Hlavní obsah

Veselé věšáky překvapí hosty už v předsíni

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věšáky v předsíni nebo v pokojích nemusí plnit jen odkládací úlohu. Mohou i zdobit. Vždyť předsíň je první místností, kam vstupují také naši hosté, tak proč je příjemně nepřekvapit?

Článek

Klasických věšáků, ať už stojacích, nástěnných a závěsných jsou v obchodech spousty. Stačí si vybrat a vytáhnout z peněženky několik stovek korun.

Vyplatí se ale investovat i něco víc do vzhledově odvážnějších výrobků. Věšáky méně známých návrhářů dnes stojí kolem tisícovky, ale kdo ví, jakou cenu budou mít za pár let. Třeba věšák navržený pro značku Vitra americkými designéry, sourozenci Eamesovými, v 50. letech minulého století dnes stojí téměř 7000 Kč. A zájem trhu jeho cenu stále zvyšuje.

Němí sluhové

Výrobce stojacích věšáků častěji sázejí zároveň na vzhled a víceúčelovost. Velmi praktický stojací věšák, tzv. němý sluha, nemusí být jen strohým stvolem s háčky, ale vyrábí se v kombinaci se stolkem, popelníkem, s odnímatelnými ramínky, s odkládacím prostorem na boty, deštníky nebo s policemi.

Stojací věšáky bývají nejčastěji z kovu, dřeva, nebo z obou materiálů, a to kvůli vyšší nosnosti. Lehčí jsou potom z ratanu. Hodí se do zimních zahrad k ratanovému nábytku, nebo do interiérů zařízených ve venkovském stylu.

Skládací dětský stojací věšák do pokojíčku může být z plastu, který se jen tak nepoškodí, a plní úlohu stavebnice.

Na stěnu klávesy, nebo příbor?

Nástěnné kousky bývají tvarově nápadité, ať už jsou z plastu, dřeva, nebo z kovu. Příkladem může být věšák na klíče ve tvaru ženské siluety, kuchyňský nástěnný věšák s háčky z příborů, věšák připomínající vesmírné těleso nebo klávesy klavíru. Na další z nich si pověsíme kabát, a protože mají tvar trychtýře, nebo malé kukaně, vložíme do nich i drobnosti jako klíče, mobil, rukavice, brýle atd.

Může jít také o seskupení jednoduchých různobarevných háčků, které vedle sebe připevníme na stěnu. Věšáčky s přísavkami mají často tvar květin, hvězd, zvířat. Lze je umístit kamkoli na hladký povrch, hodí se i na pověšení lehkých předmětů. Tzv. závěsné věšáky visí na kabelech a jsou spuštěné buď ze stropu, nebo z výklenku předsíňové skříně. Někteří designéři připevňují na kabel i ramínka, na která lze oblečení sestupně umístit.

Reklama

Související články

Orazítkovat interiér může být zábavné

Výzdoba bytu pěnovými razítky může být zábavou pro celou rodinu. Jak na to? Použijeme jakékoli malířské barvy nebo akrylové barvy z výtvarných potřeb. Barvu...

Výběr článků

Načítám