V okolí domku se tyčí skály, na dohled máme skalní útvar - národní přírodní památku Vrkoč. Zadní zahrada ve svahu postupně mizí v lese. Nehrozí, že by se na tomto těžko dostupném místě v budoucnu objevila zástavba, která by narušila genius loci.

Stavba vyrostla na místě zahradní chatky, architektům se podařilo u novostavby zachovat její ráz.

Stavba vyrostla na místě zahradní chatky, architektům se podařilo u novostavby zachovat její ráz.

FOTO: archiv firmy

Dům ve svahu připomíná loď záměrně - nachází se totiž nad řekou Labe, po níž lodě denně proplouvají.

Dům ve svahu připomíná loď záměrně - nachází se totiž nad řekou Labe, po níž lodě denně proplouvají.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Lokalita zahrádkářské kolonie nad obcí Vaňov nedaleko Ústí nad Labem se líbila už prarodičům majitele nového domu, kteří si tu postavili zahradní chatku. Nezkrocené místo jejich vnukovi učarovalo natolik, že se rozhodl tady bydlet natrvalo.

Domek má prosklenou spodní část obdélníkového tvaru, na ni jsou posazené dvě kostky-buňky v barvě červené a žluté. Z dálky stavba připomíná loď, podobnou těm, jaké proplouvají sem a tam po nedaleké řece.

Charakter zahrádkářské kolonie zůstal zachován použitými materiály a stylem domu, ale také terasou, praktickým uložením dřeva pod ní a skalkami.

Charakter zahrádkářské kolonie zůstal zachován použitými materiály a stylem domu, ale také terasou, praktickým uložením dřeva pod ní a skalkami.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Co s prudkým kopcem

Samotný dům byl hotov zhruba za tři měsíce, terénní úpravy ale prodloužily stavbu o dalších pět měsíců. Odebranou zeminu a materiál ze svahu použili stavebníci na vytvoření vyvýšené rovné zahrady tak, aby za branou plotu u příjezdové cesty mohli majitelé domu bez problémů parkovat autem. Na rovince se dá hrát tenis, fotbal, časem tam možná bude bazén.

Dům je zasazený do prudkého svahu, který je v zadní části stavby ohrazen betonovou zdí.

Dům je zasazený do prudkého svahu, který je v zadní části stavby ohrazen betonovou zdí.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Plocha před domem pokračuje lehce stoupající skalkou, o kterou se majitelé rádi starají. K domu vyjdeme bočními schůdky, přes přirozenou podestu pokračují dál do svahu. Ten přiléhá ke stěně domu (přes betonové zpevnění) docela těsně, takže stavbě ze zadní strany ubírá světlo. Architekti si ale s přístupem ke světlu chytře pohráli.

Jak získat světlo

Celou přední stranu domu tvoří okna-dvojskla v hliníkových profilech. Nabízejí ohromující výhled do krajiny - při dobré viditelnosti až do Ústí nad Labem. Na zadní straně domu směrem ke svahu jsou okna menší, i panoramatická, rozmístěná tak, aby pustila dovnitř co nejvíce světla.

Kuchyň a jídelna - červená oživuje sladění bílé, stříbrné šedé a černé.

Kuchyň a jídelna - červená oživuje sladění bílé, stříbrné šedé a černé.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Francouzským oknem z obývací místnosti projdeme na velkorysou terasu, lemující celou délku domu. Stejně jako dům, také ji kryje jednoplášťová větraná střecha (krytina z Firestone EPDM fólie), v níž jsou nad terasou zasazena dvě velká okna.

Obývák s křesly a televizí, vzadu u zdi pracovní kout.

Obývák s křesly a televizí, vzadu u zdi pracovní kout.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Nad schodištěm a naproti němu v podlaží je prosklený pás, fungující jako světlík a při výstupu do podlaží jako okno s výhledem na zadní svah. V obývacích kostkách v podlaží jsou velká okna na čelní straně domu a menší okna po stranách.

Interiér je řešený hravě s doplňky na míru (hodiny) nebo z Ikea.

Interiér je řešený hravě s doplňky na míru (hodiny) nebo z Ikea.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Hodně místa v malém domě

Obyvatelé domu mají k bydlení k dispozici 80,5 m2, ovšem maximálně využitých. Po levé straně hned za vchodovými dveřmi je šatna s věšákem a vestavěnou skříní, která dílem ukrývá kotel, bojler, pračku, dílem oblečení a boty.

Šatna s úložnou skříní, která funguje také jako technologická místnost.

Šatna s úložnou skříní, která funguje také jako technologická místnost.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Nad schodištěm je pás z oken umožňující výhled na nebe i na zahradu za domem.

Nad schodištěm je pás z oken umožňující výhled na nebe i na zahradu za domem.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Největší prostor domu zabírá obývací část. Kuchyňská linka je složená z pěti 60 cm širokých skříněk s vestavnými spotřebiči a ledničkou. Naproti ní je ostrůvek se stolem, barovými židlemi a vařičem, nad kterým je designová digestoř ve tvaru lustru.

Odpočinkovou část tvoří tři rozkládací křesla na kolečkách z Ikea, která mohou stát samostatně, zároveň z nich můžeme vytvořit pohovku. Pod schodištěm je koutek pro zvířecí miláčky (dům a zahradu okupují dvě kočky a dva psi).

V minimalistické ložnici je většina věcí schována v úložné skříni.

V minimalistické ložnici je většina věcí schována v úložné skříni.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Prostorná koupelna s rohovou vanou má lino na podlaze i na stěnách.

Prostorná koupelna s rohovou vanou má lino na podlaze i na stěnách.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Součástí obývací zóny je pracovní kout, před ním vlevo je vstup do prostorné koupelny. Cenné centimetry šetří dveře zasouvací do pouzdra.

Do podlaží vede na míru zhotovené schodiště z nerez oceli v šedé barvě s ukotvením do zdi i podlahy.

Žlutá kostka je pokojem pro hosty - zatím slouží jako posilovna.

Žlutá kostka je pokojem pro hosty - zatím slouží jako posilovna.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Ve žluté buňce v podlaží o rozměrech 2,5 x 5 m je pokoj pro hosty, ve zhruba stejně velké červené buňce je ložnice s dvoulůžkem a vestavěnou skříní.