Hlavní obsah

Architekt Frank O. Gehry tvoří exkluzivní stavby s nevšedními křivkami

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světoznámý architekt Frank Gehry tvoří exkluzivní architektonické stavby s nevšedními oblými tvary. Za pohled stojí i jejich interiéry, které často zůstávají bez povšimnutí.

Foto: Profimedia.cz

Interiér pražského Celeste Restaurantu v Tančícím domě.

Článek

Interiér slavného Tančícího domu si můžeme prohlédnout v Praze. Dominují mu strohé linie a sklo. Na zařizování interiéru se částečně podílela i architektka Eva Jiřičná. Z prostoru restaurace je krásný výhled do města.

Křivky zkrášlily i interiér londýnského letního Serpentine Gallery Pavilionu.  Procházející se mohli posadit na schodech větších rozměrů.

Foto: Profimedia.cz

Před nepřízní počasí chránil hosty masivní baldachýn.

Některé interiéry působí spíš jako sochařské dílo. Tak je tomu například u interiéru DZ Bank. Atrium se skleněnou střechou slouží jako prostor pro konference a jiné události. Architekt se ani u interiérů nenechává svazovat čistou funkčností, ale stejný důraz klade i na vizuální stránku prostoru.

Foto: Profimedia.cz

Interiér berlínské pobočky DZ Banky.

Slavný architekt Frank O. Gehry, držitel prestižní Pritzkerovy ceny, má zálibu v organicky ladných liniích. Řada Gehryho staveb tak má nepravidelné tvary, které se pak promítají i do interiéru. I v Guggenheimově muzeu v Bilbau jsou některé prostory oblé a křivolaké.

Foto: Profimedia.cz

Guggenheimovo muzeum v Bilbau ve Španělsku má nevšední oblé stěny.

Architekt se nebojí navrhovat velkorysé monumentální interiéry s vysokými stropy a často pracuje s vlnitým plechem, který uplatňuje jak v interiéru, tak i v exteriéru. Malby a umělecká díla na stěnách tak mnohem lépe vyniknou.

Foto: Profimedia.cz

Pro muzeum byly navrženy speciální kovové stěny.

Architekt Frank Gehry už navrhl celou plejádu moderních staveb. Mezi nejznámější patří Guggenheimovo muzeum v Bilbau, Walt Disney Concert Hall v Los Angels, stavba New York by Gehry, Millenium Park v Chicagu, Tančící dům v Praze i hotel Marques de Riscal ve Španělsku.

Foto: Profimedia.cz

Ameriský čtyřiaosmdesátiletý architekt Frank Gehry.

Gehryho baví nejen navrhování staveb, ale i design interiérů i nábytku. Jeho stavby často působí spíš jako sochařské dílo s postmoderními tvary. I díky tomu je považován za jednoho z nejuznávanějších architektů 20. století.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám