazení a společnému úsilí má dům daleko do sterilně neosobních katalogových projektů – vznikl útulný domov s autentickou výpovědí o životě rodiny.

www.mujdum.cz