Hlavní obsah

Úsporné domácí spotřebiče, které šetří rodinné finance

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až několik tisícovek ročně utrácejí domácnosti zcela zbytečně. A to jen kvůli používání starých elektrospotřebičů, zejména ledniček a praček. Víc než deset let stará lednička totiž spotřebuje za rok na elektřině až o 5000 Kč více než nová, energeticky úsporná.

Foto: WHIRLPOOL

Revoluční přístup k vaření nabízí indukční trouba AKZM 8910 IXL (39 990 Kč) z řady Cube Fusion. Indukční pečení kombinuje gril a spodní ohřev teplem vytvořeným mezi indukční deskou a kovovým dnem nádobí. Uvnitř trouby je speciálně navržená indukční deska.

Článek

A přitom se v domácnostech stále používá několik miliónů kusů staré bílé techniky. Mnohdy si ani neuvědomujeme, že i relativně malá námraza v lednici způsobuje výrazné zvýšení spotřeby elektřiny.

Proto odborníci doporučují pravidelně spotřebič odmrazovat, v ideálním případě si pořídit lednici s beznámrazovou technologií No Frost.

Foto: BOSCH

Tichá kombinovaná lednice KGE39AI45 v nejúspornější třídě spotřeby energie A+++, která má hlučnost pouhých 34 dB.

Jak uspořit?

Nové lednice kombinované s mrazákem třídy A ++ v porovnání se srovnatelnými spotřebiči z 90. let jsou až třikrát úspornější. Přitom investice do nového spotřebiče se vrátí během dvou až tří let.

S přibývajícími lety energetická náročnost spotřebiče stoupá. Lednice starší deseti let zvyšuje své nároky o cca 1–2 % ročně proti původním tabulkovým hodnotám. Proto lednici udržujeme v optimální teplotě.

Třeba snížení teploty o 2 °C znamená zvýšení spotřeby energie o 15 %. Nežádoucí námraza větší než 3 mm navyšuje spotřebu energie až o 30 %. Ledničku umístíme co nejdále od zdrojů tepla.

Foto: MORA

Nová generace myček nádobí patří k efektivním ve spotřebě energie, mytí a sušení. Harmonicky se začlení do každé kuchyně.

Současné pračky mají třikrát nižší spotřebu energie a vody. Snížením teploty vody při praní z 90 °C na 60 °C ušetříme asi 25 % energie. A při použití kvalitních pracích prášků lze snížit teplotu vody o 20 °C.

Zacházet se naučíme i s novou troubou, kterou během pečení zbytečně neotevíráme. Při každém otevření klesne teplota v troubě o 20-40 °C. Troubu zbytečně nepředehříváme, pokud to není v receptu výslovně napsáno!

Foto: SIEMENS

Praní na špičkové úrovni nabízí automatická pračka WM 16Y890EU (31 690 Kč) s nízkou spotřebou energie - třída spotřeby energie: A+++.

Energetický štítek poradí

Energetické štítky slouží jako návod při výběru úsporných modelů. Na základě požadavků evropské legislativy smějí být od 1. prosince 2013 uváděny na trh pračky a myčky s energetickou třídou minimálně A+. Od července 2012 platí stejná podmínka i pro chladničky a mrazničky.

Třída A+ bude nyní pro některé kategorie spotřebičů nejhorší dostupnou třídou na evropském trhu a spotřebitelé tak ze sedmi tříd na energetickém štítku fakticky volí pouze mezi třemi nejvyššími označeními A s jedním, dvěma či třemi plusy.

Foto: GORENJE

Lednička z kolekce Retro Collection nabízí perfektní funkčnost, úsporu, jedinečný design a také širokou škálu barev v ceně od 19 990 Kč.

„Obdobná nařízení pro minimální energetickou účinnost, tzv. ekodesign, se v současné době týkají více než 20 kategorií spotřebičů. Jsou mezi nimi také světelné zdroje, televizory či klimatizace,“ vysvětluje Juraj Krivošík ze SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie.

„Pro většinu kategorií tzv. bílé techniky, spotřebičů (chladničky, myčky nádobí a pračky) již třída A neznamená úsporný výrobek, ale naopak výrobek, který se již nesmí dodávat do prodejen.“

Foto: SEVEN

Od 1. prosince 2013 jsou na trh uváděny pračky a myčky s energetickou třídou minimálně A+.

Jak spotřebič vybrat

Jak se můžeme zorientovat ve všech změnách energetických vlastností výrobků a zjistit, které jsou na trhu skutečně nejúspornější?

Pomoc nabízí databáze www.uspornespotrebice.cz, jež poskytuje informace o deseti hlavních kategoriích domácích spotřebičů – od chladniček a mrazniček přes světelné zdroje, pračky a myčky nádobí až po televizory a kávovary.

Pro všechny tyto kategorie jsou k dispozici transparentně definovaná kritéria pro výběr spotřebičů a zároveň seznam konkrétních modelů výrobků, které jsou na trhu v ČR k dispozici a tato kritéria splňují.

Foto: AEG

Nová myčka ProClean F99705VI1P nabízí XXL prostor pro 15 sad nádobí a 2 bezkonkurenční inovace: SoftSpikes pevně drží jakýkoli typ skleničky a Soft Grip - držák i na velké číše na červené víno. Doporučená cena: 24 990 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám