Majitel, který si historický objekt koupil v nedobrém stavu, požadoval, aby jej architekti obnovili do původní krásy a navrhli k němu několik přístaveb, jež by významným způsobem rozšířily obytnou plochu domu. Navíc, v projektu nesměl chybět bazén.

Co by to bylo v Americe za dům, kdyby u něj chyběl bazén?

Co by to bylo v Americe za dům, kdyby u něj chyběl bazén?

FOTO: Maxwell MacKenzie

Dřevo v exteriéru doplňuje velké množství prvků z červených cihel. V jedné z přistavěných budeov je jimi obložen i krb.

Dřevo v exteriéru doplňuje velké množství prvků z červených cihel. V jedné z přistavěných budov je jimi obložen i krb.

FOTO: Maxwell MacKenzie

Nově přistavěné objekty mají stejný vzhled, jako hlavní historická budova.

Nově přistavěné objekty mají stejný vzhled jako hlavní historická budova.

FOTO: Maxwell MacKenzie

Architekti proto nechali opravdu pečlivě restaurovat původní dvoupodlažní dům, zejména pak exteriér, jehož fasádu i část střechy pokrývá cedrový šindel. Šli dokonce tak daleko, že odstranili několik nepůvodních rozšíření, která byla k domu dostavěna později, na počátku 20. století. V domě je nyní hlavní vchod a čtyři pokoje. Interiér je ve střídmě moderním stylu - čistě bílé stěny, světlé jasanové podlahy, doplňky z nerezové oceli a nadčasové prosklené stěny.

Přístavby mají na jedné straně jemně historizující vzhled, ovšem jejich interiéry a účel jsou ryze moderní.

Přístavby mají na jedné straně jemně historizující vzhled, ovšem jejich interiéry a účel jsou ryze moderní.

FOTO: Maxwell MacKenzie

Pouze původní dům je dvoupodlažní, všechny ostatní stavby jsou přízemní.

Pouze původní dům je dvoupodlažní, všechny ostatní stavby jsou přízemní.

FOTO: Maxwell MacKenzie

Podstatně barevnější škálu materiálů použili autoři v interiérech nově přistavěných budov, které jsou uspořádány okolo bazénu a starého himalájského cedru v zadní části pozemku. Aby vizuálně nekonkurovaly hlavnímu domu, ponechali jim architekti pouze přízemí. Zato jsou bohatě prosklené a tedy velmi světlé.

Výrazný je především pavilón sloužící jako obývací pokoj s kuchyňskou zónou. Jeho stěny i strop jsou obloženy mahagonovým dřevem, pracovní deska v kuchyni a okolí krbu jsou z bílého mramoru. Podlaha je čedičová a na kuchyňské skříňky využili autoři návrhu nerezovou ocel.

Interiér původního domu je zařízen moderně, leč střídmě. Dominují mu především bílá malba a sklo.

Interiér původního domu je zařízen moderně, leč střídmě. Dominují mu především bílá malba a sklo.

FOTO: Maxwell MacKenzie

Bílá barva dodává koupelně spoustu lehkosti a ještě umocňuje její prosvětlenost.

Bílá barva dodává koupelně spoustu lehkosti a ještě umocňuje její prosvětlenost.

FOTO: Maxwell MacKenzie

Jedna z ložnic v původním domě.

Jedna z ložnic v původním domě.

FOTO: Maxwell MacKenzie

V další budově je tělocvična s koupelnou a poslední přístřešek, umístěný nejblíže bazénu, je opět obytný. Jeho interiéru vládne tentokrát borovice douglaska, nechybí ani krb, který je v tomto případě ovšem obložený červenými cihlami.

Obložení krbu v obýváku je stejně jako pracovní plocha v kuchyni z bílého mramoru.

Obložení krbu v obýváku je stejně jako pracovní plocha v kuchyni z bílého mramoru.

FOTO: Maxwell MacKenzie

Interiér přistavěného obýváku působí teplým, živým dojmem.

Interiér přistavěného obýváku působí teplým, živým dojmem.

FOTO: Maxwell MacKenzie

Majitel domu v Morušové ulici (Mulberry Street 308) díky rekonstrukci získal dům, který hezky zapadá do historické části města, protože si uchoval svůj původní vzhled, tolik typický pro Lewes 18. a 19. století. Zároveň se ovšem může těšit i z bazénu a spousty nového prostoru, který originální obytnou plochu převyšuje skoro dvojnásobně.

Uspořádání všech budov. V levém spodní rohu je původní dům s vchodem do ulice. Architekti přidali veškeré další stavby táhnoucí se od něj směrem dozadu.

Uspořádání všech budov. V levém spodním rohu je původní dům s vchodem do ulice. Architekti přidali veškeré další stavby táhnoucí se od něj směrem dozadu.

FOTO: Architektonické studio Roberta M. Gurneyho