Naši hostitelé hledali byt v širším centru Prahy. Důraz kladli hlavně na lokalitu s příjemnou polohou v blízkosti přírody, dobré spojení do zaměstnání, sociální vybavenost a také na propojení domu s okolní zelení.

Prosklené dveře volili majitelé ve všech místnostech s oknem kvůli osvětlení předsíně.

Prosklené dveře volili majitelé ve všech místnostech s oknem kvůli osvětlení předsíně.

FOTO: Milan Malíček, Právo

Nakonec byt podle svých představ našli v domě postaveném začátkem sedmdesátých let ve vilové zástavbě na Hanspaulce, která nabízí klidné a plnohodnotné bydlení. Aby byt sloužil všem členům rodiny, bylo nutné přistoupit k radikální rekonstrukci včetně menších dispozičních změn.

Vyšla i volba stavební firmy

I když Dimitrovovi pracují v naprosto odlišném oboru, s výběrem firmy, která by provedla rekonstrukci, neměli potíže. Nedostali reference od známých, ale sami si vytipovali několik firem na internetu a mezi nimi začali vybírat.

Pohodlí v koupelně zajišťují dostatečné úložné prostory a dvě umyvadla.

Pohodlí v koupelně zajišťují dostatečné úložné prostory a dvě umyvadla.

FOTO: Milan Malíček, Právo

Hodnotili především kvalitu a přehlednost webových stránek, flexibilitu, vstřícnost, používané výrobky, zkušenosti, ale také jasný ceník stavebních prací i čtyřletou záruční dobu.

Finální volby nelitují. Kromě toho, že firma dodržela domluvené termíny, její odborníci poradili se spoustou jednoduchých změn v dispozici, které vyústily např. k rozšíření koupelny. Zásadní tu byl přechod z plynové karmy na elektrický bojler, hlavně kvůli bezpečí dětí. Došlo k trvalému rozdělení původně propojené ložnice a obývacího pokoje. Vznikla tak samostatná ložnice s nikou pro budoucí vestavěnou knihovnu na místě původních dvoukřídlých dveří, což naši hostitelé oceňují s povděkem.

Velkou proměnou prošla koupelna, zejména svým rozšířením o prostor na rohovou vanu.

Velkou proměnou prošla koupelna, zejména svým rozšířením o prostor na rohovou vanu.

FOTO: Milan Malíček, Právo

Také na druhé straně v obývacím prostoru s kuchyní se v místě dveří postavila stěna, která vytváří pevné pozadí pro jídelní stůl. V propojeném prostoru zůstalo i místo pro sedací soupravu a televizní kout.

A s čím se nejvíc potýkali řemeslníci? S klasickými „brouky“ cihlové zástavby, mezi něž patří zejména nerovné podlahy, stěny, ale i naprostá absence pravých úhlů v místnostech.

Kromě předsíně zůstala v ostatních místnostech původní dřevěná podlaha.

Kromě předsíně zůstala v ostatních místnostech původní dřevěná podlaha.

FOTO: Milan Malíček, Právo

Jedna změna střídala druhou

Hlavním důvodem pro rekonstrukci bytu bylo vytvořit soukromí pro rodiče a děti. Uspořádání bytu bylo natolik příznivé, že místnost na levé straně poměrně velké chodby a kuchyň se využily na dětské pokoje. Větší pokoj patří synům, pak následuje koupelna, toaleta a z původní kuchyně postupně vzniká zázemí pro nejmladší dceru, která má zatím postýlku v ložnici rodičů. Na druhém konci chodby je ložnice s balkonem a před ní propojený obývací prostor s kuchyní, jídelnou a obývákem.

Ložnice vybavená šatní skříní a nábytkem v přírodních barvách odpovídá stylu ostatních místností.

Ložnice vybavená šatní skříní a nábytkem v přírodních barvách odpovídá stylu ostatních místností.

FOTO: Milan Malíček, Právo

Asi největší změnou v úpravách bytu bylo rozšíření koupelny na úkor původní kuchyně - dnes holčičího pokoje.

V pětičlenné rodině je koupelna jednou z nejfrekventovanějších místností, proto se tato změna setkala s úspěchem. Do koupelny se vešla rohová vana, ale také dvě umyvadla, jsou tu potřebné skříňky na ukládání věcí, žebříkový radiátor i pračka. Při rekonstrukci bytu došlo i na toaletu, i když tady se změna omezila na volbu závěsné toalety se skrytým splachovacím systémem. Obě místnosti působí svěže díky jemné bílofialové kombinaci obkladů a dlažby.

V propojeném obývacím prostoru zůstalo pod oknem místo i na sedací soupravu a televizní kout.

V propojeném obývacím prostoru zůstalo pod oknem místo i na sedací soupravu a televizní kout.

FOTO: Milan Malíček, Právo

Rekonstrukci neunikla ani předsíň

Také předsíň doznala určité proměny, přestože v úzkém dlouhém prostoru se velká změna vymyslet nedá. Vstup do bytu je poměrně velkorysý, i když se tu nachází šestero dveří.

Velkou předsíň oživila nová plovoucí podlaha, šatní skříň a dveře do všech místností.

Velkou předsíň oživila nová plovoucí podlaha, šatní skříň a dveře do všech místností.

FOTO: Milan Malíček, Právo

Přestože se předsíň díky objemné šatní skříni o něco zmenšila, působí mnohem dynamičtěji. Velký podíl na tom má laminátová plovoucí podlaha v exotickém dezénu a posuvné dveře u koupelny a obývacího prostoru, které ušetří v těchto prostorech nejen spoustu místa, ale jsou i atraktivním prvkem předsíně.

Poměrně velká ložnice se dá v létě rozšířit o balkon, který je nejen příjemný, ale také užitečný.

Poměrně velká ložnice se dá v létě rozšířit o balkon, který je nejen příjemný, ale také užitečný.

FOTO: Milan Malíček, Právo

Aby skříň prostor v předsíni zbytečně nedusila, opticky rozšiřují přece jen užší předsíň bílé stěny a bodové osvětlení. Zajímavá je také kombinace nápadné plovoucí laminátové podlahy v předsíni s původními dubovými parketami v ostatních místnostech. Proč se rozhodli majitelé pro laminátovou plovoucí podlahu? Hlavně proto, že je odolná, má podobné vlastnosti jako dřevěná plovoucí podlaha, ale proti ní je podstatně levnější.

Nadčasový design znamená čisté linie

Je to poprvé, co naši hostitelé, preferující pohodlí a hlavně přírodní materiály, zažili takto rozsáhlou rekonstrukci bytu. Dobré zkušenosti mají s truhlářskou firmou z Vysokého Mýta, která jim do předchozích bytů vyrobila pár kusů na zakázku. A nezklamala ani tentokrát. Důkazem je šatní skříň v předsíni a v ložnici, ale také praktická kuchyňská linka do tvaru L.

Dětský pokoj pro kluky je již plně zařízen.

Dětský pokoj pro kluky je již plně zařízen.

FOTO: Milan Malíček, Právo

Zatímco volba dezénu přírodního dřeva na šatní skříni se promítá na dalších kusech nábytku v celém bytě, v kuchyni záměrně zvolili neutrální barevnost, tedy bílou matovou kuchyňskou linku, k níž se mohou postupně přidávat různé kontrastní barvy. S bílou linkou a dřevěnou pracovní deskou se velmi dobře doplňují modré mexické originální obkladačky na pozadí kuchyně.

V rámci rekonstrukce se dočkalo velkých změn i WC, hlavně v příjemné barevnosti obkladů a závěsné toalety se skrytým splachovacím systémem.

V rámci rekonstrukce se dočkalo velkých změn i WC, hlavně v podobě příjemné barevnosti obkladů a závěsné toalety se skrytým splachovacím systémem.

FOTO: Milan Malíček, Právo