Hlavní obsah

V Koreji vyrostl nevšední růžový dům ve tvaru lízátka

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekt Moon Hoon nechal v Koreji vzniknout opravdu nevšední stavbě, která je inspirována klasickým duhovým lízátkem. Stavba se nachází v jihokorejském městě Giheung-gu.

Foto: archiv Moon Hoon

Okna stavby jsou velmi malá, architekt proto prosvětlil interiéry světlými barvami.

Článek

Stavba slouží jako rodinný dům pro klasickou rodinu se dvěma dětmi. Děti si na dům rozhodně budou pamatovat. Inspirací se totiž architektům stala jejich oblíbená cukrovinka - lízátko.

Foto: archiv Monn Hoon

Vchod do stavby je řešen velmi jednoduše.

Architekt Moon Hoon se narodil v roce 1968 v Jižní Koreji, až do dospělosti ale žil v Tasmánii v Austrálii. Architekturu vystudoval v Koreji a v USA na prestižní Massachusetts Institute of Technology. Moon Hoon také režíruje krátké filmy, související s jeho architekturou.

Své architektonické studio Moon Bal Sso založil v roce 2001. Architekta baví zkoumat hranice architektury a jiných vědních oborů a vytvářet nevšední stavby. Jednou z nich je i tato budova s nepravidelnými tvary.

Foto: archiv Monn Hoon

Fasáda stavby imituje duhovou barevnost dětské cukrovinky.

Dům má železobetonovou konstrukci a dřevěný rám. Na kovové fasádě stavby "Lollipop house" se efektně střídají růžové a šedobílé proužky. Interiér domu je ale o poznání střídmější.

Foto: archiv Monn Hoon

Interiéru stavby dominuje světlé dřevo, díky kterému působí prostor prostorněji.

Vnitřku domu vévodí točité centrální schodiště. Nechybí dřevěné podlahy a střídmé, jednoduché tapety.

V podkroví nechali majitelé vzniknout herně pro děti a pořídili jim i audiovizuální místnost, kterou ale využívají všichni členové rodiny. V domě nechybí obývací pokoj, kuchyň s jídelnou, ložnice a dětský pokoj.

Foto: archiv architekta Moon Hoona

Vlavo: realizovaný plán domu, vpravo: skica, která dokazuje, že architekt zachoval svůj původní záměr a všechny místnosti propojil dominantním schodištěm.

Do každého pokoje přivádí světlo malý světlík - čtvercové okénko. Dům je prosvětlen hlavně na své nejužší straně, kde najdeme jednak pásové okno a jednak prostornou lodžii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám