Hlavní obsah

Vestavné kuchyňské spotřebiče, které nám pomáhají

Právo, Sylva Svobodová

Při plánování nové kuchyně řešíme i výběr spotřebičů. Určitě se rozhodneme pro vestavné. Varná deska bude dokonale umístěna do pracovní desky, vestavná trouba a mikrovlnka usazeny ve zvýšené poloze, kde ergonomicky lépe vyhovují. Oceníme i snadnější údržbu. Kolik za elektrospotřebiče do nové kuchyňské linky zaplatíme?

Foto: AEG (4x)

Vestavná trouba je praktičtější než volně stojící, protože ji lze umístit mnohem výše. Lépe se tak obsluhuje.

Článek

Částka za spotřebiče tvoří zhruba třetinu finální částky nové kuchyně. Moderní spotřebiče pořizujeme v energetické třídě A (A+, A++, A+++). Šetří energii, mají mnoho užitečných funkcí a šetří nám čas.

Digestoře a varné desky

Digestoře mohou být s odtahem či recirkulací. Když máme možnost odtahu, dáme mu přednost a zvolíme komínový odsavač par. Vybírat lze šíře 60 a 90 cm, kvalitní výrobky mají v sobě zabudovaný i senzor měření vlhkosti vzduchu (když se překročí doporučená hladina, přístroj se spustí).

Foto: MORA

Komínový ostrůvkový odsavač par nabízí tři rychlosti, má extra tichý motor, zpětnou klapku. Šíře 90 cm.

Výkon digestoře musí odpovídat velikosti místnosti. Vzduch se má vyměnit 10x za hodinu, např. kuchyň o velikosti cca 12 m² potřebuje výkon digestoře 300 m³/hod. Důležitá je i hlučnost – uvádí se při třech různých rychlostech výkonu, ale když je zapnuta v poloze max, neměla by přesáhnout 56 dB.

(Např. digestoř s komínovým odtahem, A++, šířka 60 cm, cena 16 500 Kč)

Varné desky, které jsou zakomponované do pracovní plochy, patří mezi nejoblíbenější. Dobře se čistí, jsou v jedné rovině, vypadají hezky. Nejčastěji si zákazníci vybírají sklokeramickou varnou desku nebo indukční.

Foto: GORENJE

Sklokeramická varná deska v designu Karim Rashid, rozměry (šířka, výška, hloubka) 60 x 11,6 x 51 cm.

Ovládání je obvykle dotykové, ukazuje i zbytkové teplo. Indukční ohřev je nejrychlejší, velikost indukčního pole se přizpůsobí velikosti nádoby a tím se spotřebovává přesně tolik energie, kolik je k ohřevu nutné. Při koupi indukce však pamatujme i na nové hrnce – speciální magneticky vodivé nádoby. Běžné nelze používat.

(Např. indukční varná deska, A++, šíře 59 cm, 17 000 Kč)

Myčky a chladničky

Myčka je rychlá a šetří spotřebu vody o 35–60 %. Pro čtyřčlennou rodinu je vhodná myčka šíře 60 cm (zvládne 12–14 sad nádobí), pro singl osoby šíře 45 nebo 55 cm. Když zvolíme myčku vestavnou, rozhodneme se, zda plně integrovanou, nebo s panelem. Důležitá je hlučnost (většinou mezi 39 a 49 dB), zvláště když je kuchyň propojená s obývacím pokojem.

Foto: AEG

Myčky mají i speciální úsporné programy, které vynechávají závěrečný oplach horkou vodou. Ideální jsou ty s označením AAA, kdy druhá dvě A udávají kvalitu mytí a sušení.

Myčky nabízejí různé funkce (programy, teploty, odložený start, automatické vypnutí, automatické otevření dveří po ukončení mytí) a ty volíme podle našich preferencí. Například znalec vína využije speciální program, aby do myčky mohl vložit sklenice na víno společně s hodně znečištěným nádobím.

(Např. vestavná myčka, šířka 60 cm, A++, 12 sad nádobí, cena 20 100 Kč)

Chladnička má mít štítkovou hodnotu A nebo lepší, protože levné spotřebiče jsou provozně výrazně dražší. Praktická je chladnička kombinovaná se spodním mrazákem. Pro jednu osobu v domácnosti stačí chladnička s obsahem 120 l, u mrazničky 50–80 l.

Foto: AEG

Chladnička s mrazničkou může být vybavena filtrem, který je vyroben z přírodního aktivního uhlí a odstraňuje jakékoliv nepříjemné pachy, udržuje ji stále svěží.

Běžná rodina potřebuje objemnější spotřebič. I zde platí jisté zásady: chladničku ani mrazničku nedáváme příliš blízko spotřebičů, které vydávají teplo (myčka, trouba), dále ke stěně nebo do rohu, protože bude špatně odvětrávat a zvyšovat spotřebu elektřiny. Nezapomeneme na pravidelné odmrazování, protože námraza ve výši několika milimetrů znamená vyšší spotřebu energie.

(Např. kombinovaná chladnička se spodní mrazničkou, A++, výška 178 cm, 28 990 Kč)

Vestavná trouba a mikrovlnka

Vestavná trouba má oproti volně stojící velkou výhodu: troubu lze zakomponovat do sestavy přibližně do výšky našeho pasu. Lépe se pak obsluhuje, nemusíme se při vytahování plechu tolik ohýbat a je i bezpečnější pro děti. Funkcí a provedení, které jednotlivé trouby nabízejí, je mnoho. Vybíráme podle toho, jak často doma vaříme a pečeme, co všechno reálně využijeme.

(Např. vestavná trouba, energetická třída A, parní čištění, cena 24 990 Kč)

Foto: AEG

Vestavná mikrovlnka slouží primárně k ohřevu potravin, ale může být vybavena i grilem.

Vestavná mikrovlnka – někdo preferuje vybavení i s grilem, jinému stačí na prostý ohřev potravin a nápojů. Při výběru dáváme pozor na vnitřní objem mikrovlnky a průměr otočného kruhu.

(Např. vestavná mikrovlnka, A++, výška 45 cm, cena 13 090 Kč)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám