Hlavní obsah

Posuvné dveře vyřeší problémy s prostorem

Právo, Karolina Černá

Klasické posuvné dveře při otevírání skládáme jako harmoniku, nebo je suneme díky vodicí liště po stěně. Moderní typy zajíždějí do pouzdra ve zdi, takže nezabírají žádné místo.

Foto: SAPELI

Pohyb obou křídel posuvných dveří je synchronizovaný. Zavírají se jedním směrem paralelně za sebe ve dvojitém stavebním pouzdru. Pouzdro je v ceně od 12 526 Kč.

Článek

Majitelé menších panelákových bytů dobře znají situaci, kdy nemohou úplně otevřít jedny dveře, protože by narazily do dveří druhých. Právě kvůli nedostatku místa se vyplatí pořídit posuvné dveře. Jejich nevýhodou je snad pouze menší tepelná a zvuková izolace než u klasických otočných dveří.

Posuvné dveře nalezneme v klasických rozměrech: standardní výška je 197 cm, šířka jednokřídlých dveří 60, 70, 80 či 90 cm. Běžná šířka dvoukřídlých dveří je 125, 145, 165 nebo 185 cm.

Foto: J.A.P.

Stavební pouzdro Standard J. A. P. schová do zdi jedny jednokřídlé dveře. Díky kvalitnímu pojezdovému systému zprostředkovává zavěšeným dveřím pohodlný a tichý pohyb. Cena pouzdra od 6358 Kč.

Posuv po stěně se obejde bez větší stavební úpravy, posuv do stěny ovšem vyžaduje hrubou stavební práci. Na opatření dveří zasouvaných do zdi proto myslíme raději již při projektu stavby.

Dveře posuvné do pouzdra

Dveře zasouvající se do zdi – stavebního pouzdra – šetří místo nejvíce ze všech posuvných typů. Dveře se zasouvají do pouzdra, které si představíme jako plechovou kapsu. Pouzdra jsou určena pro sádrokartonovou i zděnou příčku.

Foto: J.A.P.

Posuvné celoskleněné dveře se zasouvají do stavebního pouzdra J. A. P. Standard. Cena pouzdra od 6358 Kč.

Zasunovat do pouzdra se dají dveře jednokřídlé i dvoukřídlé, a to buď od sebe, nebo na jednu stranu za sebe. Je také jedno, zda jde o dveře dýhované, fóliované či prosklené. Zanesení prachu do prostor, kam se dveře zasouvají, brání ochranné štětinky, které prach dovnitř nepustí.

Dveře zasouvací do stavebního pouzdra můžeme vybavit i tzv. tichým dorazem, který může být součástí horní pojezdové lišty. Na základě pneumatické brzdy plynule ztlumí dojezd dveřního křídla při jeho úplném vysunutí.

Typy stavebních pouzder

Nejběžnější typ stavebního pouzdra je určen pro zasouvání jednokřídlých dveří. Hodí se do malometrážních bytů, oddělí jakékoli prostory.

Foto: SAPELI

Posuvné kování Avanza určené pro dveře posuvné na stěnu má dorazy s pneumatickým tlumením a umožňuje aretaci křídla v zavřeném i otevřeném stavu. Cena prosklených dveří Elegant v dýze polenská švestka je 12 120 Kč.

Pro dveře odtahující svá dvě křídla od sebe je vhodný systém dvou stavebních pouzder (na každé straně jedno) navzájem spojených vodicí lištou. Každé z pouzder je přitom určeno pro jedny jednokřídlé dveře. Pohyb křídel může být i synchronní, obě křídla pak lze zavírat či otvírat současně.

V paralelním dvojitém pouzdru se dvě dveřní křídla synchronně zavírají jedním směrem za sebe. Šířka boxu je větší, protože se do něj zasouvají dvě křídla.

Foto: SAPELI

Lamelové dveře Elegant šetří místo v interiéru. Existují jako harmonikový typ i skládací, který vybočuje pouze do jedné strany. Cena dvoukřídlého provedení dveří od 11 710 Kč.

Ve dvojitém pouzdru jsou zabudovány dvoje jednokřídlé dveře – zasouvají se za sebe do jednoho boxu. Systém je vhodný k oddělení dvou sousedících pokojů vedle sebe (např. koupelny a toalety v panelovém bytě). Dveře se zasouvají nezávisle na sobě.

Další typy posuvných dveří

Dveře posuvné po stěně nevyžadují hrubší stavební úpravy. Šetří průchozí prostor, ale vyžadují volné místo na stěně ve směru, kam se dveře posunují. Posuv může být viditelný, ale zejména u designových dveří je už skrytý. Posuvné dveře využijeme v prosklené stěně, na jejíž boční světlík mohou zajíždět. Prostor získá světlo a provzdušněnou atmosféru.

Lamelové dveře přinášejí do interiéru kromě výrazné úspory místa i nevšední vzhled. Existují jako harmonikový typ otevírající se do obou místností, který je ideální pro přechod místnosti na terasu. Skládací typ pak vybočuje pouze do jedné strany.

Foto: SAPELI

Výhodou posuvně-kyvných dveří je velmi snadné otevírání. V první fázi se křídlo pohybuje jako u klasických dveří otočných, potom zasahuje do obou dvou prostorů posuvem k závěsové straně. Cena od 16 300 Kč.

Posuvně-kyvné dveře v obou směrech spojují vlastnosti otevírání otočného i posuvného. Provedení má specificky posunutou osu otáčení. V první fázi se dveřní křídlo otevírá jako u klasických dveří otočných, potom zasahuje do obou dvou prostorů posuvem k závěsové straně. Jejich výhodou je velmi snadné otevření lehkým zatlačením.

Povrchy dveří
Sklo je vhodné do moderních interiérů. Na to, že chceme celoskleněné dveře, myslíme už ve fázi stavební přípravy, protože kvůli váze vyžadují dostatečnou oporu.
Dýha má vzhled dřeva, speciálně upravená ARO dýha zachovává stejnou texturu dřeva. Dýhovaný povrch je odolný díky nástřikům ztvrzujícího laku.
Lamináty snesou bez viditelných změn lehké odření, poškrábání a zabrání vzniku skvrn např. od horké vody či kávy.
Fólie zastupují nejlevnější variantu umělých povrchů. Hitem mezi umělými materiály je PVC, které se na dveřní křídlo lisuje pomocí vakua, tedy tzv. vacuo fólie.
Dřevo má originální kresbu. Vyžaduje však výživu v podobě přípravků s obsahem včelího vosku.

Posuvné kování

Posuvné kování umožňuje pohybovat snadno, lehce a nehlučně i těmi nejtěžšími dveřmi. Při výběru kování rozhoduje materiál a váha dveří. Pokud možno se spoléháme na dražší kovové vodicí lišty a pojezdové vozíky, které déle vydrží.

Foto: SAPELI

Skryté posuvné kování Ulterior spatříme, až když se dveře posuvem otevírají. Mechanismus zajišťuje posuv a otevření křídel. Toto atypické kování stojí od 6000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Luxusní moderní dům respektující přírodu

Pozemek v téměř nedotčené přírodě s hezkým výhledem a navíc s dobrým dopravním spojením do hlavního města, to zní jako pohádka. Dům, kam vás zveme na návštěvu,...

Chytré a praktické vybavení minipracovny

Při nedostatku volného prostoru v bytě si zařídíme minipracovnu pod schodištěm, střešním výklenkem, ve skříni nebo v rohu místnosti. Šetřit prostor nám pomůže...

Výběr článků

Načítám