Hlavní obsah

Minimalismus moderního bydlení rozehřeje dřevo

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimalismus, čistý design a nadčasovost – to je styl mladší generace. Jde o trend, který ale v sobě může nést i trochu chladu, odstupu a jistou neútulnost. V kombinaci s přírodním dřevem se toho ale bát nemusíme.

Foto: KRATOCHVÍL PARKET PROFI

Dřevěná nápadná podlaha v dekoru Jasan Gotland je výrazným prvkem v interiéru. Krásně se doplňuje s bílou kuchyňskou sestavou a čistě bílou výmalbou stěn v domě.

Článek

Klasický rodinný dům mladá rodina zakoupila už rozestavěný, těsně před dokončením hrubé stavby. Lokalita se jim líbila (klidné zelené místo s dobrou občanskou vybaveností), ale vnitřní řešení domu už méně.

Oslovili proto studio architektů Fandament Architects a začali společně plánovat nejen změny základních dispozic, ale i finální designové úpravy, včetně výběru oblíbených materiálů.

Foto: KRATOCHVÍL PARKET PROFI

Přírodní materiály si majitelé cení nade vše. Terasa je z křemencového obkladu Kvarcit Brasil, plot zásadně dřevěný, konkrétně modřín.

Výsledek se povedl na jedničku: vznikl jedinečný dvoupodlažní domek s dispozicí 4+KK na obytné ploše 140 m2, který se může pochlubit dobrými nápady, netradičním propojením modernismu s tradičním dřevem a velkou odvahou ve výběru materiálů.

Foto: KRATOCHVÍL PARKET PROFI

Pracovna je rovněž v žíhaném provedení, včetně obkladu stěn a na zakázku vyrobených polic a pracovního stolu.

Na podlaze světlý jasan

Jak bude interiér působit, ovlivňují do značné míry největší plochy – tedy stěny a podlaha. Málokdo si uvědomuje, že se lze zaměřit pouze na ně a proměna interiéru je kompletní. Kdo si přeje prostor zútulnit, nemusí se obklopit množstvím nábytku a dekorací. Stačí interiér vymalovat do teplého tónu nebo stěnu obložit.

Foto: KRATOCHVÍL PARKET PROFI

Černo-žíhaný dřevěný nábytek logicky propojuje celý dům. Na snímku koupelnové skříňky vyrobené na míru.

Takovou cestou šli i naši hostitelé, kteří zvolili celostěnové obložení bílo-černým žíhaným nábytkem vyrobeným na míru (dýha black fire). Tento dekor se line celým domem a objevuje se např. u skříněk v koupelně, ložnici nebo v pracovně.

A podlaha? Světlá, konkrétně v odpočinkové místnosti v klidnějším provedení, materiál přírodní dřevina jasan. Právě v ložnici krásně vyniká a elegantně doplňuje bílou výmalbu pokoje.

Interiér v kontrastu

V ostatních částech domu je na 100 m2 položena dřevěná podlahová krytina v dekoru Jasan Gotland, který má výraznou kresbu, což od majitelů vyžadovalo jistou odvahu. Ta se ale vyplatila, protože vícevrstvá krytina nabízí mnoho kontrastujících odstínů, navíc každá palubka je neopakujícím se originálem.

Foto: KRATOCHVÍL PARKET PROFI

Žíhaný světlý jasan je nejen na podlaze, ale i na schodišťových stupních. Jde o hladké provedení typu Modern.

Ve shodném dekoru majitelé nechali obložit i schodiště (hladké obložení typu Modern), což je moudré. Nevypadá totiž hezky, když dřevěnou podlahu v přízemí a v patře spojuje schodiště s jiným dekorem.

Dům musí mít jistou logiku, společnou myšlenku, která se line celým prostorem. V našem případě je to láska k přírodním materiálům, což dokládá i krytina v dětském pokoji. Není sice dřevěná, ale z přírodního marmolea.

Jde o materiál, který se v pásech lepí k podkladu a má výtečné užitkové vlastnosti: hřeje, je příjemný pro chůzi naboso, nabízí pestrou škálu veselých barev a motivů, je antialergenní a vhodný pro rodiny s dětmi a domácími mazlíčky.

Foto: KRATOCHVÍL PARKET PROFI

Ostrůvková kuchyně opticky odděluje kuchyňskou a obytnou část, přitom je odtud vidět do sousedních místností.

Komfort užívání zvyšuje v přízemí navíc instalované podlahové vytápění, které majitelka ocení i při kulinaření v kuchyni. Srdcem domu je samozřejmě kuchyně, kde se manželé snažili zdánlivě o nemožné: navodit pocit nenápadnosti a vzdušnosti. Ale povedlo se.

Kuchyně je koncipovaná netradičně: má ostrůvek, který opticky odděluje vlastní kuchyň od jídelního stolu a obývací části. Prostor je přitom centrem, odkud je přehled o dění v sousedních prostorách.

Foto: KRATOCHVÍL PARKET PROFI

Černo-bílá kombinace je patrná na první pohled. Stůl v bílo-černém žíhaném stylu a černá kožená sedačka prostoru dominují.

Na kuchyň navazuje obývací část, které dominuje kožená rohová sedačka černé barvy i audio-video technika. Společným prvkem těchto místností jsou dva krásné lustry z bílého mléčného skla. Nepřehlédneme ani skleněné dveře ve skleněném rámu v kuchyňské části.

Foto: KRATOCHVÍL PARKET PROFI

Pocit vzdušnosti, prostornosti a dostatek světla je i díky dveřím z bezpečnostního skla.

Reklama

Výběr článků

Načítám