Díky uschování velké části objektu pod zem profitují jeho obyvatelé z teplotního komfortu, který takové opatření nabízí. Dům podstatně méně promrzá v zimě a naopak se prakticky nepřehřívá v horkých letních dnech.

Jeho tvůrci, architekti z ateliéru Bercy Chen Studio, upozorňují, že nepřicházejí s ničím převratným, protože se ve skutečnosti inspirovali dávným typem obydlí, jemuž se v Americe říká pit house (česky možno velmi volně přeložit jako dům v jámě).

Průrva mezi dvěma částmi domu funguje jako jeho hlavní a prakticky také jediná chodba.

Průrva mezi dvěma částmi domu funguje jako jeho hlavní a prakticky také jediná chodba.

S velice přírodním stylem domu zajímavě kontrastují jeho poněkud nepřírodní ostré úhly.

S velice přírodním stylem domu zajímavě kontrastují jeho poněkud nepřírodní ostré úhly.

Dům jako by stále balancoval na rozhraní mezi regulérním obydlím a prozatímním přístřeškem.

Dům jako by stále balancoval na rozhraní mezi regulérním obydlím a prozatímním přístřeškem.

Vkladem architektů je ovšem rozdělení objektu do dvou částí, a jejich "poodtržení" od sebe, díky čemuž bylo možné takto obnažené stěny nechat celé prosklít a přivést tak do podzemního domu spoustu denního světla.

Neobvyklá stavba má i zastřešenou terasu.

Neobvyklá stavba má i zastřešenou terasu.

Jedna z polovin slouží jako kuchyň a obývací pokoj.

Jedna z polovin slouží jako kuchyň a obývací pokoj.

Pohled z ložnice.

Pohled z ložnice

Zatímco jedna část obydlí slouží jako soukromá, tj. je určena primárně ke spaní a samozřejmě osobní hygieně, ve druhé se odehrává společný život rodiny přes den. Je v ní nejen obývací pokoj, ale také kuchyň. "Průrva" mezi oběma částmi funguje jako hlavní chodba domu, ovšem nezastřešená.

Roztržení domu na dvě půlky umožnilo prosklení jeho obnažených stěn.

Roztržení domu na dvě půlky umožnilo prosklení obnažených stěn.