Hlavní obsah

Moderní domov se dá vykouzlit i v 15 let starém domku na venkově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsme přijeli na návštěvu do domu blízko Prahy, chvíli jsme váhali, jestli nejsme na špatné adrese. Dům, před kterým jsme stáli, byl klasickou stavbou se sedlovou střechou, žlutou fasádou a plastovými okny a nic nenasvědčovalo tomu, že jeho interiér by mohl zajímat čtenáře. V tomto případě však stoprocentně platí, že zdání klame…

Foto: www.modernibyt.cz

Hlavní obytná část má zcela odlišnou dispozici od té původní. Majitelé chtěli otevřený prostor, ale oddělenou jídelnu. Architektka to vyřešila příčkou, jejíž spodní část využila jako úložné prostory.

Článek

Mladá rodina se rozhodla pro modernizaci stávajícího bydlení. Katalogový domek postavený před patnácti lety nesplňoval současné nároky zevnitř ani zvenku a tak se zdálo být nejlepším řešením nechat si šikovným architektem postavit dům nový. Simona a David se však rozhodli pro náročnou rekonstrukci… Exteriér domu je nyní v úplně jiném stylu než interiér.

Rekonstrukce byla jistě velmi náročná, nebylo by pro vás jednodušší postavit rovnou nový dům odpovídající vašemu současnému vkusu?

Když jsme tento dům před patnácti lety stavěli, žili jsme v Americe, kde je nejrozšířenější klasický styl, na který jsme si zvykli a chtěli v něm žít i tady.

Foto: www.modernibyt.cz

Police, stejně jako většina nábytku v domě, je vyrobena na míru podle návrhů architektky.

Věci se však vždy nějakým způsobem vyvíjejí a nás už přestal původní interiér bavit. Chtěli jsme něco víc současného. Začali jsme interiérem, ale chystáme se ještě upravit exteriér, takže výsledek bude rozhodně kompaktnější. Venku chceme mít přírodní materiály jako kámen a dřevo a tím navážeme na interiér, kde jsou tyto materiály také použity, a který je celý laděný v neutrálních tónech bílé, šedé, hnědé a béžové. Stavět znova jsme nechtěli, máme toto místo moc rádi. Ve stejné vesnici bydlí Simonini rodiče a máme to odtud blízko do Prahy.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňský kout není na první pohled příliš velký, všechny spotřebiče se do něj však pohodlně vešly a Simoně na přípravu jídel prostor stačí. Zrcadlová plocha nad pracovní deskou prostor opticky zvětšuje.

Koho jste oslovili ohledně realizace interiéru?

Od začátku jsme chtěli, aby interiér řešila Dája Šulcová ze studia Design line. Je to naše dlouholetá kamarádka, ale hlavně známe její práci, která se nám líbí. Nemohli jsme si dovolit riskovat spolupráci s někým, koho neznáme.

Foto: www.modernibyt.cz

Schody ze dřeva působí současněji díky nerezovým a skleněným plochám. Kulaté zrcadlo je velmi praktickým i estetickým doplňkem.

Rekonstrukce trvala dlouho a my byli většinu času v zahraničí, takže jsme neměli možnost na průběh nějak dohlížet ani do něj zasahovat. Museli jsme tedy mít jistotu, že naše představy byly správně pochopeny, a důležitá byla také vzájemná důvěra. Lépe jsme určitě vybrat nemohli, dopadlo to výborně a naše „staronové“ bydlení si velice užíváme.

Co vše bylo nutné rekonstruovat a do jaké míry jste se podíleli na výsledku?

Hodně se bouralo, zachovaly se pouze příčky… S dispozicí se příliš nehnulo, ale vše ostatní je dnes úplně jinak. Jsou zde nové podlahy, vestavěly se podhledy, do koupelny přibyla sauna a všechen nábytek je na míru. Jde tedy o úplně nové bydlení.

Foto: www.modernibyt.cz

Simona a David vyznávají zdravý životní styl. U domu mají bazén a ve velké koupelně v přízemí nechybí ani sauna.

Naše zadání bylo jednoduché - chtěli jsme hlavně otevřenější prostor a bydlení vhodné pro rodinu, protože máme dvě děti. Vzhled interiéru už nebylo tak těžké přiblížit. Dále jsme jen ukazovali, co se nám líbí, a společně se radili o tom nejzásadnějším.

Nastaly během přestavby nějaké komplikace?

Bohužel ano a dost podstatné… Při úpravách jsme zjistili, že původní stavba byla provedena nekvalitně. Rekonstrukce, která měla trvat 4-5 měsíců, se tak protáhla zhruba na rok, protože bylo nutné tyto věci řešit.

Foto: www.modernibyt.cz

V ložnici je velká postel a noční stolky se svítidly připomínající spíše klasický styl. Celkový dojem dotváří knihovna ve vysokém laku, která byla vyrobena na míru.

Co je spojovacím prvkem celého interiéru?

Určitě přírodní materiály a barvy. Často se zde opakují lesklejší plochy na textilu, obkladech i doplňcích. Nábytek jsme chtěli funkční a designově velmi jednoduchý. Protože je vše na míru, dokonale sem padne. Pro náš domov je také charakteristické světlo a otevřenost prostoru.

Foto: www.modernibyt.cz

Do koupelny v patře je vstup přímo z ložnice.

Nelákalo vás někdy bydlení v centru Prahy? Neplánujete v budoucnu stěhování?

Vůbec ne. Velkoměstského života si užiji díky své práci na cestách. Doma mi vyhovuje klidnější prostředí, výhled do zeleně, zahrada a vlastní bazén. V devadesátých letech jsem žil v Praze asi dva roky, pak jsem začal podnikat v zahraničí a rozhodl se vybudovat místo pro rodinu na venkově.

Tohoto rozhodnutí nelituji a naopak si myslím, že s přibývajícím věkem si budeme ještě víc jisti, že život na vesnici nám vyhovuje. Když chceme na dobrou večeři nebo do divadla, za půl hodiny jsme v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní mezonetový byt obložený dřevem

Dřevěné obklady si možná někteří pamatují z nevzhledných panelových bytů, kde byly kdysi trendem, nebo z oblíbených chat a chalup za městem. Romana a Pavel...

Výběr článků

Načítám