Hlavní obsah

Z nevyhovujícího bytu vznikl domov s vytříbenou elegancí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marii k nám ze zahraničí zhruba před rokem přivedla manželova práce. Přestože Praha nebyla její volbou, okouzlila ji architekturou, kulturou a jedinečnou atmosférou. V Moskvě už dříve vystudovala public relations. Dnes se stará o syna, malého prvňáčka, a opět se stala studentkou, tentokrát českého jazyka.

Foto: www.modernibyt.cz

Elegantní interiér provázejí tlumenější umírněné barvy, které navozují pocit klidu.

Článek

Proč jste dali přednost rekonstrukci před zcela novým bytem? Váš byt je přece součástí novodobého komplexu developerské zástavby?

Dříve jsme bydleli v centru Prahy. Tento byt je v pěkném prostředí, objevili jsme ho zcela náhodou při procházce parkem. Domy komplexu s ním téměř sousedí, syn má blízko školu a vůbec vše potřebné máme pohodlně v dosahu – restauraci, fitness, dopravu. V podobném bytě jsme žili i v Moskvě. Ovšem původní interiér tohoto bytu byl opravdu v naprosto nevyhovujícím stavu. S majiteli zde totiž žil velký pes a hlavně podlahy tím velmi utrpěly.

Foto: www.modernibyt.cz

Stěny chodby zdobí jemná neutrální výmalba odolná proti otěru, která byla speciálně připravena pro tento prostor.

Foto: www.modernibyt.cz

Polyfunkční místnost se vstupem na terasu poskytuje komfortní užívání tříčlenné rodině, ale zároveň svým členěním a vybavením nabízí příjemné zázemí i návštěvám.

Co jste změnili?

Vše. Původní zůstala jen dispozice bytu. Bylo třeba obnovit veškeré povrchy, nové podlahy, dveře, vybudovat novou koupelnu, nově vést elektřinu, jinak a odolněji upravit stěny proti otěru a vymalovat je.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská linka byla opatřena novou pracovní deskou z corianu a nově byl přidán také barový pult.

Jakou jste měli o interiéru představu, co jste po studiu požadovali?

Byt pro příjemný život ve třech, v decentních, velmi jemných barvách, který bude dostatečně vzdušný a prostorný, ale zároveň i praktický pro běžné užívání. Často nás navštěvují hosté a máme malého syna. Nepožadovali jsme klasiku ani hypermoderní interiér. Také jsme se chtěli vyhnout příliš výrazným barvám. Výsledek přesně odráží náš styl, odpovídá tomu, co se nám líbí a věrně kopíruje způsob našeho života. Architektka Monika nám ho pěkně připravila.

Foto: www.modernibyt.cz

Světlé krémové odstíny příjemně kontrastují s tmavou dýhou nábytku.

Čeho konkrétně se úpravy dotkly?

Koupelnu bylo třeba upravit tak, aby se do ní pohodlně vešla i pračka. Omítky jsou nyní upraveny speciální odolnou barvou, která tolik nepodléhá otěru a snadno se udržuje v čistotě. Kuchyňská linka byla opatřena novou pracovní deskou z corianu. Nově byl přidán také barový pult. Některá okna měla dokonce červené rámy, které bylo třeba upravit stejně jako vstupní dveře. Ty byly nahrazeny bezpečnostními.

Foto: www.modernibyt.cz

Použité přírodní materiály a jejich tóny jsou vzájemně provázány s odstíny barev aplikovaných v celém interiéru. Celý byt je také kompletně ozvučen.

Nábytek jste pořizovali také nový, nebo jste si ho přestěhovali z prvního bytu?

Kromě kuchyňské linky, která se jen vylepšila, je byt vybaven kompletně nově s ohledem na dané prostředí. Nic z předchozího bytu jsme sem nestěhovali.

Foto: www.modernibyt.cz

Atypické zrcadlo nejen tvarem, ale i extrémní výškou sahající až ke stropu, skvěle souzní s dveřmi kompaktního modulu skříní.

Trávíte zde hodně času?

Přiměřeně. Rádi trávíme čas společně s přáteli. Cítíme se dobře především zde, v prostorném otevřeném obývacím pokoji, který si můžeme ještě zvětšit díky navazující terase, což je velmi příjemné hlavně v teplých měsících. Ale nejsme jen doma. Všem se nám v Praze i v České republice moc líbí. Zrovna nedávno jsme byli všichni na výletě v Českém Krumlově. Chodím do školy, ráda bych se naučila dobře česky. Také doprovázím syna na kroužky, společně chodíme malovat.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelnu bylo třeba upravit tak, aby se do ní pohodlně vešla také pračka, která je skryta za posuvnou stěnou.

Zůstanete natrvalo?

Nevylučuji to. Především záleží na manželově práci. Líbí se nám tady, rádi bychom zůstali a cestovali. Také bych ráda postupně ještě víc doladila interiér doplňky, které si přivezeme z cest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám