Hlavní obsah

Inspirujte se netradičními vánočními stromky z pohledů nebo pet lahví

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasický umělohmotný vánoční stromek už není v kurzu, nemusíte ale nutně kupovat živý strom. Dnešní designéři se nebojí experimentovat a vytvářet originální stromky z netradičních nepotřebných předmětů, což jako inspiraci jistě ocení domácí kutilové i zastánci ekologie.

Foto: Novinky.cz, Profimedia.cz, .

Za pozornost stojí i stromek z růží (uprostřed) nebo stromky z přání a pohledů či z umělých vlasů od Joanny Cempa-Lesiszové.

Článek

Originální neživé stromky vznikají hlavně v zahraničí, letos jsou ale k vidění i u nás v OC Smíchov. Ve spolupráci s S.O.S - Dekorace byli osloveni mladí designéři, aby pomocí výroby vánočních stromků vyjádřili svůj názor na soudobý svět. Vánoce jsou totiž i časem pro rozjímání o hodnotách.

Mladí autoři stromky ozdobili taškami, mincemi, paragony nebo starými vánočními pohlednicemi. Předměty pak zdobily jednotnou kovovou konstrukci.

Do projektu se zapojila řada tvůrců - Darina Tomajková, designérka z Popradu, Radek Ryšánek, grafik a designér, Joanna Cempa-Lesisz, zahradní architektka z Varšavy nebo sochařky Barbora Formanová a Lenka Kucháreková.

Foto: Novinky

Zleva stromky od Dariny Tomajkové a stromek od Luciány Stiborové.

V Londýně aktuálně vznikl netradiční vánoční stromeček z klasických zelených pet lahví. Byla jich použita necelá tisícovka. Strom má lidi inspirovat k recyklaci plastů. Obdobné stromky vznikly i v Paříži.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční strom z pet lahví je inspirací pro milovníky recyklace.

Inspirativní je i letošní 18. ročník pařížské výstavy kreativních vánočních stromečků od různých tvůrců. Ten představuje i elegantní, luxusní a pompézní stromky z látky nebo z papíru, které mohou v interiéru sloužit jako designová dekorace i v průběhu roku.

Foto: Novinky.cz, Profimedia.cz

K Vánocům patří i zlatá barva, která může dominovat neživému stromku v podobě trumpety od Radka Ryšánka nebo stromkům z nařasených látek.

Autoři netradičních stromků vsadili hlavně na symboliku. Strom plný pavouků tak má do domova jeho majitele přinést štěstí. Vánoční stromek připomínající barevnou vitráž pak poukazuje na kouzlo minulosti, trumpeta má troubit adventní čas.

Reklama

Související témata:

Související články

Čas adventu s vánoční hvězdou

Doba těšení, ale také rozjímání už začala. Umocněte jedinečnost předvánoční atmosféry hezkou výzdobou, pokud ji ještě nemáte. Nechte se inspirovat aranžemi...

Výběr článků

Načítám