Hlavní obsah

Ze staré vlámské stodoly se stala kancelář

Novinky, nes

V zapadlém koutě holandského venkova, poblíž obce Breda, stojí stará vlámská stodola. Před několika lety místní farmář skončil s chovem dobytka, a tak se zdálo, že jsou její dny sečteny. Díky rekonstrukci a proměně v kancelářské prostory má však před sebou ještě dlouhý život. Podívejme se, jak se tato proměna povedla.

Foto: Arend Groenewegen

Člověku je skoro až líto, že jsou z tak hezkého stavení jen kanceláře.

Článek

V době, kdy se stodola postavená okolo roku 1800 dostala do rukou architekta Arenda Groenewegena, nikdo už objekt určený pro skladování sena a nářadí nevyužíval. Tedy, kromě páru vzácných výrečků.

Foto: Arend Groenewegen

Původní stav

Podstatou zadání a hlavní snahou architekta bylo zachovat původní vzhled stodoly při vytvoření moderních kancelářských prostor uvnitř. Úhelným kamenem projektu bylo prosvětlení interiéru. Vzhledem k charakteru střechy ve spojitosti s nízkou boční fasádou to nebyl úkol nijak snadný.

Architekt tento oříšek nakonec rozlouskl tím, že původní černá prkna „rozevřel“ a vytvořil z nich cosi jako žaluzie. Díky tomu do interiéru proniká příjemné filtrované světlo. Náklon prken je neměnný, byl vypočítán tak, aby v zimních měsících propouštěla co nejvíce téměř horizontálního světla, zatímco v letních měsících sloužila jako regulérní stínící prvek.

Foto: Arend Groenewegen

Původní vzhled stodoly zůstal zachován, její účel se ovšem radikálně změnil.

Foto: Arend Groenewegen

Veškeré rozvody jsou chytře ukryty ve stěnách.

Aby plocha kanceláří byla co největší (280 m2), jsou veškeré elektrické rozvody schované ve stěnách a objekt je vytápěn podlahovým topením. Toalety, komora, ovládání ventilačního systému a další "drobnosti" jsou ukryty ve společné krychli uvnitř interiéru.

Foto: Arend Groenewegen

Vstupní dveře jsou, stejně jako celý interieé, moderní. Původně byla stodola koncipovaná tak, že se jí projíždělo s vozem skrz.

Z původní stodoly zůstalo zachováno tolik, kolik jen bylo možné. Je to především dřevěná kostra, černé nízké fasády a střecha. Naopak základy, podlahy a obklady bylo nutné vyměnit.

Foto: Arend Groenewegen

Ve středové krychli se ukrývají toalety a komora, plus ovládání ventilace.

Foto: Arend Groenewegen

Dostatek světla a vzdušnost, to byly hlavní cíle proměny stodoly v kanceláře.

Proměna stodoly odpovídá představám zadavatele, přitom však ponechává dostatek prostoru pro eventuální další úpravy v budoucnu, jestliže se nějaký nový majitel rozhodne využívat ji jinak.

Mimochodem, výreček má nový domov pod hřebenem opatřený vlastním vchodem.

Foto: Arend Groenewegen

Půdorys nového interiéru

Foto: Arend Groenewegen

Nákres řešení nového interiéru stodoly

Anketa

Líbilo by se vám pracovat v takové kanceláři?
To by byla nádhera!
9,2 %
Líbilo, ale ještě raději bych v této stodole bydlel/a.
87,3 %
Když mám veškeré potřebné vybavení, je mi jedno, kde pracuji.
2,1 %
Možná by mě její rustikální charakter při práci rušil.
1,4 %
Celkem hlasovalo 2591 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám