Hlavní obsah

Dřevěný dům s moderním výrazem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevěný dům, který vyrostl nedaleko malého městečka v Povltaví, nás zaujal nekompromisním moderním výrazem. Atraktivní architektuře nechybí ani skryté vnitřní půvaby: originální technické řešení a komfort za přijatelnou cenu.

Foto: Lina Németh, www.dumabyt.cz

Kompaktní tvar domu zakončuje pultová střecha, která se zvedá od západu k východu. Východní fasáda, kde je umístěn vstup, je nejvyšší a nejvíce uzavřená, jižní průčelí má velká okna a je odlišeno dřevěným obložením.

Článek

Majitel parcely v krásném místě, v nové zástavbě na jih od Prahy, se z časových důvodů rozhodl pro dřevostavbu. Výběr z nabídky typových domů však ničím nezaujal, a tak se rozhodl obrátit se na architekty. „Představoval jsem si jednoduchou střídmou kostku s obývacím prostorem v přízemí, dvěma ložnicemi, pracovnou a zázemím v patře," uvedl majitel domu.

Foto: Lina Németh, www.dumabyt.cz

Západní, východní a severní fasádu domu kryje antracitový plášť z cembonitových desek. Okna jsou stíněna předokenními hliníkovými žaluziemi, velkou prosklenou plochu v přízemí chrání markýza zavěšená na ocelových táhlech.

„Většina návrhů sice splnila tyto základní věcné požadavky, ale chyběla jim přidaná hodnota. Obvykle volím jinou cestu než ostatní, a proto mě nejvíce oslovila práce architektů z ateliéru Prodesi-Domesi, kteří přistupují ke každému projektu velmi individuálně, přinášejí vlastní technické know-how a i malému domu vtisknou originální tvář."

Architektonický návrh zohledňuje „strategickou" polohu parcely na okraji nové zástavby, s hezkým výhledem na louku a les. V místě, kde se střetávají dvě ulice, zaujímá dům dominantní pozici. Je umístěn v severovýchodním rohu pozemku, odkud vede přístup na zahradu.

Foto: Lina Németh, www.dumabyt.cz

Podlaha v přízemí se nachází ve výšce 30 cm nad úrovní terénu. Vstup do domu je zastřešen stříškou, umístění vstupních dveří je navrženo tak, aby nenarušilo pravidelný rastr obložení fasády. Horizontální okna přivádějí do místností v patře ranní slunce.

Úspornost dřevostavby vychází z kompaktní čtvercové dispozice s minimálním podílem komunikací a racionální velikostí všech místností. To se ale při promyšleném řešení nijak nevylučuje s komfortem, nechybí patřičné zázemí ani úložné prostory (jak tomu někdy bývá u malých typových domů, kde developeři dosahují nízkých nákladů za cenu nedostatečného zázemí či vybavení). K chladnému severnímu průčelí jsou přiřazeny prostory zázemí, střed přízemí zaujímá hala se schodištěm.

Foto: Lina Németh, www.dumabyt.cz

V interiéru dali majitelé přednost dřevu, bílé barvě a střídmým barevným akcentům. V kuchyni vyrobené z bíle lakovaných MDF desek upoutá pozornost obložení stěny zeleným plexisklem.

Společný obývací prostor je rozvržen na půdorysu ve tvaru písmene L a obrací se k jihu a k západu. Jeho užitná plocha 35 metrů čtverečných by stačila i tříčlenné rodině, a přitom neklade velké nároky na úklid, údržbu a vytápění. Z obývacího pokoje se prosklenou stěnou vychází na terasu, částečně krytou přesahem střechy a bočních stěn.

Princip zónování se uplatňuje i v patře, kde se nacházejí dvě ložnice a pracovna. Výhledy z pokojů směřují na osluněné strany, koupelna a šatna „hledí" k severu. Pásovým oknem lze z pracovny přehlédnout přes střechy sousedních domů na louku a les, kde se často pasou srnky a pobíhají zajíci.

Foto: Lina Németh, www.dumabyt.cz

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) chodba 3) obývací pokoj 4) kuchyň 5) technická místnost 6) WC 7, 8) sklad 9) terasa

Z původní představy krychlového domu se vzhledem k požadavkům místního stavebního úřadu vyvinul atypický tvar s pultovou střechou. „Základní koncept inspirovala pootevřená krabička zápalek," říká autor, architekt Pavel Horák.

Přesahující střecha, severní, východní a západní fasáda jsou obloženy cembonitovými deskami a vytvářejí jakýsi kompaktní ochranný obal, v němž jsou jen menší okna. Návrh fasády vychází ze snahy dodržet čistý spárořez, půdorysný rozměr domu i rozmístění a velikost oken se tedy odvíjejí od základního modulu (šířka desky 120 cm).

Foto: Lina Németh, www.dumabyt.cz

Kromě jídelního stolu a sezení, které je orientováno na západní stranu, není ve společné obytné části mnoho nábytku. Veškeré knihy, časopisy a další nezbytnosti se vešly do bílé skříňové sestavy zavěšené na schodišťové stěně.

Jedna z nich dokonce „maskuje" vstup ze zahrady do skladu. Šedý strukturovaný povrch příjemně kontrastuje s otevřenou jižní fasádou, obloženou latěmi z neupraveného modřínového dřeva. Kompozice vrcholí velkým ložnicovým oknem v patře, které je chráněno předokenní žaluzií.

Foto: Lina Németh, www.dumabyt.cz

Půdorys patra: 1) chodba 2) koupelna + WC 3) šatna 4) pracovna 5, 6) ložnice

Dům je dokonale „zabalený" i v technickém slova smyslu, což potvrzují jeho tepelněizolační vlastnosti. „Srovnání zděné a dřevěné stavby mi připomíná rozdíl mezi těžkým a lehkým jídlem," říká architekt. „Uvnitř máme po celý rok optimální klima, interiér příjemně voní dřevem. A náklady na vytápění za letošní topnou sezónu od října do května činily necelých 8400 Kč."

Autor
Ing. arch. Pavel Horák (1978)
Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební a Fakultu architektury na ČVUT Praha. Od r. 2002 spolupracuje s architektem Václavem Zahradníčkem ve společnostech Prodesi a Domesi na vývoji a aplikaci systému dřevostaveb pod stejnojmenným označením. Je hlavním organizátorem Salonu dřevostaveb, ojedinělé přehlídky moderních dřevostaveb realizovaných v České republice. Publikuje odborné články o dřevostavbách a jejich využití v současné výstavbě bytových a komerčních objektů.

 Jitka Pálková, www.dumabyt.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha 71,6 m²

Užitná plocha 117 m²

Konstrukce betonové základové pasy, montovaná dřevostavba s dřevěnou rámovou konstrukcí, obvodový plášť s otevřenou difuzní skladbou (sádrokartonová předstěna s vloženou izolací, OSB deska, tepelná izolace mezi nosnými sloupky 120 mm, vnější difuzní DHF deska, vnější tepelná izolace, provětrávaná vzduchová mezera), vnější obložení cembonitové desky a modřínové hranoly, dřevěné stropy, schodiště z ohýbaného ocelového plechu, dřevěný krov. Střešní krytina: ocelový falcovaný plech s trvanlivou povrchovou úpavou (RUKKI)

Výplně otvorů dřevěná eurookna (v horním podlaží pevné zasklení), předokenní hliníkové žaluzie na elektrický pohon, vnitřní dveře laminované do obložkových zárubní

Vytápění ústřední plynové, podlahové vytápění + radiátory

Dům má parametry energeticky úsporné stavby (celková tepelná ztráta činí 8 kW, koeficient prostupu tepla obvodové stěny U = 0,21 W/m²K)

Cena obvyklá cena u tohoto typu staveb je 6000 Kč/m3 obestavěného prostoru

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám