Hlavní obsah

Relaxační nábytek vrací dobrou náladu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abychom měli v rovnováze psychickou a fyzickou kondici, musíme nejen pracovat, ale i odpočívat. Ztracenou energii nám vrátí jedině relaxace. Vhodný relaxační nábytek by v žádné domácnosti neměl chybět.

Foto: T NÁBYTEK

Rohová rozkládací sedací souprava ALTO má úložný prostor i funkci spaní, což jí dodává na praktičnosti. Výplň sedáku tvoří velmi kvalitní polyuretanová pěna v kombinaci s pružinami faliste, výplň opěráku je z PUR pěny. Provedení pravý nebo levý roh.

Článek

Co si ale pod pojmem relaxační nábytek představit? Nic víc, než pohodlnou sedačku, sofa, křeslo či pohovku, které nám po všech stránkách vyhovují a slouží hlavně k regeneraci organismu, což nám vrátí dobrou náladu.

Různé podoby pohovek

Ať už si pro lenošení vybereme klasickou sedačku, křeslo, dlouhou židli, pohovku, gauč či sofa, měly by být především pohodlné, variabilní, polohovatelné a cenově přijatelné.

Foto: JV POHODA

Chaise longue Casanova má vysoké opěradlo a konstrukci umožňující pohodlné natažení nohou. Je to luxusní typ nábytku, který bude ozdobou každého interiéru.

Křeslo je univerzální kus nábytku, který potěší v obýváku, pracovně i ložnici. Ve společnosti lampy vytváří ideální místo pro odpočinek. K pohodlnému sezení v křesle potřebujeme opěrku pod nohy a správné ergonomické parametry včetně opory hlavy a rukou.

Dlouhá židle neboli chaise longue je kompromis mezi křeslem a lehátkem. Je určena pouze k odpočinku a lze v ní buď sedět jako v křesle, nebo být v poloze pololeže. Má vysoké, často polohovatelné opěradlo a konstrukci, která umožňuje pohodlně si natáhnout nohy. Nejlépe se vyjímá jako solitér. Výška sedáku by měla být od 42 do 48 cm, hloubka taková, aby se dobře ohýbala noha v podkolení, větší pohodlí zajistí alespoň jedna područka.

Foto: JV POHODA

Moderní sedací souprava Shine znamená skvělou kvalitu kůže. Nejmodernější typy výplní, rámů a pružin dávají záruku dlouhé životnosti. Ušlechtilý design navíc zaručuje, že nábytek se nám „neokouká“ ani za dlouhá léta.

Moderní sedačka je především pohodlná. Proti klasické má mnohem větší plochu na sezení, takže si můžeme natáhnout nohy, opěradla jsou polohovatelná a skládá se z variabilních prvků nabízejících různé možnosti pro sestavení odpočinkových ploch.

Pohovku, sofa nebo gauč používáme na krátký odpočinek nebo příležitostné přespání. Nemají potřebné rozměry jako postel a ani plocha určená k ležení nemá patřičné parametry.

Jasná pravidla výběru sedačky

Místo – kolik místa pro pohovku nebo křesílko v prostoru máme? Na procházení kolem nižšího nábytku potřebujeme minimálně 0,6 m a 0,8 m kolem vyššího nábytku. V úvahu bereme topení, výšku parapetu, otevírání dveří, přístup k zásuvkám na stěnách i vzdálenost televizního koutu.

Účel je jasný. Pohovku si pořizujeme k relaxaci, spíš promyslíme, zda bude posezení sloužit i na přespání, kolik lidí na něm bude sedět a kam ho umístíme?

Foto: KONSEPTI

Massas je modulární pohovka s možností přidání standardního a malého křesla i stolku. Zajímavá je asymetrická struktura prošití a zvláště měkké čalounění. Výrobce Moroso.

Tvar a velikost – před nákupem musíme vědět, zda si pořídíme rohovou sedačku, modulární kus, nebo postačí trojsedák či dokonce dvojsedák. V úvahu bereme i úložný prostor pro lůžkoviny nebo jiné věci.

Hloubka a výška sedačky. Důležité je, abychom mohli ohýbat nohu u hrany pohovky a dobře se nám z ní vstávalo. Výšku pohovky budou řešit spíš starší ročníky, které preferují vstávání z větší výšky. I když každému vyhovuje něco jiného, je dobré si vyzkoušet oblíbenou polohu sezení i vstávání přímo na pohovce.

Foto: LD SEATING

Na pohled útlá a jemná, nabízí však měkké a pohodlné posezení. Taková jsou nová křesla Sky+, k dostání ve dvou designech a třech variacích: vysoké křeslo, nízké křeslo (obě s možností houpací i nehoupací mechaniky) a podnožku pod nohy.

Materiál – u více namáhaných pohovek se osvědčilo hustě tkané čalounění nebo dražší kůže. Další možností jsou látky se speciální úpravou proti skvrnám, které mají delší životnost. Odolnější jsou látky s vyšší gramáží (360–1200 g/m2). Pěna z mikrovlákna je vhodnou výplní pro pevný základ a tvar, do polštářů se hodí více peří kvůli teplu a nadýchanému efektu.

Nadčasový design nestárne, není samoúčelný, ale funkční a nabízí výhodný poměr mezi kvalitou a cenou.

Cenu určuje velikost pohovky, potah a také značka.

Módní barvy a trendy

Barvu relaxačního nábytku volíme podle dalších barev v interiéru. Barva má ladit především s celkovým pojetím interiéru. Vždy záleží na našem vkusu, i když tmavší barvy jsou praktičtější.

Při výběru pohovek raději nepodléháme módě. Vyplatí se investovat do nadčasovosti a do kvality.

Foto: IKEA

Křeslo-ušák Svanby šedá (5490 Kč) s extra podporou pro krk poskytuje s podnožkou (1490 Kč) uvolnění a odpočinek v pohodlí domova.

Neutrální bílé, černé či šedé tóny stále vedou, oblíbené jsou i přírodní odstíny béžové, hnědé a korálově červené.

Optimistické a živé barvy jako oranžová, žlutá, červená a zelená patří mezi stálice.

Větší kus nábytku spíš pořídíme v neutrálních tónech a barevnost doladíme různými polštářky a dalšími doplňky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám