Hlavní obsah

Správné lůžko láká k odpočinku

Právo, Karolina Černá

Spánkem trávíme třetinu každého dne, takže bychom v jeho průběhu měli ležet na zdravé a pohodlné posteli, pokud možno v nejtišší části bytu či domu. Vedle klasických postelí do ložnice se zejména v malých bytech prosazují rozkládací pohovky určené k sezení i ke spánku.

Foto: NÁBYTEK Z OŘECHU

Nábytek luxusní ložnice je vyroben z masivního dřeva ořechu a tulipie. Vyřezávaná postel ze série Bavalane má šířku 176 cm, délku 210 cm a výšku 110 cm. Cena postele 29 800 Kč (bez roštu a matrace).

Článek

V ložnici postel zaujímá výsadní prostor, zbytek zařízení nesmí rušit (počítač, televize, knihovna, velké masivní skříně v malé místnosti).

Postel mnoha podob

Manželské dvoulůžko z masivního dřeva sahající bočnicemi až k zemi je už minulostí, dnes získává odlehčený a střídmější vzhled. Tedy nejde-li o luxusní variantu dvoulůžka ze vzácného dřeva. Ovšem i mezi luxusními modely se prosazují spíše netradiční tvary postelí a lůžka zasazená do designové kompozice.

Foto: PRS

Ložnice Evo má postel, která nabízí sadu dvou šuplíků pro uložení potřebných věcí. Cena postele od 13 398 Kč.

Z praktických důvodů volíme postele s úložnými prostory, ať s jednou zásuvkou kopírující délku postele, nebo se dvěma, obvykle vyššími, zásuvkami. V takových případech ale dbáme na odvětrávání kvůli matracím. Vysoké nožičky u postelí se doporučují i tam, kde je zabudované podlahové topení.

Úložný prostor může být také zakomponován do útrob lůžka, objevíme ho po zvednutí roštu postele s bočním výklopem.

Foto: FMP LIGNUM

Postel z masivní bukové spárovky má úložný prostor, k němuž přistupujeme díky roštu s bočním výklopem. Cena od 7910 Kč.

Jak chytře vybrat lůžko

Při výběru postele přihlédneme k věku, výšce, váze člověka i k jeho případným problémům se zády.

Základem postele je kostra, do níž vložíme rošt a na něj matraci. Minimální délka postele by se měla rovnat délce člověka plus nejméně 20 cm.

Foto: FH NÁBYTEK

Ložnici sluší pastelové jemné odstíny. Uvedená cena ložnice Casablanka je za komplet (skříň, komoda, 2x noční stolek, lůžko bez roštu, bez úložného prostoru a bez matrace). Cena 22 864 Kč.

Standardní rozměry postele pro jednu osobu: šířka 90 cm a délka 200 cm.

Optimální dvoulůžko: šířka 180 cm a délka 200 cm. K dostání jsou i šířky 140 a 160 cm. Výrobci dělají postele na míru podle potřeby, např. s prodlouženou délkou 215 či 220 cm.

Důležitá je i výška tzv. lehu – tedy postele včetně matrace. Pohybuje se od 49 do 56 cm. Vyšší leh ocení vysocí lidé a senioři, kterým se z takového lůžka lépe vstává.

Foto: PRS

Ložnice Ambyblack nabízí módní provedení v černém, vysokém lesku. V ceně postele je nadstavec s led osvětlením. V nadstavci – panelu v záhlaví postele – je rovněž police a závěsné noční stolky. Pod postelí je praktická zásuvka.

Cenové rozpětí

U většiny postelí obchodníci uvádějí cenu pouze za rám, takže nezahrnuje rošt ani matraci. Ceny rámů na jednu postel začínají už na 1000 Kč, podle použitého materiálu se pak šplhají výše.

Kvalitní postele bývají z masivu. Cenově dostupnější jsou z měkčího dřeva, ze smrku a borovice. Dvoulůžko bez roštů a matrací pořídíme zhruba do 12 000 Kč. Dražší jsou postele z tvrdších dřev – z buku, břízy nebo dubu. Za dvoulůžko z buku zaplatíme až 20 000 Kč.

Foto: JMP

Vzhled manželských dvoulůžek je střídmější a odlehčenější než v minulosti. Cena postele Nika z masivního buku v rozměru 180x200 cm (bez matrací a roštů) je 18 690 Kč.

Kovová dvoulůžka bez roštu a matrace stojí do 10 000 Kč. Kovové či kované postele se často zjemňují použitím dřevěných prvků.

V celočalouněných postelích je matrace pevně spojena s lůžkem. Drží se v nich ale prach a roztoči, na druhou stranu mají pod sebou velký úložný prostor. Čalouněné dvoulůžko pořídíme od 8000 do 20 000 Kč.

Foto: SCONTO

Rozkládací pohovka s úložným prostorem vhodná i k trvalejšímu spaní. Rozměry š. 201, v. 90, h. 83 cm, plocha lůžka 160x200 cm. Cena 12 999 Kč.

Alternativní řešení

Vzhledem k častému propojení obytné a odpočinkové části v malých bytech či v jednom prostoru se jako místo ke spánku hodí rozkládací pohovky. Avšak pozor!

Foto: KIKA

Pohovka Space pro single osobu, plocha lůžka 120x186 cm. Cena 5990 Kč.

Než se nadchneme pro rozkládací pohovku, zjistíme si, zda je určena k trvalému či občasnému spaní. Zajímá nás plocha na spaní, kvalita matrací, umístění opěrek. Je sice dobré šetřit místem, ale myslíme především na svá záda a kvalitní spánek!

Největší plochu pro spánek obvykle nabízejí rohové rozkládací soupravy. Ověříme si pečlivě, jak funguje mechanismus rozkládání (kvůli životnosti i obtížnosti ovládání).

Foto: NÁBYTEK ŘÍHÁK

Pohovka s úložným prostorem Karin, délka 195 cm. Cena 5590 Kč.

Nejrozšířenější typ nabízí pod sedákem delší části rohové sedací soupravy vysunovací zásuvku, z níž vyjíždí na kovové konstrukci část určená k ležení. Ke spánku se pak ukládáme ke kratší části na ploše cca 140x200 cm. Tento typ rozkládání je vhodný pro občasné spaní, lůžko při rozložení nezabere mnoho místa.

Dalším typem rozkládání je třídílné výsuvné lůžko. Tvoří ho tři skládací díly, obvykle na dřevěné konstrukci. Lůžko rozložíme jedním dlouhým tahem, kdy zásuvka na kolečkách vyjede z korpusu sedací soupravy. Spíme hlavou kolmo na delší díl. I tento typ rozkládání je vhodný pro občasné spaní.

Foto: NEJLEPŠÍ-NÁBYTEK

Typ rozkládání tzv. belgické lůžko představuje kovová rozkládací konstrukce ukrytá v zásuvce pod delší částí sedací soupravy. Pohovka Kenya, plocha ke spaní 193x140 cm. Cena 45 581 Kč.

U některých pohovek je v zásuvce pod jejich delší částí ukrytá kovová rozkládací konstrukce. V ní jsou upevněny předpružené dřevěné lamely, na nichž leží pěnová matrace. Spíme hlavou kolmo na delší část rohové sedací soupravy. V tomto případě může jít o typ rozkládání pro trvalé spaní.

Kvalitní spánek nalezneme i na lůžku, které lze sklápět do skříně. Po uzavření postele do skříně je přes den v místnosti více místa.

Foto: DOMESTAV

Sklopná postel do skříně. Cena postele s roštem, bez doplňků, pro rozměr matrace 90x200 cm je 22492 Kč.

Vybíráme rošt

Rošty jsou buď pevné laťové, nebo pružné lamelové. Pevné laťové mají čistě podpůrnou funkci, u pružných roštů jsou lamely flexibilně uložené. Podle zatížení se lamely v kloubech pohybují a natáčejí, čímž se přizpůsobují tvaru těla.

Dbáme na to, aby mezery mezi latěmi nebyly příliš velké, jinak dochází k deformaci matrace, protože se mezi rošty propadá. Maximální vzdálenost mezi latěmi má být cca 6 cm.

Pohodlí zvýší polohování roštů, buď ruční, nebo elektrickým pohonem. Jednodušší rošt má polohování jen pro hlavu nebo nohy, složitější poskytne více poloh pro hlavu, záda i nohy. Polohovací rošty vyžadují pružnější matrace, které budou dobře kopírovat pohyb celého roštu.

Foto: ASPEN

Spánkem trávíme třetinu každého dne. Proto je výběr správné postele důležitý.

Tipy pro ložnici

Pro spaní vybereme chladnější místnost, která je izolována od hluku z ulice.

Barvy volíme jemné pastelové, nikdy ne křiklavé (rudá, žlutá) nebo pouze černou.

Potrpíme-li si na křiklavé barvy, použijeme je výhradně jen na doplňcích (např. polštáře, lampa, dózy).

Osvětlení volíme spíše tlumené, nepřímé.

Reklama

Související témata:

Související články

Miminku vždy dopřejte novou matraci

Malé děti stráví v postýlce velkou část dne. Kvalita postýlky a matrace má být prioritou každé maminky. Základní požadavky jsou jasné: bezpečnost, hygienická...

Při výběru povlečení vsaďte na kvalitu

Zachumlat se do nadýchaných polštářů a peřin je potěšením hlavně v zimě, když venku mrzne, až praští, a brzy se stmívá. K teplé peřině patří i krásné...

Výběr článků

Načítám