Hlavní obsah

Luxusní italská rezidence nemá okna, vše bylo podřízeno soukromí

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistotu fasády tohoto domu nenarušuje zhola nic, kromě vstupních dveří. Ovšem, ty už stojí za to! Jsou vysoké čtyři metry a sahají až k samé střeše neobvyklé soukromé rezidence, jež stojí na severu Itálie, v údolí řeky Pád.

Foto: Gianni Basso, Vega MG Milano

Čistotu přední fasády nenarušuje zhola nic. Čtyřmetrové dveře jsou jedinou její dominantou.

Článek

Místo, kde velmi moderní rezidence vyrostla, sousedí na jedné straně s centren vesnice a na druhé s kostelem. Autory projektu jsou architekti z italské společnosti Archiplan. Stavba byla realizována již v roce 2007, avšak stále udivuje svou nevšedností.

Foto: Gianni Basso Vega MG Milano

Čytřmetrové dveře jsou koncipovány jako práh oddělující vnější prostor bez pravidel od toho vnitřního, řízeného.

Foto: Gianni Basso Vega MG Milano

Středobodem interiéru rezidence, kolem nějž se vše doslova točí, je atrium se stromečkem.

Vysoké dveře jednopatrové budovy tvoří její práh, a to v doslovném slova smyslu. „Jsou koncipovány jako práh, tedy místo průchodu a zároveň hranice oddělující vnější svět bez pravidel a vlastností od vnitřního, umělého a kontrolovaného,“ uvedli autoři projektu.

Foto: Gianni Basso Vega MG Milano

Moderně zařízenému interiéru vévodí bílá barva a sklo.

Foto: Gianni Basso Vega MG Milano

Místo tradiční kuchyně se architekti rozhodli v interiéru vytvořit jen praktický kuchyňský pult s veškerým potřebným vybavením.

Centrálním bodem objektu je atrium se stromkem, kolem nějž se všechny důležité místnosti obtáčejí. Právě atrium prosvětluje veškeré přilehlé prostory, které jsou navzájem oddělené pouze skleněnou stěnou nebo vůbec.

Foto: Gianni Basso Vega MG Milano

Místo několika malých oken vstupuje světlo do interiéru skrz centrální atrium a rozměrné prosklené posuvné dveře v obývací části.

Foto: Gianni Basso Vega MG Milano

Prosklennými dveřmi se vchází na dřevěnou teresu, která je místem prolínání interiéru stavby do exteriéru.

Z vnějšku působí dům uzavřeně, takže se jeho obyvatelé těší velkému soukromí. Eventuální nedostatek tradičních oken je kompenzován rozměrnými celoskleněnými posuvnými dveřmi v obýváku, jež vedou na zahradu. Z místnosti se nevstupuje přímo na trávník, ale nejprve na dřevěnou terasu, která v teplých dnech funguje jako přirozené prodloužení obývacích prostor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám