Hlavní obsah

Rodinný dům plný chytrých a praktických detailů vydrží věky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Chceme už bydlení napořád, kvalitní, které by nás přežilo,“ prohlásili manželé, kteří se rozhodli pro bydlení v rodinném domě na okraji Benešova v malebné části s výhledem na překrásné lesní scenerie.

Foto: www.modernibyt.cz

Postel široká 140 cm poskytuje dostatečné pohodlí. Další prostor na spaní je na patře tvořeném stropem šatny, kam se jde po stupních knihovny. Toto řešení koresponduje se stoupající výškou stropu.

Článek

Předpokládám, že máte k tomuto místu patrně zvláštní vztah?

Rostislav: Ano, manželka odtud pochází.

Žaneta: Mám to tu moc ráda, vyrostla jsem tady a stále tu žije maminka s tatínkem. Vždycky jsme zde trávili spoustu volného času. Je tu ideální krajina pro jízdu na kolech. Není to daleko do Prahy, kam dojíždíme za prací, a přitom jsme v přírodě i blízko rodičům.

Foto: www.modernibyt.cz

V přiznané části kuchyně je varné centrum s varnou deskou a digestoří a mycí centrum s dřezem a vestavnou myčkou. Stůl s originální nohou je navržený Monikou Lněničkovou. Pohodlně se k němu posadí pět lidí, aniž by se okopávali.

Doposud jste bydleli v Praze?

Rostislav: Ano, máme byt v Praze. Bylo to příjemné zejména v době, kdy jsme stavěli a zařizovali dům. Stavební práce probíhaly mimo nás a my se těšili na překvapení.

Nechali jste si zařídit interiér domu tzv. na klíč?

Žaneta: Dá se to tak říct. S Monikou Lněničkovou ze studia Miramari design jsme si jen rámcově ujasnili, v jakém stylu by měl být interiér zařízen, jeho barevnost, a samozřejmě jsme si stanovili rozpočet. A pak jsme očekávali výsledek. Interiér nám předala kompletně zařízený včetně lůžkovin a barevně sladěného povlečení a ručníků.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací prostor je součásti polyfunkčního prostoru volně propojeného s jídelnou a kuchyní, je rozčleněn na dvě části. Jedna slouží k relaxaci u krbu a televize a druhá jako čtenářský kout. Pohovka svými rozměry zcela dostačuje tříčlenné rodině.

Jak dlouho jste čekali?

Rostislav: Nijak zvlášť jsme nespěchali. Interiér byl kompletně hotový za 8 měsíců. Hodně vybavení je zde řešeno přesně na míru.

Je tady vidět jednotný rukopis autora, nemýlím se?

Rostislav: Nemýlíte. Celý interiér domu je dílem studia Miramari. Přízemí tvoří společenský prostor sestavený z kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Pak už je dole jen WC, docela prostorná hala a šikovně skryté schody do patra. Nahoře jsou tři místnosti a dvě koupelny. Máme tam naši ložnici s vlastní koupelnou a je tam i Čeňkův pokoj, také s koupelnou.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna manželů je vybavena vanou i sprchovým koutem. Nechybí ani dvojumyvadlo a klozet. Z vany obložené kamenem s nápadnou kresbou je krásný výhled na prostornou lodžii, kde je vytvořena malá zahrada s venkovním odpočivným lůžkem.

Třetí místnost slouží případným návštěvám. Přáli jsme si dům uzpůsobený přesně našim potřebám a už natrvalo. Proto jsme požadovali kvalitní materiály a pečlivě si ujasnili styl, který by byl nadčasový, jednoduchý, ale hřejivý a útulný.

Žaneta: Velmi důležité pro nás byl výběr barev. Nejsme zastánci žádné divočiny a křiklavých barev. Přesně naopak. Máme rádi tlumené odstíny spíš tmavších barev, například v tónech khaki barvy, ale zase ne takové, které by působily ponuře. Domnívám se, že jsme získali místo pro život, z něhož vyzařuje klid a solidnost.

Foto: www.modernibyt.cz

Prostornou ložnici rodičů zdobí celoplošný koberec s dlouhým vlasem a kraluje v ní postel značky Jesse. Lampičky na nočních stolcích nesou značku Forestier.

Vy asi doma moc nevaříte, že? Kuchyň je dost malá.

Žaneta: To je jen zdání. Vařím ráda, ale nijak velkou kuchyň k tomu nepotřebuji. Část kuchyně je rafinovaně skrytá ve skříni, takže není na první pohled vůbec patrné, že jde o část kuchyně.

V přiznané části kuchyně je varné centrum s varnou deskou a digestoří a mycí centrum s dřezem a vestavnou myčkou. Ve skříni jsou pak ukryté všechny přístroje - roboty, kávovar, mikrovlnná trouba, pečicí trouba, velká chladnička, mraznička i vinotéka.

To je skvělé! Uzavřením skříně se případný kuchyňský chaos krásně skryje, celý prostor se tak zklidní a opticky se zdá i větší. To byl váš nápad?

Žaneta: Ne, o tomto řešení nás přesvědčila paní Lněničková. Je tu plno praktických řešení, které nám dělají radost. S manželem jsme vášniví čtenáři a jsme nadšeni z čtenářského koutu s křeslem, který je kousek stranou od televizní zóny s pohovkou a krbem. Křeslo má i podnožku a je odtud nádherný výhled do krajiny.

Foto: www.modernibyt.cz

Jedním z požadavků studenta byl i velký pracovní stůl. Je doplněn stejnou židlí, jako ty, kterými je vybavena jídelna. Relaxační křeslo i sedák jsou plněné polystyrenovými kuličkami. Ani zde nechybí velkoplošný televizor.

Nebo třeba jídelní stůl. Je zcela originální, se speciální nohou. Pohodlně se k němu posadí pět lidí, aniž by se okopávali nebo někde nepříjemně po obvodu naráželi na nohy stolu. V letních měsících můžeme jídelnu jednoduše zvětšit otevřením prosklené stěny a propojit ji s prostornou terasou.

Rostislav: Je tady toho spousta, co je perfektně zvládnuté, máme z toho opravdu radost.

Reklama

Související témata:

Související články

Kouzlo nadčasového interiéru s dotekem 50. let

V poslední době žil Martin střídavě v Moskvě a Petrohradu, kam ho zavedla práce. Vždy však počítal s tím, že se vrátí a vybuduje si v Praze zázemí. O něm měl...

Výběr článků

Načítám