Hlavní obsah

Indukce, nebo sklokeramika aneb Jakou varnou desku vybrat

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, jaký je rozdíl mezi indukční a sklokeramickou varnou deskou? Přestože se na první pohled zdají být k nerozeznání. Kromě rozdílné energetické náročnosti, rozdíl jednoznačně poznáme při vaření.

Foto: Electrolux

Indukční varná deska s označením EHD60280PG má dvě indukční zóny bez vymezení varné plochy Infinite™ a jednu kruhovou indukční zónu Paella™, též v provedení s barevným TFT displejem InfiSight. Cena od 16 562 Kč.

Článek

Vzhledově stejné varné desky se od sebe liší hlavně způsobem zahřívání hrnců a pánví. Sklokeramická varná deska funguje stejně jako elektrická plotýnka, která se rozehřeje, a její sálavé teplo pak nádoby na ní položené přijímají a díky tomu vaří, pečou, dusí či jen ohřívají.

Foto: Whirlpool

Sklokeramická indukční varná deska ACM 808 BA/S (17 132 Kč) v unikátním barevném provedení spojuje výhody rychlého, bezpečného a energeticky nenáročného vaření s originálním designem. Má rozměr 58 cm a 4 indukční plotny, z nichž 2 tvoří tzv. flexi zónu.

Foto: AEG

Sklokeramická samostatná deska (17 070 Kč) se sálavými keramickými zónami šíře 90 cm s ovládáním Direct Touch. Ovládání umožňuje nastavení teploty jedním dotykem. Stačí se dotknout správného stupně na dotykovém ovladači a teplota se okamžitě nastaví.

Indukční varná deska se sama o sobě vůbec nenahřeje, ale zahřívá přímo na ní položenou nádobu. K jejímu ohřevu dochází téměř okamžitě a navíc přesně v teplotě, kterou si nastavíme. Indukce vaří velmi rychle a lze ji během vaření účinně regulovat. Nádobí na indukční vaření musí mít magneticky vodivé dno. Poznáte je tak, že na dno přiložíte magnet. Pokud na hrnci či pánvi drží, je to nádobí vhodné pro indukční plotnu.

Foto: Bauknecht

Indukční varná deska 90 cm z nadčasové řady Black Line na sebe upoutá pozornost svým dokonalým vzhledem v kvalitní černi. Černé sklo Schott® SeeClear se zrcadlovým povrchem zdůrazňuje jemnou eleganci.

Foto: Concept

Indukční vestavná sklokeramická deska IDV 2760 (13 990 Kč), šíře 60 cm, se čtyřmi varnými zónami a zabroušenými hranami je extra bezpečná s funkcí automatického vypnutí.

Citlivá regulace teploty

Indukční technologie distribuuje teplo přímo v samotné nádobě. Cívky pod skleněným povrchem vytvářejí střídavé elektromagnetické pole, které zahřívá pouze nádobu.

Foto: Indesit

Plně indukční varná deska VIA 640 C (12 990 Kč) disponuje 4 varnými zónami s možností výběru z 9 úrovní výkonu, od rychlého vaření po pouhé udržování teploty pokrmu. Varná deska má dotykové ovládání, ukazatel zbytkového tepla i dětskou pojistku.

Další výhodou indukčních varných desek je bezpečnost. Samotná varná zóna se nenahřívá, proto se můžeme prostoru kolem hrnců vždy bezpečně dotknout. Po dovaření se zbytkové teplo pod nimi rychle rozptýlí. A pokud nejsou na varné desce žádné nádoby, varné zóny se nenahřejí ani tehdy, jsou-li zapnuté. Teplotní čidlo zabraňuje přehřátí a ohřev podle potřeby vypíná.

Foto: AEG

Indukční varná deska MaxiSense™ (31 990 Kč) nemá vymezené varné zóny. Dokonale se přizpůsobí hrncům a pánvím všech tvarů a velikostí. Teplo se rovnoměrně rozvádí do celé nádoby, což přináší skvělé kulinářské výsledky.

V případě, že se právě rozhodujeme mezi sklokeramikou a indukcí, odborníci doporučují indukci. Proč? Rozhodně kvůli komfortu při vaření a také pro velkou úsporu elektrické energie.

Reklama

Výběr článků

Načítám