Hlavní obsah

Funkcionalistická vila umělce Jiřího Krohy má krytou terasu s tělocvičnou

Novinky, text: Jan Sedlák, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domy a vily umělců jsou většinou velmi originálními příbytky. Nejinak je tomu i v případě vily architekta a umělce Jiřího Krohy. Do své vily si přál i prostornou tělocvičnou terasu.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Krohův rodinný dům s adresou: Sedlákova 45, čp. 110, Brno 1-Stránice

Článek

Vlastní dům umělce Jiřího Krohy ukončuje řadovou zástavbu ulice a obrací se k příkrému svahu. Ten je upravený jako terasová zahrada s bazénem. Zčásti nezastavěné spodní podlaží vily je vyhrazeno hospodářskému zázemí.

Hala je oddělena schodištěm, kuchyní a WC od ještě rozlehlejšího prostoru spojeného obývacího pokoje a jídelního koutu. Stavba má prostorné místnosti, které osvětlují rozměrná okna.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Stavba na dobovém snímku (podhed zezadu).

Na patře se střešní terasou jsou umístěny ložnice a tělocvičná terasa. Konstrukce domu je železobetonová. Kroha také zařídil část interiérů, sochy a obrazy.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Nákres celé moderní vily.

V roce 1925 byl Jiří Kroha jmenován mimořádným profesorem na Odboru architektury a pozemního stavitelství České vysoké školy technické v Brně. Vlastní vila představuje Krohovu druhou realizaci po příchodu do Brna.

První stavbou byl rodinný dům v kolonii Nový dům, která sloužila jako výstava moderního bydlení. Ve srovnání s ostatními domy kolonie se nejednalo o tzv. úřednický dům pro střední vrstvy, ale o obydlí blízké vile - jeho architektura obsahovala řadu tvarů, které Kroha užil také u svého domu.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Karikatura stavebníka a architekta Jiřího Krohy.

Na konci dvacátých let se architekt, zabývající se také malířstvím, sochařstvím, scénografií, režií a vědou o architektuře, přibližoval stylu funkcionalismu, od kterého se ale jeho pozdější stavby odlišovaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám