Hlavní obsah

Venkovní grily a krby pro každou příležitost

Právo, Karolina Černá

Vlídné venkovní teploty nás lákají ke grilování masa, sýrů i zeleniny. Grilovat lze i na větším balkóně, na zahradu si můžeme pořídit venkovní krb.

Foto: MOUNTFIELD (5x)

O grily musíme pečovat, rošty po úpravě jídla čistíme nejprve tzv. vypálením. Způsob čištění se liší podle typu grilu.

Článek

Moderní výrobky umožňují, abychom si otevřený oheň a vůni pečínky užili bezpečně a na méně obvyklých místech (lodžie, balkón).

Foto: OBI

Při výběru grilu zvážíme, pro kolik lidí je určen, jaký pro něj máme prostor a kde se nachází. Podle toho se zaměříme na jeho velikost a výkon.

Grilujeme-li pouze příležitostně, využijeme přenosný nebo pojízdný gril na kolečkách. Nejlevnější typy stojí kolem tisícovky. Pevné grily či venkovní krb k přípravě masa se hodí už do menší zahrady. Smontovatelný výrobek seženeme v hobby marketu od zhruba 6000 Kč.

Foto: OBI

U pojízdného skládacího grilu na dřevěné uhlí oceníme komfortní přemísťování. Rozměry: 94×75×55 cm, je vhodný na terasy či pergoly. Cena 2199 Kč

Foto: OBI

Podle čeho vybrat

Při výběru grilu zvažujeme, pro kolik lidí chceme grilovat a kde. Podle toho zohledníme jeho velikost, výkon, kvalitu a omezení, které mají např. balkón, lodžie, terasa.

Foto: MOUNTFIELD

Gril Arena Combi na dřevěné uhlí je vybaven chromovanou ohřívací mřížkou a systémem QuickStart/QuickStop pro snadné a rychlé rozpálení i uhašení grilu. Rošt lze nastavit do 4 poloh, regulace intenzity hoření. Vhodný pro 10 osob. Akční cena 2940 Kč.

Také se řídíme chutěmi – autentickou (kouřovou) chuť grilovaného jídla poskytnou grily na dřevěné uhlí.

Pokrm bez zbytečných tuků a aromat připravíme na elektrickém grilu s teflonovou vrstvou.

Grily na dřevěné uhlí

Uhlíky zapalujeme zhruba půl hodiny před tím, než začneme dávat maso na rošt. Systémy sofistikovanějších výrobků umožňují snadné zapálení, stejně jako uhašení.

Některé grily mají ve spodní části komínu nádobku, do které doplníme vodu. Ta v případě převržení grilu uhlíky uhasí.

Foto: OBI

Gril Campingaz Bonesco LC na dřevěné uhlí s bočními madly má grilovací plochu 1950 cm2. Nechybějí grilovací rošt z chromu, víko s háčkem pro zavěšení, popelník na popel z uhlí, předehřívací komora. Rozměry grilu: 113×88×52 cm. Cena 3299 Kč.

Existují grily jednoduché, bez víka, kdy je pokrm vystaven přímému žáru, nebo naopak – zejména kotlíkové typy – mají víko, jehož přiklopením se dá maso doudit. Grilování usnadní výškově nastavitelný rošt, který lze kvůli přikládání sklápět.

Plynové grily

Umožňují snadnou regulaci plamene, a tím i teploty. Kovový poklop zajistí rovnoměrnou cirkulaci vzduchu – podobně jako v horkovzdušné troubě. Plynové grily mají tzv. piezo zapalování – gril snadno zažehneme tlačítkem.

Foto: MOUNTFIELD

Gril na plyn Vanilla je určen pro grilování pro 12 osob. Má tři hořáky se systémem TurboHeating, který ušetří až 20 % plynu, dále jednu postranní ploténku, piezoelektrické zapalování. Rozměry 133x57x115 cm. Akční cena 7490 Kč

Nejčastěji se používají propan-butanové láhve (10kg plynová bomba se spotřebou cca 300 g/hod. stojí zhruba 400 Kč a vydrží zhruba jednu sezónu).

Plynový gril připraví šťavnaté maso, které se díky vysoké teplotě hned zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Bývá doplněn miskami, do nichž můžeme dát víno, pivo nebo vodu s kořením. Z této směsi se pak uvolňuje aroma a dodává připravovaným pokrmům lepší chuť.

Foto: OBI

Lávový gril Campingaz Rancho Super s dvojitým hořákem. Lze grilovat na půlce nebo celém roštu. Regulace teploty, kontrola teploměrem. Okénko ve víku, dva kovové sklopné postranní stolky. Grilovací plocha 1500 cm2. Rozměry: 102×86×50 cm. Cena 3799 Kč

Ke grilování slouží i lávové kameny ohřívané sadou plynových hořáků, někdy se proto lávový gril považuje za speciální plynový gril.

Dalším druhem plynového grilu je tzv. RBS se dvěma keramickými hořáky na okrajích grilovací vany.

Foto: MOUNTFIELD

Grilovací uhlí, balení 2,5 kg. Cena 42 Kč

Elektrické grily

Bez obav je používáme na balkónu a v interiéru. Vyrábějí se ve variantách stolní a zahradní. Mají příkon nejméně 2000 W a nepřilnavou, snadno udržovatelnou plochu.

Zahradní krby

Pokud jsme se rozhodli pro krb v podobě smontovatelné stavebnice, dbáme na to, abychom prostor jeho ohniště obložili šamotovými pláty, které chrání okolní betonové díly před žárem. Krb má stát na zpevněném povrchu.

Foto: OBI

Krb Remus – včetně litinového roštu, grilovacího roštu, grilovací jehly a krycího plechu. Mrazuvzdorný, bez nutnosti dodatečné povrchové úpravy. Váha 550 kg. Rozměry: 210x110x50 cm. Cena 8499 Kč.

V nejlevnějších krbech opečeme špekáčky, existují i krby kombinované s grilem, které jsou doplněny o douzovací střechu, udírnu.

V krbu používáme topivo doporučené výrobcem (dřevěné uhlí, drobné kousky dřeva). K zapálení slouží jen schválené podpalovače.

Foto: OBI

Zahradní krb Florida – včetně chromového roštu: 67×40 cm, 3 nastavení výšky. Určeno pro grilování na dřevěném uhlí. Rozměry: 220x114x71 cm. Cena 5999 Kč.

Sériově vyráběné krby musí mít certifikát, že výrobek splňuje bezpečnostní normy a je ze zdravotně nezávadných materiálů.

Tip na ohniště

Díky přenosnému ohništi můžeme bezpečněji tábořit – bez kopání díry a sbírání kamenů, navíc šetříme trávník. Užijeme si živého ohně a můžeme bez obav opékat špekáčky, ať už jde o litinové ohniště na ocelových nohách, či otevřená ohniště v podobě košů.

Foto: MOUNTFIELD

Ohniště Modern o průměru 60 cm. Akční cena 2850 Kč.

Péče o rošty a grily

Nejobtížněji se čistí gril na dřevěné uhlí. Nejkvalitněji rošt vyčistíme, když ho vypálíme (grilujeme naprázdno), dokud se z něho nepřestane kouřit, nejlépe se sklopeným víkem. Po ochladnutí vyčistíme zbytky speciálním kartáčem.

Mastnotu odstraníme savým papírem, nebo ekologickým čističem grilů. U plynového grilu zavřeme víko a rošt po dobu 10 minut vypalujeme na nejvyšší nastavené teplotě.

Vypálený a ještě teplý gril vydrhneme grilovacím kartáčem, nejlépe s trojúhelníkovým tvarem, který se dostane všude, kam je třeba.

Podobně ošetříme také elektrický gril, pravidelně čistíme i misky na odkapávání tuku pod roštem. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám