Tiché zákoutí s výhledem na jih k lesu vyhovovalo manželům jak klidnou polohou, tak blízkostí přírody a dobrou dostupností hlavního města. Dlouhá úzká parcela, táhnoucí se od příjezdové cesty směrem k východu, přímo vyzývala ke stavbě jednoduchého obdélníkového domu.

Z domu vybíhá západním směrem dřevěná terasa a automobilové stání. Jsou kryté vegetační střechou.

Z domu vybíhá západním směrem dřevěná terasa a automobilové stání. Jsou kryté vegetační střechou.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

„Obrátili jsme se na architekta Tomáše Klance, který nás zaujal svým výtvarným stylem, a tak samozřejmě nezůstalo u prvoplánového řešení," vysvětluje další vývoj majitelka domu.

Interiér je zařízen kombinací renovovaného starého nábytku, nábytku z IKEA a doplňků a dekorací z Indonésie. Pozadí pokoje tvoří přírodní hliněná omítka.

Interiér je zařízen kombinací renovovaného starého nábytku, nábytku z IKEA a doplňků a dekorací z Indonésie. Pozadí pokoje tvoří přírodní hliněná omítka.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Kompozice stavby vyplynula ze situace na parcele, místních regulačních podmínek a autorovy invence. Místní stavební úřad, jak tomu často u nových příměstských čtvrtí bývá, požadoval jednopodlažní stavbu se sedlovou střechou, případně s obytným podkrovím. Architekt transformoval tyto požadavky do atypické formy využívající zkosených rovin.

Součástí obývacího prostoru je kuchyňská linka vestavěná pod galerii a doplněná atypickými skříňkami a zděným varným ostrůvkem.

Součástí obývacího prostoru je kuchyňská linka vestavěná pod galerii a doplněná atypickými skříňkami a zděným varným ostrůvkem.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Vyšel ze základního obdélníkového půdorysu, který narušil částečně zkosenou jižní obvodovou stěnou a zastřešil kombinací podélné pultové střechy a příčně orientované asymetrické sedlové střechy, která se láme nad půdorysem jako japonské origami. V jižním průčelí tak vznikl charakteristický dominantní štít, který dává jednoduchému domu nezaměnitelnou dynamickou siluetu.

Jednoduchá dispozice začíná na západní straně krytým automobilovým stáním a oddělenou dřevěnou terasou, která se směrem k východu rozšiřuje a přechází ve společnou obývací část. Tento prostor, akcentovaný funkční náplní i vysokým stropem otevřeným do štítu, obsahuje sezení, jídelnu, kuchyň a galerii, přístupnou po vřetenovém schodišti. Slunce sem přichází prosklenou jižní stěnou, která opticky propojuje bydlení se zahradou.

Půdorys přízemí: 1) krytá terasa 2) automobilové stání 3) sklad 4) vstupní hala 5) obývací prostor 6) kuchyň 7, 8) dětský pokoj 9) ložnice rodičů 10) WC + technická místnost 11) koupelna

Půdorys přízemí: 1) krytá terasa 2) automobilové stání 3) sklad 4) vstupní hala 5) obývací prostor 6) kuchyň 7, 8) dětský pokoj 9) ložnice rodičů 10) WC + technická místnost 11) koupelna

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Ze společné obývací části vychází otevřená podélná chodba, která rozděluje zbytek dispozice na „teplou" jižní část - ložnici rodičů a dětský pokoj, který lze v budoucnu rozdělit příčkou na dvě místnosti, a „chladnou" severní část - hlavní vstup, WC, technickou místnost a koupelnu.

Chodbu zakončuje šatna prosvětlená francouzským oknem. V podkroví se nachází malá pracovna a čajové sezení na galerii a další pokoj orientovaný na sever, který lze využít pro hosty, jako hernu atd.

Koupelna je zajímavou kombinací keramické dlažby, benátského štuku, přírodního dřeva a skla. Podlahu ve sprše pokrývá mozaika.

Koupelna je zajímavou kombinací keramické dlažby, benátského štuku, přírodního dřeva a skla. Podlahu ve sprše pokrývá mozaika.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Vybavení interiéru paní domu přivítala jako velkou možnost seberealizace a pečlivě jej promyslela do všech detailů. Přiznaná konstrukce krovu, podlahy a nábytek ze dřeva a vlastnoručně prováděné hliněné omítky odrážejí snahu o zdravé bydlení spjaté s přírodou.

Tlumené teplé barevné odstíny, masivní tvary, oblé hrany a nároží prozrazují inspiraci učením feng-šuej. Atmosféru dolaďují nábytkové kusy a orientální dekorace vyrobené v Indonésii podle návrhů Tomáše Klance. Oproti exteriéru, kterému udávají tón pravé a ostré úhly, dům uvnitř získává příjemně zemitou „kulatou" příchuť, která zahřeje u srdce stejně jako poctivě vyzrálé víno. Vzhledem k finančním možnostem mladá dvojice naplánovala realizaci stavby svépomocí.

„Netroufali jsme si provádět vlastními silami kompletní dřevostavbu, a proto jsme se rozhodli pro kombinaci zděné a dřevěné konstrukce," vysvětluje majitelka.

Půdorys patra: 1) galerie 2) pokoj 3) půdní prostor

Půdorys patra: 1) galerie 2) pokoj 3) půdní prostor

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

„Dřevo na stropy a krovy pochází z vlastních zdrojů, stěny jsou zděné z vápenopískových bloků a zateplené z vnější strany. Jde o výhodné spojení, dům má výborné energetické vlastnosti, dlouho drží teplo, a v létě se naopak nepřehřívá. Je navržen jako nízkoenergetický, šetřili jsme na stavbě a vybavení interiéru, ale investovali jsme do vytápění tepelným čerpadlem s řízeným větráním a teplovzdušným systémem s rekuperací, takže náklady na provoz domácnosti se výrazně snížily."

Autor
Ing. arch. Tomáš Klanc (1975)
Autorizovaný architekt a vedoucí ateliéru KLANC, který poskytuje pro klienty ve stavebnictví kompletní služby, od architektonických návrhů přes organizaci výstavby až po zařízení domů interiérem. Je absolvent FA ČVUT Praha (diplomová práce u prof. Jana Bočana), v průběhu studia byl dlouholetým náčelníkem Spolku posluchačů architektury, členem Senátu ČVUT a Senátu FA ČVUT.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz