Hlavní obsah

Nový dům jako dárek splnil všechna očekávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se vám podaří zařídit si bydlení, ve kterém ani po několika letech nebudete chtít nic měnit, můžete si gratulovat. Právě to se podařilo manželům, které už nebavilo bydlet v panelákovém bytě a každý víkend jezdit na chatu. Rozhodli se obojí spojit a přestěhovali se kousek za Prahu do rodinného domku, který si pořídili k Vánocům.

Foto: www.modernibyt.cz

Dominantním prvkem společenského prostoru je velkoformátová rektifikovaná dlažba Attico od firmy Bigtile. Koženou sedací soupravu od firmy Ewald Schilling si paní domu velice přála.

Článek

„Správným směrem jsme vynaložili úsilí, čas i nemalé finanční prostředky,“ říkají majitelé, „...a darovali jsme si pod stromeček nový dům.“ Po třech letech plánování, stavění a zařizování v něm oslavili první Vánoce, a to v něm ještě ani nebydleli.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je vyrobená na míru prostoru a navazuje na společenský prostor. K světlé dlažbě zvolila majitelka kontrastní kávový odstín.

Měla jste jasnou představu, jak má váš nový dům vypadat?

Určitou představu jsme měli, ale nejdůležitější bylo místo. Tady máme rodinné zázemí, máme tu rodiče, takže bylo jasno. Samotný pozemek ovšem musel být blízko přírody.

A dům?

Vybrali jsme si sice typový projekt, který se nám líbil jak vzhledem, tak vnitřním uspořádáním, ale nakonec jsme z něj udělali individuální, protože pozemek má trojúhelníkový tvar a tomu se stavba musela přizpůsobit.

Foto: www.modernibyt.cz

Barový pult odděluje kuchyň od jídelního stolu.

Ve spolupráci s Ing. arch. Kristinou Ullmannovou, která navrhovala studii domu, a Ing. Evou Šmejkalovou a Ing. Tomášem Šmejkalem, kteří prováděli projekt, jsme řešili jak celky, tak i každý detail, aby vše fungovalo a vyhovovalo našemu životnímu stylu. Na změně projektu jsme pracovali asi deset měsíců.

Máte pocit, že byste to bez pomoci architektů nezvládli?

Prováděly se poměrně velké úpravy a ty bychom bez odborného vedení určitě nezvládli. Snažili se nám vyjít vstříc a vyhovět našim požadavkům, ale občas museli naše představy usměrňovat.

Jaké byly vaše požadavky?

Přáli jsme si moderní dům s moderním zařízením. Určitě jsme chtěli i větší prostory, což ve srovnání s běžným panelákovým bytem nebylo obtížné zařídit.

Foto: www.modernibyt.cz

Od jídelního stolu se vychází francouzskými okny přímo k bazénu. Pod velkoformátovou dlažbu Bigtile zvolili majitelé podlahové vytápění.

Kde jste hledala inspiraci?

Zejména v časopisech. Už když jsme se rozhodli, že budeme stavět dům, začala jsem shánět nejrůznější informace a podrobně se zajímat, co všechno trh nabízí. S manželem jsme probírali, co se nám líbí a co ne. O uspořádání interiéru musí být rozhodnuto, už když se dělají plány. Podle toho se pak dělají všechny instalace a rozvody. Dostatek informací jsem našla i na internetu.

Máte tady něco, s čím jste původně nepočítali, ale s čím jste nadmíru spokojeni?

Je toho víc, ale za všechno bych vzpomněla podlahové vytápění. Je to skutečně velmi příjemné. I kvůli němu jsme nakonec zvolili do polyfunkční místnosti velkoformátovou dlažbu, která je pro tento způsob vytápění nejlepší. Nakonec se ukázala jako praktická v mnoha ohledech. Snadno se udržuje, nevadí jí případné nečistoty, které si nosíme zvenku ze zahrady, na niž se vchází francouzskými okny přímo z obývacího pokoje.

Zároveň si myslím, že prostor působí vzdušně a velkoryse. Možná bych dnes zvolila ještě větší formát.

Foto: www.modernibyt.cz

Zařízení koupelny je velmi decentní. Sestava z řady Living style firmy Laufen.

Nechybí vám tu krb?

Ten tu původně měl být, ale nakonec jsme usoudili, že bychom topili pánubohu do oken, protože podlahové vytápění se absolutně osvědčilo. Rozvody tepla tu pro něj nebyly instalovány, takže jsme ho nakonec zrušili a nijak nám to nevadí.

S čím jste tu nejvíc spokojená? Bez čeho byste už neuměla žít?

Dokážu žít bez lecčeho, ale praktická i pěkná mi připadá právě ta velkoformátová dlažba, v kuchyni pak indukční varná deska i pracovní deska z umělého kamene.

A chybí vám tu vůbec něco?

Přemýšleli jsme nad nejrůznějšími technologiemi, jako jsou stmívací systémy, systém inteligentní domácnosti a podobně. Nakonec jsme je zavrhli z mnoha důvodů, nebyli jsme si jisti, že bychom to využili na sto procent, a také nás brzdil rozpočet. Během stavby totiž zjistíte, že stále narůstá a narůstá…

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám