Architekt Keisuke Maeda ze studia UID architects komponoval stavbu jako jeden velký společný prostor, jenž vyrůstá na ploše 7x7 metrů (počítáno bez dvorku). V přízemí je umístěna ložnice, hostinský pokoj, studovna, koupelna a toaleta. V prvním poschodí je pak ještě jeden pokoj, ale především velká multifunkční společenská zóna sloužící jako kuchyň, jídelna a obývák, přičemž po straně se vešla ještě druhá studovna.

Fasáda ve tvaru rámu dala název celému domu.

Fasáda ve tvaru rámu dala název celému domu.

FOTO: Hiroshi Ueda

Do domu se vchází nikoli z čelní strany, ale z boku.

Do domu se vchází nikoli z čelní strany, ale z boku.

FOTO: Hiroshi Ueda

Volný prostor mezi tmavou stěnou a zdí domu vyplňuje malá zahrádka.

Volný prostor mezi tmavou stěnou a zdí domu vyplňuje malá zahrádka.

FOTO: Hiroshi Ueda

Horní patro je zalito denním světlem díky světlíku, jenž se táhne prakticky přes celou délku stropu. Dalšími zdroji jasu jsou velká okna. Jak tvrdí autor návrhu stavby, „v tomto domě si člověk užívá proudění jemného vánku pod paprsky slunce v takové míře, jak je to jen v uzavřeném prostoru možné“.

Spojujícím prvkem zahrádky a interiéru domu je kamenitá podlaha.

Spojujícím prvkem zahrádky a interiéru domu je kamenitá podlaha.

FOTO: Hiroshi Ueda

Do prvního patra se vystoupá po dřevěném schodišti.

Do prvního patra se vystoupá po dřevěném schodišti.

FOTO: Hiroshi Ueda

V přízemí je ložnice, hostinský pokoj a toaleta s koupelnou.

V přízemí je ložnice, hostinský pokoj a toaleta s koupelnou.

FOTO: Hiroshi Ueda

Je až s podivem, co vše se podařilo architektovi na zastavěnou plochu 57,85 m² vtěsnat. Jak sám vysvětluje, je to jen a jen proto, že se snažil zakreslit všechny zóny domácnosti co nejmenší.

Horní patro tvoří jeden multifunkční prostor.

Horní patro tvoří jeden multifunkční prostor.

FOTO: Hiroshi Ueda

Na kuchyňskou část navazuje jídelna.

Na kuchyňskou část navazuje jídelna.

FOTO: Hiroshi Ueda

Studovna je na levé straně, zatímco vpravo je obývák.

Studovna je na levé straně, zatímco vpravo je obývák.

FOTO: Hiroshi Ueda

Tím, co objem domu výrazně zvětšuje a dodává mu potřebnou vzdušnost, je dvorek ukrytý mezi oběma vrstvami čelní fasády, tedy prostor mezi předním rámem a stěnou vlastního domu. Je to místo, které úspěšně a přitom nenásilně propojuje interiér objektu s jeho exteriérem. Hlavním spojujícím prvkem jsou kameny, jimiž je vysypaná zem dvorku, a které volně pokračují na podlaze v přízemí.

Koupelna je v přízemí.

Koupelna je v přízemí.

FOTO: Hiroshi Ueda

Nákres: UID Architects (3)

Celková plocha podlah této dřevostavby se nakonec vyšplhala na 111,43 m², výměra parcely činí 135,23 m².

Přízemí: 1 - dvorek, 2 - vstup, 3 - šatna, 4 - koupelna, 5 - ložnice, 6 - první studovna, 7 - první pokoj, 8 - druhý pokoj, 9 - úložný prostor.

Přízemí: 1 - dvorek, 2 - vstup, 3 - šatna, 4 - koupelna, 5 - ložnice, 6 - první studovna, 7 - první pokoj, 8 - druhý pokoj, 9 - úložný prostor.

První poschodí: 10 - druhá studovna, 11 - třetí pokoj, 12 - obývací pokoj, 13 - kuchyň, 14 - jídelna, 15 - malá terasa.

První poschodí: 10 - druhá studovna, 11 - třetí pokoj, 12 - obývací pokoj, 13 - kuchyň, 14 - jídelna, 15 - malá terasa.