Hlavní obsah

Honosný třípatrový dům si majitelé zamilovali na první pohled

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si mladý česko-italský pár hledal před pěti lety bydlení, měl jasně stanovené priority, a to především ohledně lokality a dispozice. Osud je však navedl docela odlišným směrem. Stačil jeden malý kompromis - návštěva nemovitosti ve zcela jiné části města. Bylo to téměř jako láska na první pohled.

Foto: www.modernibyt.cz

Z nosných sloupů architekt vytvořil dominantní prvek obývacího pokoje.

Článek

První věc, která mě zaskočila, byla velikost domu. Přiznávám, že fotografie, které jsem měla k dispozici, byly zkreslující. Kolik vás v domě žije?

Podle mého názoru je rozloha domu zcela ideální pro naši tříčlennou rodinu. Mnozí by mohli namítat, že se v třípatrovém domě můžeme sami sobě ztrácet. Ale já si myslím, že s příchodem čtvrtého člena do domácnosti bychom se mohli cítit poněkud stísněně. Každý máme své vlastní zázemí – pracovnu, ostatní místnosti jsou naše společné prostory, kde trávíme většinu času.

Foto: www.modernibyt.cz

Majitelé zařizovali dům pro aktivní společenský život. Jídelna se používá při větších akcích.

Pokud dobře počítám, na každého člena vychází jedno patro. Jaké je rozložení místností ve skutečnosti?

V prvním patře najdete kromě vstupní haly také kuchyň, jídelnu, která je koncipovaná jako společenská místnost, a rozlehlý obývací pokoj, ten pokračuje vstupem na terasu a zahradu. V druhém patře je manželská ložnice a koupelna, synův dětský pokoj a jeho koupelna. Patro uzavírá moje pracovna. Téměř celé třetí patro patří manželovi, zde má on své vlastní soukromí. Jedna místnost v podkroví nejvyššího patra je vyhrazena pro hosty.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je centrem veškerého dění i v této domácnosti, rodina se zde schází nejčastěji, proto je tu kvalitní barový stůl se třemi židlemi.

Pojďme se vrátit na úplný začátek. V tuto chvíli je dům noblesně zařízený, všechna zákoutí spolu harmonicky ladí. Secesní ráz stavby doplňuje moderní pojetí bydlení, které je zařízené podle vašeho vkusu. V jakém stavu jste dům pořizovali?

Když jsme se jeli poprvé na tuto nemovitost podívat, domnívali jsme se, že objekt je téměř k nastěhování. Předešlí majitelé provedli mnoho rozsáhlých úprav. Jedná se o dům z přelomu devatenáctého a dvacátého století. My jsme dům kupovali v technicky velmi dobrém stavu, bohužel zařízeném ne zcela podle našich představ.

Zpočátku jsme si mysleli, že vyměníme mramorovou podlahu za kvalitní dřevěné parkety a v průběhu zabydlování budeme plynule obměňovat další prvky. Dům však byl laděn do zdobného, téměř barokního stylu, který se neslučoval s našimi představami.

Foto: www.modernibyt.cz

Odvážný mozaikový dekor je nejen praktický na údržbu, ale především vytváří z jinak jednoduché kuchyně místnost s atmosférou.

Co změnilo tak zásadně váš názor, že jste se pustili do rozsáhlé vnitřní rekonstrukce?

K zásadní a rozsáhlé změně nás přesvědčil pan Janečka, vynikající architekt, který nás doprovázel na cestě ke splnění našich snů spojených s bydlením. Naše spolupráce se měla zpočátku týkat jen minimálních zásahů. On se však vyjádřil, že pokud se nezmění dispozice, nevymění plastová okna a nepůjdeme do hlubších úprav, nemá z jeho strany smysl s minimální realizací vůbec začínat. A takhle ta dvouletá přestavba vlastně vznikla. Vzali jsme to od základu.

Foto: www.modernibyt.cz

Díky štědré rozloze domu má každý člen domácnosti svou pracovnu, ta manželčina je jakousi galerií vzpomínek, stěny zdobí umělecké fotografie sesbírané z předchozích let.

Po dlouhých měsících jsme došli k výsledku odpovídajícímu našim přáním. S manželem, který je typickým Italem milujícím italské tradice, kulturu a umění, jsme společně s panem Janečkou stvořili jednoduché, a přesto útulné zázemí. Při rekonstrukci se mezi námi střetávaly architektovy minimalistické tendence s naším „vícevrstnatým“ stylem. Ale myslím, že výsledek svědčí o nalezení společného pojetí.

Jak jste se s panem Janečkou seznámili?

Manželův kolega s panem Janečkou spolupracoval. Jednalo se o nějakou malou úpravu v interiéru. Na doporučení jsme se s panem Janečkou setkali, ostatně také původně pouze za účelem malých interiérových zásahů.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice je zařízená ve střídmém duchu, i přesto lze vyčíst mnoho osobnostních rysů majitelů, jedním z nich je oběma společný smysl pro perfekcionismus.

V celém objektu je mnoho obrazů různých stylů, což je typické pro Italy. Kdo vybíral obrazy?

Umění je naše vášeň, především pak manželova. Velká část obrazů je dokonce jeho autorským dílem.

Souvisí vztah k umění, který společně s manželem sdílíte, s výběrem interiérového vybavení? Jak je vidět, dům je zařízený velmi ojedinělými kusy osvětlení z dílny Inga Maurera, pohovka a další nábytek prezentuje plejádu italských designových velikánů. I tento výběr byl váš?

Na vybavování jsme se podíleli společně s panem Janečkou. Většina nábytku byla vybrána na základě jeho předvýběru, konečná volba už byla na nás. Často jsme si pro ně i do Itálie dojeli.

Foto: www.modernibyt.cz

Výhodou koupelny je dostatek denního světla a velikost. Plocha před vanou je z kvalitního ořechového dřeva. Ani na koupelnovém nábytku se nešetřilo.

Má v tuto chvíli dům finální podobu, nebo se chystáte na nějaké dodatečné změny?

Aktuálně se nacházíme ve stavu, kdy jsme si vydechli, ta největší rekonstrukce je za námi. Zpočátku, když jsme se nastěhovali a interiér byl dokončený, jsme si mysleli, že s přestavbou nadobro končíme.

Teď, s odstupem času, jsme se rozhodli k úpravě prostoru, kde je krytý bazén. Nechceme, aby tato část domu působila jako apendix. A s touto rekonstrukcí spojíme opravu sklepních místností, kde jsme se rozhodli vybudovat domácí wellness zónu. S manželem i se synem jsme nejen kulturní, ale i sportovní nadšenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám