Hlavní obsah

Byt vyměnila za rekreační dům, kde se dá trvale bydlet

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paní Věra Řežábová bydlela donedávna ve čtyřpokojovém provozně nákladném bytě v Plzni. Přitom léto a většinu volného času trávila na chatě vzdálené 1,5 km. Se synem a dcerou se rozhodli, že chatu zbourají a místo ní postaví rekreační dům s parametry rodinného domu k trvalému bydlení.

Foto: Petr Horník, Právo

Velká parcela poskytuje dost místa pro relaxaci, okrasnou i užitkovou zahradu.

Článek

„To byl první impuls – v důchodovém věku jsem se starala o dvě nemovitosti, což bylo nelogické. Navíc syn působí v oblasti environmentální výstavby bytových domů a je popularizátorem ekologického bydlení, tak pro mě chtěl postavit dům s malou spotřebou energie,“ vysvětluje hostitelka.

Foto: Petr Horník, Právo

Dům klasického střihu

Pozemek 1200 m2 se nachází v rekreační oblasti Plzně Bolevci, kde mohli postavit dům do zastavěné plochy 100 m2. Součástí domu, s užitnou plochou 140 m2, nemohla být garáž, stavba by pak přesáhla povolenou zastavěnou plochu. Proto vznikl vedle domu jen přístavek se zelenou střechou.

Foto: Petr Horník, Právo

Dům u Boleveckých rybníků, postavený z ekologických materiálů, je příjemný na bydlení.

Společně s firmou Atrea vyprojektovali dům se sedlovou střechou, tvarově žádný experiment, s obytnou společenskou zónou v přízemí, třemi ložnicemi v prvním podlaží a dvěma koupelnami. Disponuje kvalitní zateplenou obálkou, trojskly, vhodnou orientací místností vůči světovým stranám, vzduchotechnickou jednotkou s rekuperací a teplovzdušným vytápěním. Jeho cena v základu činí 3,2 mil. korun. Realizace byla ale dražší kvůli interiéru, použité fasádě a fotovoltaickému systému.

Foto: Petr Horník, Právo

Přístavek se zelenou střechou, kde se daří rozchodníkům a sukulentům, se používá jako sklad.

Malé tepelné čerpadlo

Zdrojem tepla pro vytápění i ohřev teplé vody je tepelné čerpadlo země-voda s výkonem 3,1 kW. Funguje tak, že kolem domu v hloubce 2 m je hadice (zemní kolektor), kde proudí médium, které získává teplo ze země. Teplota se tu pohybuje celoročně od 8 do 12 °C, v létě o trochu víc. Oběhové čerpadlo vhání kapalinu do chladicího registru ve vzduchotechnické jednotce a dokáže dům efektivně ochladit pouze za cenu otáčení oběhového čerpadla (tzv. free-cooling).

Foto: Petr Horník, Právo

Technická místnost v přízemí s tepelným čerpadlem a výměníkem. V přízemí se nachází společenský prostor s oddělenou kuchyní, televizním koutem a jídelnou.

Tepelné čerpadlo ohřívá vodu do integrovaného zásobníku tepla s obsahem 900 l. Voda slouží jako užitková k vytápění.

Krbová vložka ohřívá vodu

V zásobníku tepla je další teplovodní vložka vyvedená do krbu. Když se topí v krbu, ohřívá se i voda v zásobníku. Krbová vložka předává 80 % tepla do vody a zbytek do prostoru. Aby nebyly ovlivněny energetické parametry domu a daly se zjistit přesné hodnoty spotřeb energií, krb se první dvě sezóny nepoužíval. Krb je tedy záložním zdrojem, který může ještě zlepšit energetickou, ekonomickou a ekologickou spotřebu domu.

Foto: Petr Horník, Právo

O příjemnou atmosféru v domě se postará také krbová vložka.

Topí se teplovzdušně

Vzduchotechnická jednotka s rekuperací přivádí čerstvý vzduch. Hlavně v zimě získává rekuperace s 90% účinností zpětně teplo. V létě se používá rekuperace, aby se v domě udržel chlad. Uvnitř je v létě chladněji než venku. V domě se tedy v zimě větrá i topí, ale může se topit i bez větrání.

Foto: Petr Horník, Právo

Ovladač větrání a vytápění.

Energeticky aktivní dům

„Dům má extrémně nízkou spotřebu energie, přivádí se jen elektřina pro tepelné čerpadlo s faktorem čtyřnásobku, a když sečteme spotřebu energie pro tepelné čerpadlo a zásuvkovou energii, dostaneme se na 2000 Kč měsíčně. Na jednu část střechy jsme umístili fotovoltaické panely, které vyrobí o 50 % víc energie, než dům spotřebuje za rok.”

Foto: Petr Horník, Právo

V přízemí se nachází společenský prostor s oddělenou kuchyní, televizním koutem a jídelnou.

„Tím jsme docílili toho, že z ročního pohledu je dům energeticky aktivní jako jeden z mála v Čechách. V energetickém vyjádření po 2 letech: komplexní spotřeba domu: 6–7,5 tis. KWh. Výroba fotovoltaického systému: (9,KWp): 8–9 tis. KWh. V budoucnu, až budou bateriové systémy za přijatelnou cenu, mohly by se tyto domy chovat jako ostrovní – bez napojení na energetické sítě,“ doplňuje Jan Řežáb. Na jedné části střechy se za rok vyrobí více elektřiny, než je celoroční spotřeba domu.

Ekologie především

Dům je dřevostavbou z obnovitelných zdrojů. Disponuje celulózovou foukanou izolací, dřevovláknitými deskami. Dům se skládá z dřevěné trámkové konstrukce, zevnitř je obložený deskami fermacell, které jsou proti sádrokartonu těžší a mají větší objemovou hmotnost, tím má dům vyšší akumulační schopnost. Fasáda je z modřínového dřeva.

Foto: Petr Horník, Právo

Moderní kuchyně s vestavnými spotřebiči a velkým oknem je pohodlná.

Majitelé se snažili i o recyklaci materiálů z bourané chaty. Většinu materiálu využili na okrasné zídky a na povrch příjezdové cesty.

Na pozemku jsou dvě jímky. Do jedné se stahuje dešťová voda a do druhé voda užitková, která se přečistí a používá se dále do závlahového systému. Kromě městského vodovodu se používá voda i z vlastní studny.

Pořízení pasivního domu vyjde dráž

Náklady na pasivní dům jsou sice vyšší, ale majitelé nevědí, co jsou to zamlžená či zamrzlá okna v zimě, nevětrají chladným vzduchem a v létě mohou mít zavřená okna a přitom mají pořád čerstvý vzduch. To ale neznamená, že okna nemohou otevřít.

Foto: Petr Horník, Právo

Jedna ze tří ložnic v prvním podlaží je zařízená podobně jako celý dům v severském stylu.

Majitelka si na tyto výhody zvykla v průběhu první sezóny. Vidí, že některé věci fungují automaticky. Výsledkem je komplexní roční spotřeba 6000 kW na topení, ohřev vody, zásuvkovou elektřinu i svícení.

“Domnívám se, že když se dům dobře navrhne a postaví, tak už svým chováním moc nezkazím. I když jsem první rok měla, než se vše zaběhlo, asi o 25 % vyšší spotřebu elektřiny, než byla předpokládaná, tak ale z nízkého základu, což je vcelku finančně únosné,“ vysvětluje hostitelka.

Dům funguje dva roky a je důkazem, jak lze postavit příjemný domek s velmi nízkou spotřebou. Proto také v říjnu získal jednoho z „ekologických Oskarů“ EON Energy globe award v kategorii „Kutil“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám