Stavba umožňuje pozorování ptáků v Central Parku a pozorovatelům zároveň nabízí i přístřeší. Chatku navrhlo a realizovalo Studio Weave. To chtělo upozornit na proces získávání přírodního barviva a jeho využití pro řemesla.

Budova je tak ručně malovaná právě přírodními barvivy. V blízkosti stavby má vzniknout zahrada, kde se budou pěstovat rostliny, ze kterých se přírodní barviva získávají. Výsadba bude zahrnovat především tradiční rostliny pocházející z jihu Anglie.

Stavba je velmi jednoduchá a úsporná.

Stavba je velmi jednoduchá a úsporná.

FOTO: Studio Weave, Jim Stephenson

Budova byla dokončena loni a stala se i místem zkoumání hmyzu a rostlin. Skromný nízkorozpočtový stavební proces probíhal jen dva měsíce. Konstrukce vznikla z modřínového dřeva, zatímco plášť je vyroben z cedru.

Veranda slouží ke společenským účelům.

Veranda slouží ke společenským účelům.

FOTO: Studio Weave, Benedict Johnson

Jeden z nejambicióznějších prvků návrhu struktury je odklápěcí otvor na horním patře. Celá stěna se naráz otevře prostřednictvím jednoduchého kladkového systému.

Interiéru dominují jen dřevěné trámy.

Interiéru dominují jen dřevěné trámy.

FOTO: Studio Weave, Benedict Johnson

Obvodový plášť stavby byl obarven vzorem s názvem "Joy", který navrhl tým grafiků Nous vous. Naprosto všechny použité barvy jsou přírodní.

Vnějšek chatky pokryly různobarevné geometrické obrazce.

Vnějšek chatky pokryly různobarevné geometrické obrazce.

FOTO: Studio Weave, Bryony Henderson

Před uplatněním vzorů grafici z Nous Vous uspořádali sérii workshopů s týmem místních obyvatel a umělců. Ti pak malovali všech 144 panelů, které tvoří obvodový plášť.

Klasická okna stavba nemá, slouží hlavně pro letní měsíce.

Klasická okna stavba nemá, slouží hlavně pro letní měsíce.

FOTO: Studio Weave, Jim Stephenson

Stavba má na výšku cca 7 metrů. Jednoduchá konstrukce nabízí úložný prostor přístupný z venku. Tam mohou být skladovány materiály nutné pro komunitní potřeby a různá kulturní setkávání.