Vila Hanse a Elfriede Hartigových stojí v Šumperku, který byl dlouhá desetiletí prosperujícím centrem svého regionu. Město mělo elegantní ulice a řadu kultivovaných staveb, odrážejících střední proudy německé architektury.

Stavbě dominují rozlehlé terasy.

Stavbě dominují rozlehlé terasy.

FOTO: Miroslav Sychra, archiv: Muzeum města Brna, Muzeum umění Olomouc, archiv autorů

Přesto i v Šumperku našla progresivnější meziválečná architektura své stoupence a zadavatele. Vedle obchodního domu O. Katzera z roku 1930 od místního Ernsta Hantschla to byla vila Hanse a Elfriede Hartigových z roku 1926.

Vilu (v širším okolí první puristickou stavbu zdůrazňující stylovou čistotu) projektovala dvojice místních architektů Hans Vöth a Viktor Hartig.

Relaxační posezení u krby bylo zařízeno velmi elegantně.

Relaxační posezení u krbu bylo zařízeno velmi elegantně.

FOTO: Miroslav Sychra, archiv: Muzeum města Brna, Muzeum umění Olomouc, archiv autorů

Oba projektanti byli absolventy vídeňské uměleckoprůmyslové školy, žáky profesora Oskara Strnada.

Stavbě, navržené v jejich Ateliéru pro umění a architekturu, otevřeném v Šumperku v roce 1925, se dostalo zasloužené pozornosti v časopise Moderne Bauformen. Autor doprovodné stati - Max Eisler ocenil Vöthovo a Hartigovo celkové řešení stavby.

Pohled na interiér vily na dobovém snímku.

Pohled na interiér vily na dobovém snímku.

FOTO: Miroslav Sychra, archiv: Muzeum města Brna, Muzeum umění Olomouc, archiv autorů

Podle něj „představuje široce rozloženou krychli, která je strmě převyšována druhou krychlí, která je do ní vetknuta“. Její „jednoduchý pravidelný tvar se smysluplně setkává s rozdělením obytné a schodišťové části.“

Tento kompoziční princip, odrážející se fakticky v každém z architektonických proudů 20. a 30. let, umožnil architektům účelně vyřešit uspořádání místností domu.

Vchod do vily je řešen minimalisticky.

Vchod do vily je řešen minimalisticky.

FOTO: Miroslav Sychra, archiv: Muzeum města Brna, Muzeum umění Olomouc, archiv autorů

Centrální část stavby tvoří rohová obytná hala s jídelnou a terasou, ze které vyrůstá subtilní železobetonová konstrukce nesoucí balkón.

Nákres prozrazuje interiérové uspořádání místností.

Nákres prozrazuje interiérové uspořádání místností.

FOTO: Miroslav Sychra, archiv: Muzeum města Brna, Muzeum umění Olomouc, archiv autorů

Skelet společně s nautickým trubkovým zábradlím a rozlehlou střešní terasou zaujme stejně tak jako i červené fasády s bílým řešením okenních otvorů.