Hlavní obsah

Minimalistická elegance proměnila starší vilu v moderní domov

Ač tráví Linda část roku s manželem a dětmi ve Španělsku, Praha vždy byla, je a bude jejich opravdovým domovem. Když uviděla vilu v pražských Košířích, byla to láska na první pohled. Majitelka využila znalostí, které získala během studií bytového designu v Londýně, a vytvořila pro sebe a svou rodinu domov snů.

Foto: www.modernibyt.cz

Zde je dodržen barevný koncept černé, bílé a šedé obohacený o červené doplňky. Na podlaze je místo koberce pod odpočinkovým chaise longue od Cassiny hovězí kůže. Velká francouzská okna umožňují vstup na terasu.

Článek

Vila, ve které žijete, byla postavena roku 1936. Co bylo třeba předělat?

Všechno. Proběhla kompletní rekonstrukce. Zůstaly obvodové zdi a vnitřní nosné včetně dvou komínů, jeden z nich byl využit pro stavbu krbu. Nezbytností byly i nové rozvody vody, elektřiny, odpadů, zůstala jen hrubá stavba. Na pomoc mi přišel architekt Martin Šimek. Hned na začátku spolupráce jsme měli jasnou představu. Bouralo a přemisťovalo se s jasným cílem – vytvořit co největší prostor.

Foto: www.modernibyt.cz

V interiéru nechybí krb, jehož základem je ten původní: majitelka chtěla zachovat eleganci doby, ve které byla vila postavena.

Je zde něco, co se zachovalo, co jste si chtěla ponechat?

Zachoval se původní tvar domu včetně dvou balkónů, hlavního vstupu a schodiště, které je umístěno na severní straně ve tvaru půlkruhu. To se obkládalo dřevem. Bylo nutné přistavět garáž a dvojitý vchod, aby se zamezilo úniku tepla. Nová přístavba kopíruje půlkruhový tvar původního schodiště.

Foto: www.modernibyt.cz

Interiéru opět dominuje otevřený prostor. Zajímavostí je, že na oknech nejsou záclony. Ozdobou je lustr Teraxacum od značky Flos.

Zmiňovala jste pomoc architekta, využila jste i pomoci designérů?

Ne. Všechno jsem si navrhla sama. Při prvním pohledu na tento dům jsem měla jasnou představu. Šlo to snadno. Celý koncept interiéru je založen na třech barvách a jejich odstínech, černé, bílé a šedé. Občas se v detailech objevuje červená barva, třeba na vstupních dveřích.

Věděla jsem, že chci zapojit do konceptu dřevo a černou podlahu. Podlaha v hlavním traktu je vytvořena z černých dlaždic 60 x 60 cm. Zdi jsou vymalovány bíle a nábytek je v odstínech šedé. Chtěla jsem zachovat eleganci doby, ve které byl dům postaven.

Foto: www.modernibyt.cz

Při rekonstrukci bylo hlavním cílem vytvořit co největší otevřený prostor, proto je ložnice volně propojena s pracovnou. V rohu je „zrenovované“ křeslo od Jindřicha Halabaly. Po celém obvodu místnosti je umístěna knihovna.

Je zde něco, čím se ráda chlubíte?

Kuchyň. Ráda vařím a od začátku jsem věděla, že chci velkou kuchyň, stůl minimálně pro šest osob, nakonec se jich k němu vešlo osm. V kuchyni bych neoželela ostrůvek, je středem života celé rodiny.

Jak dlouho zde žijete?

Bydlíme tu tři roky a rekonstrukce zabrala zhruba dva a půl.

Foto: www.modernibyt.cz

I v koupelně je dodržen jednoduchý koncept tří základních barev, černé, šedé a bílé. Interiér majitelka nasvítila produkty firmy Bulb, vybrala si z řad značek Modular, Flos a Kreon.

Udělala byste dnes něco jinak?

Od začátku jsem si uvědomovala, že se jedná o rekonstrukci, a pokud se do ní pustíte, musíte si být vědoma, že je třeba dělat kompromisy. Na druhou stranu je to veliká výzva. Rozhodla jsem se do tohoto prostoru vtěsnat své představy a nic bych neměnila, jsem spokojená.

Nechávala jste si udělat nábytek na míru?

Stůl mi podle mých představ vytvořili ve Vitře ve Švýcarsku. Protože mám ráda návštěvy a trávím hodně času v kuchyni, každý den oceňuji zatahovací stěnu, která je vyrobena přímo pro tuto kuchyň, díky níž nejsou vidět žádné spotřebiče, nechtěla jsem žádné závěsné skříňky, vše lze v mžiku schovat. A celý koncept působí jednoduše a nic jej neruší.

Foto: www.modernibyt.cz

Velký jídelní stůl byl pro majitelku nezbytností. Nechala si jej vyrobit na zakázku ve Vitře, podnož stolu je z designérské dílny Eamesových. Posadit se můžete na klasiku mezi židlemi od značky Tecta.

Kde ještě se ve vašem bytě cítíte opravdu dobře?

V ložnici. Objevila jsem totiž při výběru dlaždic úžasnou vanu. Ale neměla jsem pro ni místo. V tu chvíli jsem měla jasno: obrovské okno, volně stojící vana a postel. Co víc si člověk může přát. Jsem si jista, že mi pohled na noční Prahu při koupeli či probuzení s modrou oblohou nad hlavou nikdy nezevšední.

Foto: www.modernibyt.cz

Vana na dřevěné podlaze vedle postele je z dílny španělské návrhářky Patricie Urquioly, kterou vytvořila pro italskou značku Molteni. Zajímavým interiérovým doplňkem je světlo snadno zaměnitelné s ručníkem zavěšeným na zdi, je značky Ingo Maurer.

Interiérový design jste vytvářela sama, je to vaše hobby?

Tento obor jsem vystudovala, když jsme s manželem a dcerou žili v Londýně. Proto jsem si při zařizování tohoto domu užívala každý moment. Na českém trhu je opravdu těžké sehnat kvalitní a designové interiérové doplňky. Mám tedy v plánu otevřít obchod, který bude zaměřen právě na tento druh zboží.

Foto: www.modernibyt.cz

Pokoj pro mladou slečnu, která přiložila ruku k dílu a pokoj si zařídila podle svých snů. Návštěva se může usadit třeba na sedací vak Fatboy.

Foto: www.modernibyt.cz

Dětský pokoj hýří barvami. Pánem pokoje je předškolák, proto je nejvíc místa vymezeno pro hraní.

Jaká by byla vaše rada při zařizování bytu?

Každý by si měl vybírat nábytek i doplňky podle toho, co ho těší, nejen s ohledem na to, co se zrovna nosí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám