Hlavní obsah

Závěsy dokonale změní interiér

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěsy jsou osvědčeným způsobem zastínění a díky novým materiálům, barvám a vzorům jsou stále v kurzu. Navíc vylepší akustiku interiéru a zútulní ho, zvlášť když jsou místnosti vysoké s velkými okny.

Foto: BLANCHEPORTE

Jemně tkaný voálový závěs v zářivých barvách z polystyrenu (od 169 Kč) v sedmi barvách, devíti velikostech a třech způsobech zpracování.

Článek

Pro moderní bytový textil je typická jednoduchost, funkčnost a čistý design, ale i kvalita, moderní technologie a nové materiály. Čistotu stylu umocňují minimalistické kompozice a přírodní barvy, které občas nahradí výraznější barevné tóny.

Foto: ORSEI

Přehozy, polštářky a hlavně závěsy patří k textiliím, s nimiž zaručeně a téměř ihned změníme vzhled interiéru.

Vzhled jednotlivých materiálů a dezénů ovlivňuje působení světla a stínu. Výrobci nabízejí kovově lesklé a světlo odrážející materiály. Výjimkou nejsou transparentní látky i polohrubé struktury.

Foto: DAKROS

Závěsy (2850 Kč), ale i potahy na židli (1250 Kč), prostírání (210 Kč) či římské rolety (4200 Kč) od výrobce Gardisette lze sladit do jednotné barevnosti.

Jaký vybrat závěs, aby byl stále in?

Rozhodně sáhneme po přírodních materiálech - od vlny přes bavlnu až po len. Nepůsobí jednotvárně, protože mají typickou strukturu. Moderní jsou i pleteniny, které nabízejí všechny tyto vlastnosti dohromady.

V barvách dáme přednost přírodním motivům v celé škále hnědé, béžové či šedé.

Foto: ORSEI

Trendové, jemné béžové tóny závěsů se vkusně doplňují s výmalbou místnosti.

Povrchy látek jsou živé, takže vytvářejí zajímavé optické iluze. K oblíbeným patří lehoučké materiály v moderním stylu, i když zájem je také o úplety, vysoce lesklé látky doplněné kovovým efektem či laserovými vzory. Zájem je i o hladký fleece.

Foto: DŮM LÁTEK

Novým moderním trendem v oblékání oken jsou zatemňovací látky, tzv. black-outy (229 Kč/m), přes něž neprojde světlo.

Foto: DŮM LÁTEK

Kolekce bavlněných látek (od 239 Kč/m) od Clothworks - Fabulous Felines. Je vhodná na patchworkové přehozy atd.

Vzory a dezény se inspirují přírodou, jsou pro ně typické nedokonalosti geologických textur, které oživí domácí prostředí. Milovníci luxusu dají přednost textiliím ovlivněným historickým uměním a řemesly.

Foto: OPTIMAL

Přírodou inspirovaná kolekce Flower Painting (2743 Kč/bm) od výrobce Jab Anstoetz se prodává v šíři 150 cm.

V jednoduchosti je síla

K jednoduchému stylu patří jemné, chladné, pastelové, kovově lesklé až průzračné barvy inspirované přírodou. Základem je béžová a světle šedá, které kontrastují s přírodním světlým dřevem, ale i s kovem nebo sklem.

Foto: DORIAN DEKOR

Q2 view je moderní kolekce se zcela novými typy povrchů, které si pohrávají s vizuálními efekty. Speciálně vyvinutá příze je velmi příjemná na dotyk, a co víc, látky této kolekce jsou vysoce světlu odolné, což je předurčuje pro venkovní použití.

Často je doplňují intenzivní citronově žlutá, svěží zelená, fialová, bílá a černá barva. Výrazné ostré tužkové linie, černobílé kárované vzory a grafická strohost se střídá s geometrickými tvary. Umírněná kompozice je zkrátka vždy narušena akcentem v jiném barevném tónu.

K novinkám patří optická vlákna, duhové efekty a recyklované materiály. Rozhodující je kvalita, odolnost proti opotřebení a dlouhá životnost těchto materiálů.

Foto: COCLEA

Lněný závěs Dalsland Ribbons (rozměr 145x290 cm za 2305 Kč) z lehoučkého lněného voálu s vázacími stužkami pro zavěšení, v několika pastelových barvách.

Foto: COCLEA

Lněný závěs Mira (rozměr 136x290 cm za 2700 Kč) v jednoduchých zemitých tónech, s kroužky pro zavěšení, z hustě tkané, silnější lněné látky v pěti různých barvách.

CO JE TAKZVANÝ BLACK-OUT ZÁVĚS

Foto: HOCHMANN

Všechny oblíbené odstíny závěsů black-out jsou k dispozici v kolekci Sopran a Sonate firmy Hochmann.

Jde o závěsy s moderním designem, které zajišťují účinné zatemnění a vynikající zvukovou i tepelnou izolaci. Lze je použít jak v moderních interiérech, tak i v historických prostorech. Představují třívrstvou světlo nepropustnou a žáruvzdornou látku, zajišťující 99% ochranu od slunečních paprsků, neonových světel reklam a pouličního osvětlení.

Látka má dodatečné vlastnosti: schopnost pohlcování hluku a tepelnou izolaci. Světlo nepropustná látka typu „black-out" je odolná vůči vyblednutí, může se lehce nařasit a zachovává své kvality po celou dobu životnosti.

Výrobci jsou schopni přizpůsobit design závěsu díky transferovému tisku s různým motivem. U těchto závěsů jsou oblíbené pastelové odstíny, žlutozelená, vínová, blankytně modrá, fialková, šedá a černá barva.

Reklama

Související témata:

Související články

Okna ozdobí garnýže a záclonové tyče

Garnýže a záclonové tyče slouží k zavěšení záclon a závěsů, které dekorují okno. Lze je uchytit buď na strop, nebo na stěnu, prodávají se v mnoha tvarech,...

Bez garnýží se okenní dekorace neobejdou

Okenní dekorace se podílejí nejen na barevném vyznění interiéru, ale mají i důležitou funkci zatemňovací. K tomuto účelu se používají nepropustné látky...

Záclony jsou šperkem okna

Záclony jsou krásnou dekorací a patří i do moderního interiéru. Zastiňovací panely ani žaluzie je nemohou ze své pozice vytlačit. Jemně nadýchaná tkanina na...

Výběr článků

Načítám