Majitelé – mladá rodina s malým dítětem – neměli přesnou představu, jak bude jejich budoucí domov vypadat, měli však jasno ve stylu bydlení: minimalistická architektura, chladný design založený na geometrických tvarech, barevná paleta složená převážně z černé, šedé a bílé, použití skla, kovu, betonu.

Přesahující horní podlaží zastiňuje terasu a prosklenou stěnu obývacího pokoje a opticky odlehčuje poměrně velkou hmotu domu. Šestimetrovou přesahující konstrukci bez jediné podpory nesou železobetonové konzoly v bočních stěnách kotvené do základů domu.

Přesahující horní podlaží zastiňuje terasu a prosklenou stěnu obývacího pokoje a opticky odlehčuje poměrně velkou hmotu domu. Šestimetrovou přesahující konstrukci bez jediné podpory nesou železobetonové konzoly v bočních stěnách kotvené do základů domu.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Za samozřejmou součást moderní architektury považovali energeticky úsporné technologie. Důraz kladli na originalitu, kvalitní materiály a dokonalé řemeslo. Úkol naplnit jejich vizi a vytvořit konkrétní podobu domu zadali Aleši Gadlinovi, jehož práce znali z časopisů a médií.

Dynamickou kompozici zvýrazňuje kontrastní barevnost fasád. Část přízemí zvýrazňuje speciální černá silikonová omítka CEMIX.

Dynamickou kompozici zvýrazňuje kontrastní barevnost fasád. Část přízemí zvýrazňuje speciální černá silikonová omítka CEMIX.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Vybrali si pozemek v krásném přírodním prostředí, jehož jedinou vadou na kráse byly obtížné zakládací podmínky. Jak samotná konstrukce tvarově velmi atypického domu, tak jeho statické zajištění a založení si proto vyžádaly odvážné technické myšlení a kladly velké nároky na provedení stavby.

Terasa s betonovou dlažbou na podložkách se propojuje se zapuštěným venkovním bazénem. Zahradní nábytek a lehátka jsou z trvanlivých vláken Hularo, které snese i déšť.

Terasa s betonovou dlažbou na podložkách se propojuje se zapuštěným venkovním bazénem. Zahradní nábytek a lehátka jsou z trvanlivých vláken Hularo.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

V bažinatém terénu s jílovitým podložím sahají betonové piloty až do hloubky 2,5 m. Přesahující část horního podlaží bez podpor a sloupů byla dalším statickým oříškem, řada originálních a technicky náročných řešení se najde i v interiéru.

Dvě šikmé věže

Navenek se kompozice dvou hmot se zkosenými stěnami a šikmými atikami jeví z každého úhlu pohledu jinak, připomíná dvě zápasící věže nebo rostlou strukturu krystalických minerálů.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Vysvětlení podává půdorys, který tvoří dva navzájem se protínající lichoběžníky. Jeden z nich se rozšiřuje směrem od východu k západu, druhý od jihu k severu. V jejich průniku se nachází centrální schodišťová hala propojená se společným obývacím prostorem. Jeho přímým pokračováním je na jedné straně kuchyň a zázemí, na straně druhé kuřárna.

Kuchyňskou linku z lakovaných MDF desek s vysokým leskem doplňují dveře do spíže a do místnosti na domácí práce s obdobným designem. Jedinou tvarovou rozvernost představuje lustr ve stylu Ingo Maurera.

Kuchyňskou linku z lakovaných MDF desek s vysokým leskem doplňují dveře do spíže a do místnosti na domácí práce s obdobným designem. Jedinou tvarovou rozvernost představuje lustr ve stylu Ingo Maurera.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Z jihu je přízemí z velké části proskleno směrem na terasu s bazénem. Klidová zóna v patře zahrnuje ložnici rodičů, dětský pokoj a pokoj pro hosty. „Komfort bydlení není jen velký obývák,“ komentuje Aleš Gadlina.

Společný obývací prostor se nese ve střízlivém duchu. Minimalistickou škálu barev provází minimum nábytku. Pohledový beton, cementovou stěrku a bíle lakované MDF desky doplňuje dubové dřevo (jídelní stůl, policová stěna) a čiré kalené sklo.

Společný obývací prostor se nese ve střízlivém duchu. Minimalistickou škálu barev provází minimum nábytku. Pohledový beton, cementovou stěrku a bíle lakované MDF desky doplňuje dubové dřevo (jídelní stůl, policová stěna) a čiré kalené sklo.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

„Důležité je i to, že majitelé nepodcenili provoz domu se zahradou a dbali i na ,rubovou stránku‘, tedy dostatečné zázemí a příjemné vnitřní klima.“ Dům má prostorné zádveří a velkou šatnu, nechybí odpovídající technická místnost, samostatná kotelna, ke každé ložnici patří vlastní koupelna.

Ložnici rodičů odděluje od koupelny stěna z tónovaného kaleného skla bez viditelných rámů, jen nerezový závěs posuvných dveří je zvýrazněn jako estetický prvek. Ořechová podlaha přechází v cementovou stěrku, vanu obklopuje podlaha z oblázkové mozaiky.

Ložnici rodičů odděluje od koupelny stěna z tónovaného kaleného skla bez viditelných rámů, jen nerezový závěs posuvných dveří je zvýrazněn jako estetický prvek. Ořechová podlaha přechází v cementovou stěrku, vanu obklopuje podlaha z oblázkové mozaiky.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Stavba funguje jako energeticky pasivní. Využívá pasivní solární zisky, které vytvářejí prosklené plochy orientované na jih, je nadstandardně tepelně izolována a vybavena podlahovým vytápěním a větráním s rekuperací tepla.

Harmonie exteriéru a interiéru

Minimalistická architektura se vyznačuje čistým geometrickým tvarem s hladce omítnutou fasádou. Velké nečleněné prosklené plochy jsou osazeny v líci fasády a vytvářejí kompaktní plochu. Řešení interiéru, který navrhla architektka Pavla Doležalová z ateliéru 0000X, odpovídá základnímu architektonickému konceptu domu.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Minimum nábytku, střízlivý design, použití pohledového betonu a cementových stěrek, nerezové prvky a sklo vytvářejí spolu s exteriérem domu harmonický celek s nadčasovou estetickou i užitnou kvalitou.

Autor: Aleš Gadlina (1965)
Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha. V roce 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér. Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci, specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz