Hlavní obsah

Fasáda dům zateplí, obklady ho oživí

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necháme-li si dům postavit stavební firmou, patrně bude pracovat s moderními fasádními systémy se zateplovací funkcí a speciálními fasádními omítkami či ochrannými nátěry.

Foto: NOVABRIK

Fasádní systém Novabrik Therm spojuje některé výhody minerálních i polystyrenových izolací, můžeme ho přirovnat k zateplení 40 mm tlustým polystyrenem. Materiál: vibrolisovaný probarvovaný beton s přídavkem perlitu.

Článek

Mnoho stavebních firem používá k fasádním systémům také obklady a střešní krytinu tak, aby dům výběrem materiálů i barev působil harmonicky.

Samozřejmě záleží na dohodě se zákazníkem. On by měl vědět, jaké vlastnosti od ochranného pláště domu očekává a jak by měl dům vypadat.

Foto: EUROFASÁDY

Kombinace omítky a kamene umocňuje přírodní ráz domu. Částečný obklad fasády umělým kamenem, odstín vápenec okr, bez zateplení, ostění otvorů štukové, kamenný koberec, odstín Nežárka.

Existují firmy, které podle elektronických fotografií domu (nebo na virtuálním návrhu, který samy vytvoří), zhotoví pět barevných návrhů na jeden pohled domu (od 2000 Kč/fotografie), za vyšší částky pět návrhů na dva pohledy domu atd. Cena je závislá na rozsahu zpracovaného objektu a platí pro standardní rodinný dům.

Izolační systémy

Tzv. bezkontaktní, odvětrávaný (provětrávaný) fasádní systém tepelně izoluje a zároveň odvádí pryč vlhkost. Daří se to díky mezeře mezi zdí a izolací, kterou proudí vzduch, a stavba je tak chráněna před vlhkostí a vznikem plísní. Provádění provětrávané fasády vylučuje mokrý proces, takže se hodí i na vylepšení tepelně izolačních vlastností starších vlhkých staveb.

Foto: ANEXI

Dřevěné fasády z fošen lze situovat kolmo, svisle i šikmo. Dřevěné obklady z exotického dřeva jsou odolnější.

Neprovětrávaná, kontaktní verze, je finančně méně náročná. U ní se pokládá izolace (polystyren, vata atd.) přímo na zeď. Pokládka ale musí být kvalitní, jinak hrozí, že se ve zdech bude držet vlhkost.

Foto: ROCKWOOL

Stavební firmy používají ucelené fasádní systémy, od izolace až po omítku a střešní krytinu. Zde ukázka izolace z dvouvrstvé desky z kamenné vlny.

Na izolaci se nahazují vrchní omítky. Můžeme vybírat z několika druhů, které jsou obvykle již předem zahrnuty v komplexu fasádního systému. Zvolíme-li odlišnou fasádní omítku, nesmí její typ bránit prodyšnosti celého systému. Týká se to i fasádního nátěru a barvy. Funkčnost dobře sestaveného a aplikovaného fasádního systému se správnou omítkou můžeme narušit právě závěrečným nevhodným fasádním nátěrem.

Fasádní omítky

Sanační omítky jsou vhodné pro stavby, které se potýkají zejména se spodní vlhkostí. Tento druh omítky se značnou porézností i extrémní paropropustností zabraňuje výkvětům solí a plísní.

Foto: ILTEGRO

Lepený a nýtovaný fasádní obklad Parklex a fasádní systém Vario slibují bezúdržbovost a životnost 30 let.

Minerální omítky propouštějí přebytečnou páru, jsou ale velmi nasákavé. Proto je ošetříme dodatečným omyvatelným nátěrem. Nevýhodou drsné struktury omítky je, že se snadno zašpiní.

Disperzní omítky maximálně odpuzují vodu, vynikají odolností a pružností. Nevyžadují dodatečné svrchní nátěry a lze je tónovat do libovolných odstínů.

Foto: ILTEGRO

Jádro desky Parklex tvoří vrstvy sulfátového papíru syceného fenolovými pryskyřicemi, které jsou slisovány pod vysokým tlakem a teplotou. Povrch desky, tedy tropické dřevo, se ošetřuje speciální fólií.

Silikátové omítky jsou vysoce paropropustné i vodoodpudivé, využívají se pro konečnou povrchovou úpravu historických a památkových objektů.

Uchycení obkladů

V případě tzv. zavěšených fasád se na vnější plášť kotví dřevěné latě či kovové profily. Na ně se pak zavěsí fasádní obklady (např. plastové panely, betonové kameny a kovové či skleněné tabule) nerezovými příchytkami. Tento systém je sice dražší, ale vyniká dlouhou životností. Obklady lze snadno vyměnit.

Fasádní obklady připevníme nýty, zejména v případě cementovláknitých, kompaktních a kompozitních desek.

Foto: BAUMIT

Baumit XS 022 používá speciální izolační desky z modifikované fenolické pěny (PIR). Zateplovací systém vykazuje o 40 % vyšší izolační schopnost než běžné systémy s izolací z EPS nebo minerální vlny.

Upevnění fasádních desek lepením je jeden ze způsobů připevnění fasádních materiálů bez viditelného spoje. Lepení alternativou k mechanickému skrytému upevnění fasád za pomoci zadních závěsů. Je vhodné pro upevnění kompaktních, kompozitních a cementovláknitých desek i lehčích keramických a kamenných obkladů.

Materiál obkladů

Kompozitní obklady obvykle složené z PVC a dřeva využívají vlastností obou materiálů. PVC je vysoce odolné, prakticky bezúdržbové. Dřevěná vlákna časem mohou změnit barvu, na povrchu se vytvoří patina, obklad tak působí přirozeně.

Lamelový vodorovný či svislý fasádní obklad vyráběný vytlačováním z měkčeného PVC v různých odstínech dokonale imituje dřevo. Obkládanou plochu lze rozložit do jednotlivých zdobných částí, odlišujících se barevností i směrem pokládaných lamel.

Cementotřískové desky jsou kompozitem portlandského cementu, dřevěných třísek, s přísadou mineralizačních a hydratačních hmot. Hladký povrch desek je přírodně šedý, nebo nabarvený v široké škále barevných odstínů.

Cihly a kámen zpevňují obvodovou konstrukci domu, nesáknou vodu, odolají mrazu. Cihly odvětrávaného systému se vyrábějí v různých barevných odstínech s možností kombinací barev, hladkého a štípaného povrchu. Tradiční jsou tzv. klinkery. Kámen se používá přírodní lomový, s drsným i leštěným povrchem.

Foto: PENATUS

Provětrávaná fasáda z vodorovných kosých prken Rhombus, natřeno 2x olejem.

Fasády ze dřeva jsou obvykle z fošen a dřevotřísky. K levnější variantě patří domácí dřeviny (smrk, borovice, modřín), z výroby opatřené povrchovou a tepelnou úpravou proti hnilobě a škůdcům. Dražší exotické dřeviny (teak, bangkirai, massaranduba, jatoba) odolají nepřízni počasí, povrchově se neupravují, jednou ročně je ošetříme ochranným impregnačním prostředkem.

Hliník nabízí širokou škálu barev, imituje dřevo i kámen. Hliníkové obklady mají na sobě dvojitý vypalovaný lak stejně jako u automobilů. Snadno se čistí i deštěm, obklady se nemusejí natírat.

Kovové obklady, nejčastěji zinkové s příměsí mědi, jsou bezúdržbové a odolné, ošetřené povrchovou úpravou HB polyester. Povrch odolává UV záření, je tuhý, odolný i proti vlnění v případě přehřátí sluncem.

Kolik zaplatíme

Fasádní systémy od 750 Kč/m2

Fasádní obklady od 900 Kč/m2

Ceny se liší podle typu a materiálu

Skleněné fasády a obklady vídáme na obytných domech málokdy, častější jsou u kancelářských a průmyslových objektů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám