Hlavní obsah

Cenu Ministerstva kultury za architekturu má letos profesor Emil Přikryl

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Národním divadle v Praze proběhlo slavnostní předání Ceny Ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury. Laureátem této prestižní ceny se stal profesor Emil Přikryl.

Foto: archiv Česká komora architektů

Oceněný architekt Emil Přikryl a jeho Galerie Benedikta Rejta v Lounech

Článek

Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury pro rok 2012 udělila ministryně kultury Emilu Přikrylovi za dlouhodobé umělecké a pedagogické zásluhy v oblasti architektury.

„Děkuji Karlu Hubáčkovi, Rostislavu Šváchovi, svému otci a samozřejmě svým žákům. Těm přeji, aby byla ta úžasná budova školy architektury Akademie výtvarných umění od Jana Kotěry a Josefa Gočára skutečně jejich,“ sdělil Přikryl při předávání ceny.

Foto: archiv Česká komora architektů

Exteriér Galerie Benedikta Rejta v Lounech, rekonstrukce z roku 1998.

Emil Přikryl je podle ministerstva významným českým architektem a pedagogem.

„Myslím, že náplní architektova života není postavit toho co nejvíce, avšak to, co postaví, postavit dobře. Emilovo dílo není velké počtem, ale kvalitou, která mu již dnes zajišťuje nesporné místo na Parnasu české architektury, místo mezi takovými velikány, jako byli Jan Kotěra či Jaroslav Fragner," dočteme se v knize "Emil Přikryl a jeho škola" od Mirko Bauma.

Foto: archiv Česká komora architektů

Vila Věry Chytilové v Praze-Troji.

Sedmašedesátiletý architekt se narodil v Bílovci na Moravě v rodině malíře a učitele výtvarné výchovy. V Praze absolvoval Fakultu architektury na Českém vysokém učení technickém a Školu architektury AVU.

Od roku 1969 byl členem Školky SIALu (inkubátoru pro mladé a nadějné absolventy) pod vedením Karla Hubáčka. V roce 1990 se vrátil na Akademii výtvarných umění, kde působí jako profesor dodnes a podle mnohých zvyšuje kvalitu české architektury už více jak dvacet let.

Foto: archiv Česká komora architektů

Nákres Janáčkova kulturního centra v Brně.

Architektových prací není mnoho. Mezi jeho nejznámější realizace patří podle České komory architektů rodinný dům Věry Chytilové v pražské Troji, nepřehlédnutelné českolipské Nákupní středisko Uran nebo zdařilá rekonstrukce Galerie Benedikta Rejta v Lounech.

Foto: archiv Česká komora architektů

Model konzulátu v Šanghaji.

Od České komory architektů získal Emil Přikryl Poctu ČKA 2009 a Komora ho poté nominovala na udělení Ceny Ministerstva kultury loni i letos. Laureáty Ceny Ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury byli v předchozích letech např. Eva Jiřičná, Alena Šrámková nebo Miroslav Masák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám