Původní dům postavil australský architekt Frank Dixon mezi lety 1974 a 1978. Výjimečným jej činil způsob umístění. Stál totiž na betonové desce o velikosti 8x8 metrů, která je usazena na patnáctimetrovém betonovém sloupu zanořeném do svahu. Stavba se díky tomu vznášela nad svým okolím jako pták a člověk se v ní cítil podobně, jako třeba v domku na stromě anebo na nějaké rozhledně.

Dům, ve kterém by se romantika dala krájet.

Dům, ve kterém by se romantika dala krájet.

FOTO: Profimedia.cz

Přístup k domu vedl po lávce spojující jeden z rohů čtverce se svahem. Vlastní stavba byla dřevěná a nabízela nádherný výhled na nedaleké městečko Lorne a na maják na druhé straně, ovšem trochu nešťastně jej měla zakrytý na jih, kde je podle některých k vidění právě ta nejhezčí scenérie. Interiér domku byl zařízen stylem blížícím se vzdáleně našim chatám a některým chalupám.

Zabořen v sedačce si člověk může vybrat, na co se bude dívat: Na oheň, na televizi, nebo jen na oceán?

Zabořen v sedačce si člověk může vybrat, na co se bude dívat: na oheň, na televizi nebo jen na oceán?

FOTO: Profimedia.cz

K nevýhodám stavby patřila rovněž skutečnost, že okna nešla otevírat, takže v letních měsících bylo uvnitř dost horko a dusno. Také krb byl umístěn ve středu stavby, takže si člověk musel vybrat, kam se bude dívat. Buď do plamenů, anebo na oceán. To vše možná nevadilo rodině architekta.

V interiéru nechybí ani skromná kuchyňská zóna.

V interiéru nechybí ani skromná kuchyňská zóna

FOTO: Profimedia.cz

Ovšem když dům v roce 2005 prodal rodině Adamsových (v přepočtu za 35 miliónů korun), noví vlastníci rezignovali na myšlenku důkladné rekonstrukce, již čtyřicetiletý domek nesporně vyžadoval, a rozhodli se místo toho nechat dřevěnou stavbu prostě strhnout.

To samozřejmě vyvolalo velkou vlnu nevole a původní majitel a architekt se pokusil prosadit umístění domu na listinu Dědictví státu Victoria. Protože se mu to ovšem nepodařilo, Adamsovým nic nebránilo v uskutečnění jejich záměru.

Dřevo se přesunulo do interiéru v podobě obkladů některých stěn.

Dřevo se přesunulo do interiéru v podobě obkladů některých stěn.

FOTO: Profimedia.cz

Na místě dřevěné budovy tak vyrostla nová, která ji velmi věrně napodobuje. Její architekt, Franco Fiorentini ze studia F2 Architecture, ducha původního domu citlivě přenesl do stavby odpovídající svým charakterem architektuře 21. století. Dřevo nahradila ocel a plocha oken se maximálně zvětšila. Sahají nyní od stropu až k podlaze, lze je samozřejmě otevírat a nabízejí nyní již skutečně ničím nerušený, panoramatický 360stupňový výhled.

A navíc, jako bonus, je nový ultramoderní krb instalován v jednom z rohů interiéru. Návštěvník se tak může kochat pohledem do plamenů ohně s nekonečnými vodami oceánu na pozadí.

Z domu je uchvacující výhled do všech stran, především na oceán.

Z domu je uchvacující výhled do všech stran, především na oceán.

FOTO: Profimedia.cz

K domku přibyla ještě jedna budova stojící už běžným způsobem, nedaleko na vrcholku kopce. Komplex tedy v současnosti disponuje čtyřmi ložnicemi s koupelnami. Noví majitelé, podobně jako ti původní, obnovený Dům na kůlu nabízejí k pronájmu. Jedna z nejfotografovanějších staveb na celém pobřeží australské Victorie tak nejenže nakonec vypadá velice podobně jako původní stavba, ale opět slouží i svému původnímu účelu. Čistě pro zajímavost, jedna noc zde stojí od 9540 do 13 880 korun.

Nyní se návštěvník může kochat pohledem na plameny v krbu i vody oceánu zároveň

Tradiční krb byl nahrazen moderním, který je zavěšen od stropu v jednom z rohů interiéru.

FOTO: Profimedia.cz