Hlavní obsah

Dům Čtyř pohledů je lékem na velký rodinný smutek

Novinky, nes

Dům, jenž autoři nazvali Four Views, neboli Čtyři pohledy, stojí v krásném prostředí blízko anglického Winchesteru. Tato v určitých směrech nezvykle vyhlížející budova s plochou, přečnívající střechou, temně šedými cihlami, cedrovými obklady a hliníkovými okny možná poněkud kontrastuje s okolními, více konvenčními stavbami v sousedství. Nicméně navržena byla s nejvyšší pečlivostí a ohledem na potřeby majitelů.

Foto: Martin Gardner

Na fasádě domu se doplňují temně šedé cihly s cedrovými obklady.

Článek

Manželský pár oslovil architekty z ateliéru AR Design Studio s žádostí, že by chtěli nějaký nový dům. V nedávné době ztratili dceru a pořízení nového domu mělo být prvním pozitivním bodem, od kterého se jejich nový život měl začít odvíjet. Toto nečekané břímě, s nímž se sami klienti teprve učili žít, na architekty silně zapůsobilo a do práce se pustili s obzvláště velkou citlivostí.

Foto: Martin Gardner

Dům působí oproti okolním tradičním stavbá trochu neobvykle.

Foto: Martin Gardner

Stavba na první pohled upoutá velkými zastřešenými prostory v exteriéru.

Foto: Martin Gardner

Čtyři kvádry se prolínají ve svých rozích a vytvářejí tak jednu celistvou budovu. Architekti dojem prolínání zdůraznili použitím temně šedých cihel z fasády v interiéru.

Architekti dostali volnou ruku při návrhu domu, jediným konkrétnějším přáním bylo mít uvnitř nějakou malou zahrádku. Rozhodli se proto vytvořit koncept, který by splňoval pravidlo tří P: příroda, přírodní světlo a přírodní vzduch. Tak vznikl projekt domu sestaveného ze čtyř v rozích se prolínajících kvádrů. Středový prostor mezi nimi tvoří malé atrium, jakási varianta zenové zahrady, v jejímž středu vyrůstá mladý olivovník.

Foto: Martin Gardner

Kuchyně, stejně jako další společenské prostory se nachází v prvním poschodí.

Foto: Martin Gardner

Také z jídelny se nabízí hezký výhled.

Bohatě prosklené stěny na třech stranách domu umožňující panoramatické pohledy do kraje South Downs mohou být inspirací k tomu, aby se manželé zase začali dívat do budoucna. A prosklené stěny odhalující pohled na vnitřní zahradu s olivovníkem nabízejí naopak příležitost uzavřít se do sebe a rozjímat v soukromí. Tak vznikl název domu Čtyři pohledy.

Foto: Martin Gardner

Malá vnitřní zahrada se stromkem je umístěna do prvního poschodí.

Foto: Martin Gardner

Prostorný obývák je plný světla.

Množství přirozeného světla v domě ještě zvětšují skleníky ve stropě v prvním poschodí. Člověk má díky nim možnost vnímat dění na obloze - užívat si příjemného sluníčka i všímat si stínů, které vrhají plující mraky, jež slunce čas od času zastíní.

Foto: Martin Gardner

Zlatohnědé koupelně vévodí bílá samostatně stojící vana.

Velké posuvné skleněné panely na vnějších i vnitřních stranách zajišťují přirozenou ventilaci, a tudíž dostatek čerstvého vzduchu. Pokud by i to bylo málo, mají manželé možnost přesunout se svými aktivitami úplně ven, ať již na malý vnitřní dvorek, případně na zastřešené prostranství před domem anebo na balkón.

Foto: AR Design Studio

První poschodí

Foto: AR Design Studio

Přízemí

Foto: AR Design Studio

Střecha

Foto: AR Design Studio

Pohled z boku

Foto: AR Design Studio

Čelní strana

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám