Projekt realizovali Angela García de Paredes a Ignacio Pedrosa. Stavbu s názvem ”UPI„ vytvořili na zakázku obce. Nejde o konvenční školku, ale o skupinu odborných učeben a dílen v přírodním prostředí, kde děti mohou rozvíjet svou kreativitu a bavit se učením v příjemném duchu.

Ve středu budovy na nádvoří roste šest morušovníků a učebny jsou uspořádány kolem nich.

Park ve dvoře stavby slouží dětem k trávení volného času o přestávkách.

Park ve dvoře stavby slouží dětem k aktivitám o přestávkách.

FOTO: Luis Asín

Stíny stromů mají dětem v parných dnech nabídnout chladnější místa k hrám. V zimě stromy nemají listí a slunce a světlo tak může plně vstoupit do tříd.

Architekti mysleli i na dostatečné zavlažování stromů. Šikmá střecha svádí dešťovou vodu po terase přímo na ně.

Okolo stromů je dětem k dispozici pískoviště a lavičky.

Okolo stromů je dětem k dispozici pískoviště a lavičky.

FOTO: Luis Asín

Nádvoří spojuje všechna prostranství. Interiér obsahuje učebny a dílny, knihovnu, kavárny a administrativní prostory. Budova má podlahovou plochu cca 1000 m².

Exteriér budovy je střízlivý. Architekti použili pro fasády a střechy bílé keramické obklady, které nepotřebují příliš péče. V létě tak interiér chrání před vysokými teplotami. Zvenku má budova působit lehkým dojmem inspirovaným typickou architekturou Středomoří.

Stavbě dominuje bílá, která prostory opticky rozšířuje.

Stavbě dominuje bílá, která prostory opticky rozšiřuje.

FOTO: Luis Asín

Uvnitř stavby architekti volili v kombinaci s betonovými stěnami linoleum i korkové stropy tak, aby došlo k dobré absorpci zvuků. Děti mají díky velkým oknům neustále přehled o dění na nádvoří.

Děti mají v jídelně díky prosklenému atriu maximum slunce.

Děti mají v jídelně díky prosklenému atriu maximum slunce.

FOTO: Luis Asín

Podobně nevšední stavbou školního komplexu je budova na londýnském předměstí v Brixtonu s dlouhou běžeckou dráhou od architekty Zahy Hadid.[celá zpráva]