Hlavní obsah

Podle čeho vybírat peřiny a polštáře pro kvalitní spánek

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sortiment přikrývek i polštářů je rozmanitý a měl by uspokojit i náročné požadavky. Žádané materiály, jako jsou peří, hedvábí, bavlna, vlna či mikrovlákno jsou zárukou kvality.

Foto: Á LA MAISON

Peřina z husího peří Daunenstep 680 (cena od 6150 Kč), výplň z panenského husího prachového peří, potah 100% bavlna, velikost 135x200 cm.

Článek

Než se k nákupu rozhodneme, sledujeme hned několik parametrů najednou: kromě schopnosti přizpůsobit se teplotě v ložnici během roku či schopnosti odpuzovat vlhkost je důležitá i její velikost a také to, zda je přikrývka tenká nebo objemnější, měkká, teplá a lehká, hypoalergenní. Důležitý je i druh materiálu, z něhož je vyrobena. Podobné to je i s výběrem polštáře.

Sledujeme roční období

Pro chladnější měsíce (pozdní podzim, zima a časné jaro) se hodí teplá přikrývka, která hřeje. To neznamená, že silnější deka hřeje více. Přikrývka má být hlavně prodyšná a lehká. Mezi materiály, které udrží teplo, patří vlna a mikrovlákno. Nejteplejší přikrývky mají náplň o hustotě 400 g/m2 a více vláken.

V přechodném období (jaro, podzim) potřebujeme středně teplou přikrývku s hustotou vláken, ale musí být prodyšná a reagovat na tělesnou teplotu. V případě, že je nám v noci zima, vybereme si silnější přikrývku z vlny nebo vláken o hustotě 350 g/m2. Načechraná vlákna jsou lehká, podobná peří, přikrývka proto téměř nic neváží.

Foto: DORMEO

Oboustranná přikrývka 2 v 1 SilverIon (1390 Kč) s obsahem přírodních vláken Tencel pro chladné i teplé dny.

Pro teplejší období roku (pozdní jaro, léto, brzký podzim) vyhovuje přikrývka z hedvábí, protože chladí a dodává pocit svěžesti, nebo přikrývka s tenkou vrstvou vláken (hustota vláken 300 g/m2 a méně), protože je vzdušná a prodyšná.

Pro horké dny se osvědčila tenká hedvábná náplň se 100% bavlněným potahem odvádějícím vlhkost.

Foto: JASPIS

Letní přikrývka z dutého vlákna (715-881 Kč), různé rozměry, váha 0,8-1,3 kg, vyrobena z kvalitních materiálů, vhodná pro alergiky, lze prát v pračce na 60-90 °C, povrchový materiál 100% PES.

Přikrývka pro každého

Přikrývka pro alergika musí splňovat několik podmínek: materiál, z něhož je vyrobena, musí být odolný vůči roztočům a odolat vysokým teplotám při praní. K nejvhodnějším materiálům patří umělá vlákna navozující pocit prachového peří. Takové přikrývky jsou měkké, vzdušné a lehké.

Foto: IKEA

Mysa Gräs (890 Kč) je tenká a lehká přikrývka s hřejivostí 1 ze syntetického vlákna pro ty, kterým je často teplo a kteří dávají přednost chladnější přikrývce. Rozměry 200x150 cm, celková váha: 550 g, lze prát v pračce, nesušit v sušičce.

Přikrývky z přírodních materiálů, zejména peřiny a polštáře plněné peřím, se používají odedávna. Tyto výrobky díky svým vlastnostem vytvářejí optimální podmínky pro odpočinek a zároveň nepříznivé podmínky pro roztoče.

Nejoblíbenějšími přírodními materiály jsou bavlna, vlna a hedvábí.

Foto: SLUMBERLAND

Úprava přikrývek a polštářů Aegis nás ochrání před roztoči, houbami a plísněmi, odolá praní, má antibakteriální složení a zaručuje dlouhotrvající svěžest. Materiál výplně přináší výborné termo izolační vlastnosti.

Luxusní přikrývky jsou naplněné 100% hedvábnými vlákny, která mají chladivý efekt a přinášejí klidný spánek. Potah z výběrové bavlny s přídavkem hedvábí zaujme jemností a příjemným povrchem.

Přikrývky podle velikosti - na trhu je široký výběr přikrývek vhodných jak pro jednolůžko, tak pro dvojpostel.

Foto: IKEA

Mysa Rosenglim (1990 Kč) je objemná a přesto lehká přikrývka s hřejivostí 5. Výplň z 90% kachního prachového peří zajišťuje měkkost a teplo izolující přikrývku, absorbuje a odvádí vlhkost.

Dobré spaní ovlivní polštář

Zatímco dobrý polštář zajišťuje oporu našemu krku a hlavě, proleželý polštář způsobuje bolesti hlavy i problémy s usínáním. Nastanou-li tyto neduhy, je nejvyšší čas pořídit si nový polštář. Zbavíme se tak roztočů a nepříjemných mikroorganismů a navíc budeme překvapeni, jak pozitivní vliv bude mít kvalitní polštář na náš spánek i celkovou pohodu.

Foto: DORMEO

Polštář Memosan Ergo (1190 Kč) se dokonale přizpůsobí tvaru hlavy a poskytuje jí dostatečnou oporu po celou noc díky viskoelastické paměťové pěně. Ta navíc odpuzuje prachové roztoče a nabízí tak svěží a čisté prostředí ke spánku.

Jak poznáme dobrý polštář?

Podle toho, že má původní tvar a pružnost. V opačném případě ho vyměníme za polštář z vysoce kvalitní paměťové pěny nebo z jemného hedvábí.

Foto: SCAN QUILT

Vodní vak Aqua (2250 Kč) poskytuje mimořádně pohodlnou oporu hlavy, reaguje na měnící se polohu hlavy v noci, lze ho přizpůsobit na požadovanou úroveň pevnosti. Naplněný vodní vak kryje vrstva nealergických polyesterových vláken.

Jak vybrat kvalitní péřový výrobek?

Kvalita prachového peří je určena jeho velikostí. Čím je peří větší, tím větší objem zabere, a tím méně ho tedy potřebujeme k naplnění určitého objemu. Výrobek s potřebnými vlastnostmi a požadovaným teplotním koeficientem bude zároveň i velmi lehký.

Důležité je rovněž procentuální zastoupení prachového peří - nejvíce ceněné jsou produkty se 100% podílem prachového peří.

Rozhodující je i původ peří. Certifikované šlechtitelské farmy garantují kvalitu a zdravotní nezávadnost peří a mohou jej používat i alergici. Nejcennější peří pochází ze sibiřských chovů, neboť husy chované v tomto klimatickém pásmu mají peří hustší a kvalitnější. Prachové peří pochází z hrudníku hus, je lehoučké a jemné. Klasické peří tvoří malá pera s brčky. Prachové peří má schopnost udržet přirozenou teplotu těla vytvořením teplotní bariéry v jeho okolí.

Péřové deky a polštáře vybíráme zásadně v obchodě, kde si je můžeme prohlédnout a osahat.

Přikrývka i polštář mají být při dotyku načechrané a švy nepropustné, aby nedocházelo k průchodu peří ven.

Peří má mít certifikaci kvůli praní a sterilizaci. Musí být originální, což znamená nikdy nepoužité.

Hřejivost přikrývky je určena množstvím výplně. Více peří znamená i více tepla.

Barva používaného peří je bílá, ale je normální, je-li v peřině i určitá část tmavšího peří, což nijak nesnižuje jeho kvalitu a je zárukou přírodního výrobku.

Reklama

Související články

Miminku vždy dopřejte novou matraci

Malé děti stráví v postýlce velkou část dne. Kvalita postýlky a matrace má být prioritou každé maminky. Základní požadavky jsou jasné: bezpečnost, hygienická...

Výběr článků

Načítám