Hlavní obsah

Raketové silo proměněné v luxusní rezidenci je na prodej za dva milióny dolarů

Novinky, nes

O tom, že se na obytný dům, dokonce na luxusní obytný dům, dá proměnit prakticky jakýkoli objekt, není pochyb. Na trh s nemovitostmi přibyla rezidence, která vznikla přestavbou raketového sila z dob studené války. Za dva milióny dolarů (39 miliónů korun) může být vaše! Stěhovat se budete do Adirondackého národního parku v Essexu v americkém státě New York.

Foto: Profimedia.cz

Na první pohled se luxusní rezidence nijak neliší od běžné dřevěné chaty v lesích...

Článek

Ačkoli stavení na první pohled může vypadat jako běžná rekreační chata, zdání v tomto případě klame víc než kdy jindy. Pod mírumilovně vyhlížející budovou se ukrývá přestavěné raketové silo, kde byly přechovávány jaderné střely, a které samo mělo umět odolat i přímému zásahu jadernou bombou.

Jedním z mála pozůstatků bývalého účelu objektu je ale nyní už jen rozjezdová dráha pro letadla.

Foto: Profimedia.cz

... ovšem podzemní část už tolik běžná není. Pod povrchem se ukrývá bývalé raketové silo.

V podzemí se dnes nalézají dvě totálně zrekonstruovaná podlaží se třemi ložnicemi, dvěma koupelnami, nechybí ani otevřený obývací prostor s kuchyňkou.

Foto: Profimedia.cz

Z některých místností je cítit nejistota, jak je využít. Možná to nový majitel bude vědět lépe.

Silo na počátku 90. let minulého století zakoupil Bruce James Franscio s partnerem Gregorym Gibbonsem. V té době bylo podzemí už třicet let zatopené vodou. Bylo třeba je tudíž nejen zbavit vody, ale také důkladně vyčistit a opravit.

Foto: Profimedia.cz

Schodiště, které původně vedlo do supertajných prostor. Dnes na jeho konci čekají návštěvníka ložnice a koupelny v podzemí.

Objekt se nalézá nedaleko jezera Placid, jehož okolí bylo dějištěm zimních olympijských her v roce 1980. Vlastní okolí přímo vybízí k výletům a všem možným sportovním aktivitám.

Majitelé bývalého sila proto předpokládají, že spíše než soukromník projeví o tuto nemovitost zájem nějaká organizace nebo společnost.

Foto: Profimedia.cz

Obývák s kuchyňským koutem jako by stále připomínal řídící středisko.

V podzemních prostorách by mohly probíhat semináře a konference. Anebo by dům mohl sloužit jako základna nějaké komunity.

Ať tak či tak, vždy to ale bude asi zvláštní pocit procházet místy, kde byly uskladněny jaderné rakety připravené k okamžitému odpálení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám