Hlavní obsah

V kurzu je drátěný nábytek pro mladší generace ve výrazných barvách

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na designových veletrzích v poslední době stále častěji září designový drátěný nábytek. Ten má tvary slavných designových kusů nebo opisuje aktuální trendy v podobě dřevěných stoliček. V interiéru mladších generací takové kousky působí jako vítaná recese.

Foto: Novinky

Replika slavné S chair od Jana Plecháče a Henryho Wielguse a stolička od Petry Mülerové.

Článek

Drátěné prvky jsou většinou k vidění jen v rámci drátěného programu v koupelně nebo v kuchyňských linkách. V poslední době je ale stále častěji k vidění i klasický nábytek ve variaci z drátů.

Takový nábytek se rozhodně nehodí na delší sezení v kanceláři, pro zpestření interiéru je ale ideální. Často představuje siluety slavných designových kusů, vyplatí se proto vsadit na osvědčené tvary, které zajistí i celkem pohodlné sezení.

Foto: Oscar & Eve, Novinky.cz

V kurzu je i industriální osvětlení obnažené na holou konstrukci (Oscar & Eve), zaujme i stolička od Tomáše Sákry.

Vyplatí se vybírat hlavně výrazné zářivé barvy, které rozjasní nudné pokoje a dodají interiérům mladší generace šmrnc. Výhodou tohoto nábytku je, že jeho barvu lze měnit celkem jednoduše.

Foto: Novinky

Zleva: křeslo od studia Jan Plecháč & Henry Wielgus a stolička představená na letošním Designbloku.

Nevýhodou drátěného nábytku je jeho chladnost, rozhodně se tak nehodí na sezení v exteriéru v podzimních nebo zimních dnech. V zásadě ale mohou tyto kusy fungovat v obou prostředích - pokud je kovový nábytek například povrchově ošetřen práškovým plastem komaxitem.

Foto: Made.com, Alexander & Pearl,

Díky jednotnému materiálu perfektně vyniknou minimalistické tvary nábytku.

Na přehlídce Designblok byl například k vidění drátěný nábytek od studentů z Ateliéru Produktového designu Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem.

Jednou ze zajímavých kolekcí je i sedací mobiliář Icons, který už za dobu své existence sklidil řadu ocenění. Vznikl na základě inspirací z již existujícího nábytku. Designér Jan Plecháč se jej ale rozhodl odlehčit a odhmotnit. Vytvořil starší a později i novější designové kusy s prověřeným  tvarem, ale novou funkcí a podobou.

Foto: Novinky

Stoličky navrhly Marie Krajníková a Perla Kratochvílová.

V kolekci tak najdeme ludvikovské křeslo, Kubus od Josefa Hoffmanna, Red and Blue chair od Gerrita Rietvelda, Walnuts stools od designérské dvojice Charlese a Rey Eamesových, nebo křeslo Fatboy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám