Hlavní obsah

Nový pavilón v Kensingtonských zahradách vypadá jako mlha

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekt Sou Fujimoto navrhl netradiční pavilón sloužící k odpočinku a setkávání návštěvníků u londýnské Serpentine Gallery v Kensingtonských zahradách (park v Londýně). Jde o prestižní práci. Dočasný letní pavilón každý rok navrhuje vždy jeden z nejschopnějších světových architektů.

Foto: Iwan Baan

K večeru pavilón vypadá jako mlha.

Článek

Dvaačtyřicetiletý Fujimoto se stal nejmladším architektem, který kdy tento pavilón postavil. V minulosti ho vytvořili například slavní umělci Oscar Niemeyer, Frank Gehry, Peter Zumthor, Daniel Libeskind nebo Zaha Hadid.

Nový pavilón má nepravidelný tvar a vznikl z jemných ocelových tyčí a akrylových průhledných ploch, díky kterým je možné se po konstrukci pohybovat. Zastavěná plocha je 357 m² a celková užitná vnitřní plocha 142 m². Pavilón má dva vchody s řadou stupňovitých teras.

Foto: Iwan Baan

Skrz pavilon prosvítá jeho okolí.

Dočasný altán je poloprůhledný a vypadá jako mrak nebo mlha stoupající z parku. "Letošní altán jsem navrhl jako geometrickou krajinu, která lidi povzbuzuje k různému prozkoumávání dočasné stavby. V Kensingtonských zahradách jsem počítal s tím, že se bude okolní zeleň proplétat se zastavěnou geometrií," sdělil Fujimoto.

Foto: Jim Stephenson

Pavilon má jako každý rok nabídnout netradiční posezení v exteriéru.

Sou Fujimoto se narodil v japonském Hokkaido v roce 1971 a je uznáván jako jeden z nejvýznamnějších architektů své generace. Po studiu na katedře architektury na Fakultě inženýrství na Tokijské univerzitě si v roce 2000 založil svou vlastní praxi.

Foto: David Vintiner, Sou Fujimoto Architects

Architekt Sou Fujimoto a původní skica pavilonu.

Každý rok pavilón navštíví až 300 tisíc návštěvníků. Podle ředitelky Serpentine Gallery Julie Peyton-Jonesové jsou umění, architektura a příroda v Serpentine vždy v úzkém propojení.

„Sou Fujimoto navrhl mimořádný design pavilónu, který propojuje přírodu, technologii, architekturu a umění,” sdělila. Nevšední altán je možné v zahradách vidět až do 20. října 2013.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám